Teknolojiye hazır olma ile teknolojiye dayalı bankacılık ürünleri ve hizmetleri kullanım niyeti arasındaki ilişki
The relationship between technology readiness and the intention to use technology-based banking products and services
  1. Tez No: 486251
  2. Yazar: ABDUL MONEİR ZAKİRİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEYZA AĞLARGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Technology Readiness, Technology Readiness index, Technology Acceptance Model, Intention to Use Technology-based Banking Product and Serives
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmanın amacı, Afganistan'daki banka müşterilerinin ve potansiyel müşterilerin teknolojiye dayalı bankacılık ürün ve hizmetleri için hazır olma durumlarını ölçmek ve teknolojiye hazır olma ile teknolojiye dayalı bankacılık ürün ve hizmetleri kullanım niyeti arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaca ulaşmak üzere, Parasuraman (2000) tarafından geliştirilen teknolojiye hazır olma indeksi (THOİ) ve Davis'in (1989) teknoloji kabul modeli kullanılmıştır. Çalışmanın modeli çerçevesinde altı hipotez geliştirilmiştir. Veriler anket yoluyla Afganistan'ın Jalalabad şehrinde 204 katılımcıdan toplanmıştır. Elde edilen veriler için t-testi, faktör analizi, regresyon analizi ve ANOVA analizi kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre, teknolojiye hazır olma ve teknolojiye dayalı bankacılık ürün ve hizmetleri kullanım niyeti arasında güçlü, anlamlı ve olumlu ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, teknolojiye hazır olmanın algılanan kullanım kolaylığı ile algılanan fayda üzerinde olumlu ve anlamlı etkileri olduğu saptanmıştır. Algılanan kullanım kolaylığı, algılanan fayda ve teknolojiye dayalı bankacılık ürün ve hizmetleri kullanım niyeti üzerinde olumlu ve anlamlı etkilere sahiptir. Algılanan faydanın, teknolojiye dayalı bankacılık ürün ve hizmetleri kullanım niyeti üzerinde anlamlı ve olumlu etkileri olduğu da bulunmuştur. Çalışma bulguları, Afganistan'daki banka müşterilerinin ve potansiyel müşterilerin teknolojiye dayalı bankacılık ürün ve hizmetlerini kullanmaya hazır olduğunu ortaya koymaktadır. Aanahtar Kelimler: Teknolojiye Hazır Olma, Teknolojiye Hazır Olma İndeksi, Teknoloji Kabul Modeli, Teknolojiye Dayalı Bankacılık Ürün ve Hizmetler Kullanım Niyeti.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to assess the technology readiness of Afghanistan's banks existing and prospective customers for technology-based banking product and services, and to examine the relationship between technology readiness and intention to use technology-based banking product and services. To achieve this aim, Technology Readiness Index (TRI) previously formulated by Parasuman (2000) and technology acceptance model (TAM) was used. Six hypotheses have developed within the framework of the research model. Data has been collected through questionnaire from 204 respondents in Jalalabad province, Afghanistan. Derived data have been analysed by t-test analysis, factor analysis, regression analysis and ANOVA analysis. According to results of the study, that there is a strong, meaningful and positive relationship between technological readiness and the intention to use technology-based banking products. Also, technology readiness upon both perceived usefulness and perceived ease of use have a positive and meaningful effects. Furthermore, perceived ease of use upon perceived usefulness and intention to use technology-based banking product and services have significantly and positively effects. Also, perceived usefulness has positive and meaningful effect upon intention to use technology-based banking product and services, so the model has to be improved. The finding of study reveals that Afghanistan's banks existing and prospective customers are ready for technology-based banking product and services.