Ortaokul öğretmen ve yöneticilerinin örgütsel bağlılık düzeyleri
The organizational commitment levels of the secondary school teachers
  1. Tez No: 486449
  2. Yazar: MERYEM YILMAZ DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECLA FIRAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Ortaokul, Öğretmen, Yönetici, Organizational Commitment, Secondary School, Teacher, Administrator
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul öğretmen ve yöneticilerinin örgütsel bağlılık düzeylerini belirlemek ve bu düzeylerin çeşitli değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymaktır. Araştırma tarama modelindedir. Araştırmanın evrenini 2015-2016 eğitim-öğretim yılında İzmir ili Gaziemir ilçesinde bulunan resmi ve özel ortaokullarda görev yapan öğretmen ve yöneticiler oluşturmuştur. Nicel araştırma için örnekleme yapılmamış, tam sayım araştırması yapılmıştır. Nitel araştırmanın örneklemini ise 24 öğretmen ve yönetici oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”,“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”ve“Öğretmen ve Yöneticilerin Örgütsel Bağlılıklarına İlişkin Görüşme Formu”kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde aritmetik ortalama, standart sapma, t- testi, ANOVA ve LSD Testi kullanılmıştır. Araştırmanın istatistiksel analizleri SPSS programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma verileri ise içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırmanın bulguları şu şekilde özetlenebilir: Öğretmen ve yöneticilerinin örgütsel bağlılık düzeyleri yaş gruplarına, medeni durumlarına, kıdemlerine ve çalıştıkları okulun büyüklüğüne göre önemli bir farklılık göstermezken, cinsiyetlerine, okuldaki görev sürelerine, unvanlarına, branşlarına, öğrenim durumlarına, kadro durumlarına, görev yaptıkları okulun bulunduğu çevrenin sosyoekonomik düzeyine ve görev yaptıkları ilçede ikamet edip etmemelerine göre bazı boyutlarda farklılaşmaktadır. Öğretmen ve yöneticilerin örgütsel bağlılık düzeyleri görev yaptıkları okulun türü ve fiziki şartlarını yeterli bulup bulmamalarına göre ise ölçek genelinde ve tüm boyutlarda önemli faklılık göstermektedir. Nitel araştırma sonucunda da örgütsel etkenlerin örgütsel bağlılık üzerinde kişisel etkenlerden daha belirleyici olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the organizational commitment levels of the teachers and administrators working at the secondary schools and to figure out whether these levels differ between/among different variables. The model of the research is screening. The universe of the study is comprised of the secondary school teachers and administrators working at formal and private schools in the district of Gaziemir located in the province of İzmir in 2015-2016 school year. For the quantitative research, any kind of sampling wasn't used; a census survey was carried out instead. The sample of the qualitative research is comprised of 24 teachers and administrators.“Personal Data Form”,“Organizational Commitment Questionnaire”and“Interview Form Related to the Organizational Commitments of the Administrators and Teachers”were used to collect the data for the research. Arithmetic mean, standard deviation, t-Test, ANOVA and LSD Test were used to analyze the data. The statistical analysis of research were carried out through SPSS programme. The data of the qualitative research were analyzed through the content analysis technique. The results of the research are: The organizational commitment levels of administrators and teachers don't differ in terms of age, marital status, tenure and school size while they differ in terms of gender, tenure at school, branch, educational level, employment type, residence and socioeconomic levels of the parents in certain components. The organizational commitment levels of the administrators and teachers differ significantly in terms of the school type and teachers' perception of the adequacy of their schools' physical conditions in all components and overall scale. According to the qualitative research organizational factors are more determinative on the organizational commitment than personal factors.