Uyum arttırma grup rehberliğinin ergenlerin duygusal öz-yeterlik ve sosyal kaygı düzeylerine etkisi
The effect of adaptation enhancement group guidance on emotional self-efficacy and social anxiety of adolescents
- Tez No: 486428
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA EBRU İKİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Uyum Arttırma Grup Rehberliği, Ergenlik, Sosyal Kaygı, Duygusal Öz Yeterlik, Adjustment Enhancement Group Guidance, Adolescence, Social Anxiety, Emotional Self-Efficacy
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu araştırmanın amacı, ergenlerin uyumunu arttırmaya yönelik grup rehberliği geliştirmek ve uygulamanın katılan öğrencilerin duygusal öz-yeterlik ve sosyal kaygı düzeylerine olan etkisini incelemektir. Bu doğrultuda çalışmanın modeli, deney ve kontrol gruplu yarı-deneysel desendir. Çalışma grubunu Manisa'nın Akhisar ilçesinde 2016-2017 yılında eğitime yeni başlayan Hilaliye Yatılı Kız Kur'an Kursu öğrencileri oluşturmaktadır. Öğrencilere sosyal kaygı ölçeği uygulanmış yüksek puan ortalaması olan gönüllü 15 öğrenci deney grubunda, rastgele seçilen gönüllü 15 öğrenci kontrol grubunda yer almıştır. Veri toplama aracı olarak Ergenler İçin Sosyal Kaygı Ölçeği (ESKÖ), Duygusal Öz-yeterlik Ölçeği (DÖÖ) ve araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Araştırmada Uyum Arttırma Grup Rehberliği geliştirilmiştir. Uyum Arttırma Grup Rehberliği deney grubundaki öğrencilere, her biri 120 dakika süren 5 oturumda uygulanmış, kontrol grubuna ise araştırma süresince hiçbir işlem yapılmamıştır. Veriler, çok değişkenli varyans analizi (MANOVA) yapılarak incelenmiştir. Sonuçlar, Uyum Arttırma Grup Rehberliğinin katılımcıların sosyal kaygı düzeylerini genel olarak azaltıcı etkide bulunduğu ancak; olumsuz değerlendirilme korkusu alt boyutu haricinde, bu etkinin üç ay sürmediğini ortaya koymaktadır. Uyum Arttırma Grup Rehberliği uygulamasının katılımcıların Duygusal Öz-yeterlik puanlarında anlamlı bir farklılaşmaya yol açacak etkiyi oluşturmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to develop group guidance to enhance adolescents' adjustment and to examine the effects of this group guidance on emotional self-efficacy and social anxiety levels of participants. Model of present study is quasi-experimental design with experiment and control group with a follow-up. The working group is consisted of Hilaliye Boarding Girls' Qur'an Course in Akhisar, province of Manisa during 2016-2017 education year . Social Anxiety Scale applied to all students, 15 students who have high score, voluntarily attended to study and establish experimantal group. The other 15 students voluntarily participated in the control group. Data were collected by The Social Anxiety Scale for the Adolescents, The Emotional Self-Efficacy Scale and the Personal Information Form which was developed by the researcher. In the study, the Adjustment Enhancement Group Guidance was developed. The Adjustment Enhancement Group Guidance was administered to the students in the experimental group in 5 sessions, each of which lasted for 120 minutes. But nothing was applied to the control group during the study. Data were analyzed by multivariate analysis of variance. The results show that the Adjustment Enhancement Group Guidance generally reduces participants' social anxiety levels; except for the sub-dimension of fear of negative evaluation, however this effect doesn't last for three months. It has been determined that the Adjustment Enhancement Group Guidance practice does not have a statistically significant effect on participants' emotional self-efficacy scores.