Yönetim muhasebesi açısından en uygun mamul karmasının saptanmasında kullanılan yöntemler: Denizli ili tekstil sektöründe bir örnek uygulama
Methods used in determining the most suitable product mix in terms of management accounting: A sample application in Denizli province textile sector
  1. Tez No: 964063
  2. Yazar: NERMİN ÇEMREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ ÇİFTCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: En Uygun Mamul Karması, Maliyet Hacim Kâr Analizleri, Kısıtlar Teorisi, The Most Suitable Product Mix, Cost Volume Profit Analysis, Theory of Constraints
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
Günümüzde artan rekabet ortamında işletmeler, mamul maliyetlerini düşürmek, maksimum katkıyı sağlayacak mamulleri satış karması içerisine dahil etmek ve üretim sürecini olumsuz etkileyen her türlü kısıtı yönetmek suretiyle üretim faaliyetlerini gerçekleştirebilmektedir. Üretim süreçlerindeki ihtiyaçlar görmezden gelindiğinde kârlılık olumsuz etkilenecektir. Bu unsurlar işletmeler açısından farklı yönetim ve maliyet tekniklerinin kullanılmasına zemin oluşturmuştur. Artık geleneksel maliyetleme yöntemlerinin yanında yeni teknikler geliştirilmiş ve bu yöntemlerin kullanılmasıyla kârın arttırılması hedeflenmiştir. İşletme karar alıcıları için, ne ürettiğinden ziyade mevcut kapasite ve pazar talepleri doğrultusunda hangi mamulden ne kadar üretirlerse maksimum kâra ulaşılabilir sorusu ön plana çıkmıştır. Bu kapsamda bu çalışmada, öncelikle yönetim muhasebesinin işletmeler açısından önemi, yönetim muhasebesinin kullanıldığı işletme kararlarına değinilmiştir. Daha sonra maliyet-hacim-kâr ilişkisi hesaplamalarından yararlanılarak klasik maliyet hacim kâr analizleri değişken maliyet katkı payı yöntemi ile modern yaklaşımlardan biri olan kısıtlar teorisi süreç katkısı yaklaşımları teorik olarak açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın uygulama aşamasında, yönetim muhasebesi açısından kârlılık üzerinde büyük etkisi olan en uygun mamul karmasının belirlenmesi konusu incelenmiştir. Bunun için, bir tekstil işletmesinde örnek olay çalışma yöntemi kullanılarak elde edilen veriler her iki yöntem açısından analiz edilmiştir. Verilerin analizi, karmaşık hesaplamaların bilgisayar üzerinde Ms Office Excel programı ile yapılma kolaylığı sağlayan doğrusal programlama tekniğinden yararlanılarak gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucu elde edilen verilerden yola çıkılarak, işletme kârlılığını kullanılan yöntemin etkileme durumu karşılaştırılarak değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's increasingly competitive environment, companies can carry out their production activities by reducing product costs, including products that will provide maximum contribution into the sales mix, and managing all kinds of constraints that negatively affect the production process. When the needs of production processes are ignored, profitability will be negatively affected. These elements have created the basis for the use of different management and cost techniques for companies. Now, new techniques have been developed in addition to traditional costing methods and the aim is to increase profits by using these methods. For company decision makers, the question of how much of which product can be produced in line with the current capacity and market demands, rather than what is produced, has come to the forefront. In this context, in this study, first of all, the importance of management accounting for companies and the company decisions in which management accounting is used are discussed. Then, by using the cost-volume-profit relationship calculations, classical cost volume profit analysis, variable cost contribution margin method and one of the modern approaches, the theory of constraints, process contribution approaches are tried to be explained theoretically. In the application phase of the study, the issue of determining the most appropriate product mix, which has a major impact on profitability in terms of management accounting, was examined. For this purpose, the data obtained by using the case study method in a textile company were analyzed in terms of both methods. The analysis of the data was carried out by using the linear programming technique, which provides the convenience of performing complex calculations on the computer with the MS Office Excel program. Based on the data obtained as a result of the analysis, the effect of the method used on the profitability of the company was tried to be evaluated by comparing.