The impact of the use of modern management accounting in decision-making for industrial companies in the Iraqi-Kurdistan Region/ Erbil
Irak Kürdistan Bölgesi endüstriyel şirketlerinde karar almada modern muhasebe yönetiminin etkisi
  1. Tez No: 486320
  2. Yazar: JAWHAR AHMED SAEED SAEED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİT PATIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Modern Management Accounting, Decision Making
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu tezin amacı, Irak Kürdistan Endüstriyel şirketlerinde, karar almada modern muhasebe yönetiminin etkisini açıklamaktır. Çalışmanın popülasyonu; Irak Kürdistan'da farklı sektörlerde; üniversite, banka, teknik kurum şirketi, iş şirketi, servis, hükümet kurumlarındaki yetkililer ki bunlar; iç yetkili finansal yönetici, muhasebe yöneticilerinden oluşmaktadır. Araştırma, Irak Kürdistan endüstriyel şirketlerinin karar almada; bütçeleme, maliyet hesaplama, hedef maliyetlime, tam zamanında üretim, müşteri kârlılığı, bilanço lama, toplam maliyet yönetimi, finansal raporlama gibi kararlarda modern muhasebe sisteminin kullanımın etkisi belirlemektir. Bu nedenle, bir anket uygulanmıştır. Anket verileri işletmelerden basit tesadüfi örnekleme yöntemine göre elde edilen 106 kişiden oluşmaktadır. Toplanan veriler SPSS paket programına ile değerlendirilmiştir. Bu bulgulara göre; karar alma ile modern muhasebe yönetimin etkileşimini açıklamaktır. Buna göre; *Modern muhasebe yönetimi ile karar alma ilişkisi yüksektir. Bu iki değişken arasındaki korelasyon, pozitif güçlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir. *Karar verme ile modern yönetim muhasebesinin etkileşim düzeyi yüksektir. Modern yönetim muhasebesi ve karar verme ile iyi bir ilgileşim vardır. *Modern yönetim muhasebesinin karar vermede güçlü bir etkisi yoktur. Şeklinde elde edilmiştir. Sayfa Sayısı: Modern yönetim, Muhasebe sistemi, karar verme
Özet (Çeviri)
The objective of this research is to identify the (Impact of the use of modern management accounting in decision-making in the Iraqi Kurdistan's industrial companies. The data collected by Email in study population. that is study population include of many sector like (university, bank, intuition technical, business company, Service Company, Government institutions, and industrial company,) the sample of 106 respondents from internal auditors and financial managers and accountant and manager in Iraqi Kurdistan/ Erbil . The research found the presence of the impact of the use of management accounting technique (budget, activity based costing, target costing, just in time, customer profitability, Balanced Scorecard, total quality management, financial statement) to decision making in the Iraqi Kurdistan's industrial companies. The most important objectives of this dissertation are given explanation of the variables of the study, modern management accounting and decision making. To build a theoretical framework to the research variables. To determine the correlation as well as the impact of modern management accounting in decision making. The result of this dissertation was the following:  The levels of modern management accounting with decision making are high.  There is a high positive correlation between modern management accounting and decision making.  There is not strong impact of modern management accounting in decision making, Based on the results of this dissertation, a set of recommendation presented in order to enhance the role modern management accounting and decision making.