Mikro finansman ve mikro kredinin kadın yoksulluğunu azaltmadaki rolü ve Afganistan uygulaması
The role of microfinance and microcredit in women poverty reduction: an application in Afghanistan
  1. Tez No: 486250
  2. Yazar: ABDULHAMED MUDAREJ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜVEN SEVİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluğun Azaltılması, Mikro Finansman, Mikrofinans Prensipleri, Mikro Kredi, Poverty Alleviation, Microfinance, Principles of Microfinance, Microcredit
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Çoğu kişiye göre, mikrofinans, çok yoksul ailelerin üretici faaliyetlere girişmelerine veya çok küçük işletmelerini büyütmelerine yardımcı olmak amacıyla onlara çok küçük meblağlarda kredi (mikrokredi) açılması ve verilmesi anlamına gelir. Bu çalışmada Afganistan'da mikro finansman sistemi ve mikro kredi alan kadınlar üzerinde nitel uygulamaya yer verilmektedir. Kadınların mikro kredi aldıktan sonra yaşadıkları ekonomik, sosyal, psikolojik değişimleri anlamaya yönelik olan uygulamada görüşme tekniği kullanılmaktadır. Nitel araştırma, Afganistan'da faaliyet gören MISFA'dan kredi kullanan kadınlar ile yapılmıştır. Araştırmada görülmüştür ki mikro kredi kullanan kadınlar kredi kullanmaya başladıktan sonra sosyal ve ekonomik olarak hayatlarında olumlu bir yönde değişiklik algılamaktadır. 10 kadın da mikro kredi kullanımının özgüven, değer artışı, psikolojik yoksulluktan kurtulmak, eşlerinden bağımsız hareket edebilmesi, temel ihtiyaçlar dışındaki istek ve ihtiyaçların karşılanması, psikolojik olarak kendisini iyi hissetmek, aile bütçesine katkıda bulunabilmeleri, ekonomik olarak eşlerinden bağımsız hareket edebilmeleri ve kimseye muhtaç olmadan yaşam sürebilmeleri gibi sebeplerden dolayı aldığını belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
Microcredit, aims not only at helping poor people but also for them to establish their own businesses. Microcredit is one of the measures used in fighting poverty in many countries. Poverty has been one of the most pressing issues from the past until now. Poverty felt deeply in rural areas have affected women putting them under social and economic pressure. Many solutions have been offered in mitigating the poverty many women go through in most countries which microcredit is one. In this study, the basic knowledge of microfinance programme targeted at Afghan women is explained. The study aimed to determine the effect of microcredit programmes that have impacted on the lives of Afghan women; also to determine what kind of changes that were made in their house budgets, social and psychological lives. Data was collected through interviews. Results of the analyses showed that women who participated in microcredit programs are generally happy with this practice and microcredit has significant positive effects on their economic and social lives. The search shows that 10 women who participated in the microcredit programme used microcredit for self-reliance, feel good psychologically and mentally, feel economic independence from their husbands and can also buy what they want without asking their husbands, and don't struggle with poverty.