Resmi ve özel anaokullarında liderlik ve stratejik yönetim (öğretmen görüşleri)
Leadership and the strategic management in formal and pri̇vate pre-schools
- Tez No: 486361
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ONUR CESUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Stratejik yönetim, Stratejik liderlik, Leadership, Strategic Management, Strategic Leadership
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Yirminci yüzyılın ikinci yarısından itibaren hızlı bir değişimin içinde olan dünyada liderlere ve geleceği etkili bir şekilde tasarlayacak yönetim anlayışlarına duyulan ihtiyaç ortaya çıkmıştır. Stratejik yönetim, bu yönetim anlayışlarının başında gelmektedir. Resmi ve özel anaokullarında liderlik ve stratejik yönetime ilişkin öğretmen görüşlerinin araştırılması bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Bu amacın gerçekleştirilmesi için literatür taraması ve anket uygulaması yöntemlerinden bir arada faydalanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre özel ve resmi anaokullarında stratejik yönetim anlayışının yeterli düzeyde hakim olmadığını gösteren sonuçlar elde edilmiştir. Liderlerin stratejik yönetime geçiş konusunda yeterli yetkinlikte olmaması ve öğretmenler dışındaki eğitim personelinin stratejik yönetime ilişkin bilgisinin yetersiz kalması stratejik yönetime geçilmemesi ve geleneksel yönetim anlayışının devam etmesinin temel nedeni olarak belirlenmiştir. Araştırmanın İstanbul ili Anadolu yakasındaki anaokullarında görev yapan öğretmenlerin görüşlerini içermesi, ulaşılan sonuçların sınırlılıkları olarak görünmektedir.
Özet (Çeviri)
LEADERSHIP and THE STRATEGIC MANAGEMENT IN FORMAL and PRIVATE PRE-SCHOOLS: TEACHER OPINIONS After the second half of the 20th century, the request for the leadership and new management styles and its planners have been started and increased. The strategic management is one of these new generation management styles. The basic goal of this study is to determine the teacher opinions about the leadership and the strategic management. To reach this goal the literature review and the questionnaire application methodologies have been used. The results showed that the leadership and the strategic management intellections are not enough in the formal and private pre-schools. The traditional learning methodologies are continuing because of the limited information about the strategic leadership and most of the time out of the teachers, no one knows about the leadership principles. The study only contains the İstanbul Province's Anatolia part's preschool teachers and this can be accepted as the limitedness of this research.