Üstün/özel yetenekli öğrencilerin geometri düzeylerinin bazı değişkenler açısından belirlenmesi
Determination on gifted/special talented students' geometry levels in terms of some variables
  1. Tez No: 486431
  2. Yazar: TUĞÇE MERVE SAĞIR GÜRLEVİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURAK KARABEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: üstün yetenek, Van Hiele Geometri Düzeyi, eleştirel düşünme, uzamsal beceri, gifted, Van Hiele Geometry Level, critical thinking, spatial skill
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Üstün/Özel yetenekli öğrencilerin önemli farklılıklarından birinin akranlarına göre daha hızlı bilgi edinme özelliği olduğu söylenebilir. Bu anlamda uzamsal görselleştirme ile doğru orantılı olan geometrik düşünme,öğrencilerdeki geometrik düşünme okul öncesi dönemde temellerini bulur ve öğrencide okul hayatı boyunca gelişimine devam eder. Geometri; tanımlı ve tanımsız kavramlar, aksiyom ve teoremlerden oluşan matematiğin en önemli alt alanlarından biridir. Matematik öğretiminde soyuttan somuta geçiş ve gözlem sağlanabilen temel ve en önemli alt alanlardan biri olduğu söylenebilir. Ayrıca geometrik düşünme“kişilerin şekillerin özelliklerini öğrenmesine, şekilleri tanımasına ve şekillerin özellikleriyle ilgili bilgi birikimine sahip olmasına bağlıdır”. Bunun için de birey geometrik içgüdüye ve bilgiye sahip olmalı, geometrik düşünme ve geometrik problem çözme becerisini geliştirmelidir (Han, 2007). Bu çalışmanın amacı üstün/özel yetenekli öğrencilerin geometri düzeylerinin, eleştirel ve uzamsal düşünme becerilerinin belirlenmesi ve aralarındaki ilişkinin ortaya konmasıdır. Bu çalışma grubunu İzmir ilindeki Narlıdere Sıdıka Akdemir Bilim ve Sanat Merkezinde 2016-2017 yılında eğitim öğretime devam eden 26 üstün/özel yetenekli öğrenci oluşturmaktadır. Öğrencilere Van Hiele Geometri Testi, Cornell Eleştirel Düşünme Testi (Düzey X) ve Uzamsal Test Bataryası uygulanmış ve sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda 7. ve 8. sınıf üstün/özel yetenekli öğrencilerinin eleştirel düşünme, uzamsal düşünme ve Van Hiele Geometri Öğrenme Düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
It can be stated that one of the important differences between the superior/gifted students and their peers are to acquire knowledge faster. In this sense, geometric thinking which is directly proportional with spatial visualization takes its root in preschool period and this skill continues to improve for the rest school life of the students. Geometry composed of defined-undefined concepts, axioms and theorems are one of the most important subfields of mathematics. It can be said to be one of the fundamental and most substantial subfields which provide a transition from concrete to abstract and enables observation. In addition, geometric thinking depends on“individuals' learning properties of shapes, recognizing those shapes and having an accumulation of knowledge about the properties of the shapes”. For this reason, the individual must have geometric instinct and knowledge and improve geometric thinking and problem-solving skills (Han, 2007). In this study, it is aimed to determine superior/gifted students' geometry levels, critical and spatial thinking and to reveal the relationship among them. Study group of the study consists of 26 superior/gifted students who take education in“Narlıdere Sıdıka Akdemir Science and Art Center”in the city of İzmir and in the 2016-2017 academic year. Van Hiele Geometry Test, Cornell Critical Thinking Test (Level X) and Spatial Test Battery was applied to the students and the results were evaluated statistically. As a result of the study, a significant relationship was found among critical thinking, spatial thinking and Van Hiele Geometry Levels of 7 th and 8 th grade superior/gifted students.