Anadolu'da Roma lejyonları: Yollar ve güzergahlar
The Roman legions in asia minor: Roads and itiniraries
  1. Tez No: 486350
  2. Yazar: ABDURRAHMAN SEVER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEVSER TAŞDÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu, Roma Yolları, Güzergahlar, Lejyon, Auxilia, Asia Minor, Roman roads, Itiniraries, Legion, Auxilia
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Roma, kuruluşundan yıkılışına kadar yaşadığı döneme sosyal, siyasal, hukuki, askeri ve dahi bir çok alanda damgasını vurmuştur. Yaşadığı süre zarfında ülke sınırları üç kıtaya yayıldı. Bu genişlemede, Roma lejyonlarının kazandığı başarılarla beraber Romalıların yapmış oldukları altyapı hizmetleri de çok önemli rol oynamıştır. Pergamon Kralı III. Attalos'un İÖ 133'te ölmesi ve vasiyet olarak sahip olduğu toprakları ve hükümranlık alanlarını Roma'ya miras olarak bırakmasıyla Romalılar için Anadolu macerası başladı. Anadolu'nun eyaletleştirilmesi ile hali hazırda önceki eyaletlerin bırakmış olduğu altyapıya ilaveten özellikle İmparator Augustus ile başlayan yol yapım çalışmaları, Anadolu'da çeşitli yerleşik garnizonlarda bulunan Roma lejyonlarının hızlı ve kolay ikmal edilmelerini sağlanmıştı. Bu çalışmamızda Romalıların Anadolu'daki hakimiyetine, sahip oldukları lejyonlara ve bu lejyonların hareket kabiliyetini kolaylaştıran yolların ve güzergahların analizini yapacağız.
Özet (Çeviri)
From its foundation till its collapse, Rome marked the time it lived with social, political, legal, military and even more other varieties. During its sovereignty, the Emire spread across three continents. Along with the success of the Roman legions, the infrastructure services that the Romans had built played an important role in this expansion. Pergamon King III. Attalos died in 133 BC, leaving his territories and sovereignty areas as a legacy to Rome and that was the beginning of the Romans' adventure in Asia Minor. During the provincialization of Asia, in addition to the infrastructure that the previous provinces had already left, notably Emperor Augustus initiated road construction works and by means of these roads rapid and easy replenishment of Roman legions which took place in Asia Minor were supplied. In this study we will analyze the legions of the Romans in Asia Minor and the ways and itiniraries that facilitate the mobility of these legions.