Türk ve Fransız Hukukunda vatandaşlığın kazanılması hallerinin karşılaştırılması
Comparaison of acquisition forms of nationality in Turkish and French low
  1. Tez No: 486458
  2. Yazar: SABRAPA THİERRY NONGOUTE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ GÜMRAH TOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Nationality, Acquisition of nationality, Acquisition by birth, Acquisition by the blood bond, Acquisition by marriage, Adoption, Law on Turkish nationality, French Civil Code
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Hukuk, zamanla gelişen bir bilimdir. Eski zamanlardan günümüze, insanlar kendilerini hep bir aileye, bir topluma ait olma ihtiyacını hisstemişlerdir. Bu yüzden, aile, toplum ve vatan gibi kavramlar yaratılmıştır. Vatandaşlık, ister gerçek bir kişi olsun isterse de tüzel kişi (şirketler, dernekler, gemi vb.) olsun belirli bir ulusa yasal bağlanma anlamına gelmektedir. Vatandaşlık kişiye siyasi, sivil ve mesleki görev ve haklar tanımaktadır. Uluslararası özel hukuk kuralları gerek Kara Avrupası ülkelerinde gerekse de Anglo-Sakson ülkelerinde yalnızca hukuk çatışmaları ve yargı çatışmaları ile ilgilidir. Örneğin, Kara Avrupası Hukuk sistemine tabi olan Türkiye, Fransa ve Almanya gibi ülkelerde vatandaşlık yasası genelde anayasa hukuku yani kamu hukuku meselesidir ve birçok diğer ülkede de yabancının durumu kamu özgürlükleriyle oldukça yakından bağlantılıdır. Çifte vatandaşlık, iki ülke vatandaşlığına aynı anda sahip olma anlamına gelir ve genellikle bir avantaj olarak görülür. Bazı ülkelerde buna izin verilirken bazı ülkelerde ise çifte vatandaşlık yasaktır. Türk ve Fransız mevzuatlarında çifte vatandaşlığı engelleyen bir hüküm yoktur. Bu çalışmada, Türk ve Fransız Hukukunda vatandaşlığın kazanılması hallerinin karşılaştırılması konusuna yer verilmektedir. Bu çalışmanın yazımında, çoğunlukla 12.06.2009 tarihli 5901 sayılı Kanun ile Türk vatandaşlığını ve Fransız Medeni Kanununun Fransız uyrukluğunu kabul eden maddeleri (17 ila 33-2. Maddeler) dikkate alınmıştır. Fransız hukuku ve Türk hukuku uyarınca vatandaşlık kazanılmasına ilişkin mevzuat genel olarak benzerlik taşımaktadır. Bu düzenlemeler incelenirken iki hukuk arasındaki farklılıklara da değinilecektir.
Özet (Çeviri)
Law in itself is a science that evolves from generation to generation. From ancient times to today. Men have always wanted to belong to a family, a society, a community. It is in this option that families, peoples and nations were created slowly. This is the notion of nationality.Nationality is the bond of legal affiliation to a given nation, whether for a natural person or for a legal person (companies, associations, ships, etc.). Nationality confers political, civic and professional duties and rights. International private law rules are concerned only with legal conflicts and judicial conflicts in Land-European or Anglo-Saxon countries. For example, in countries such as Turkey, France and Germany, which are subject to the Black European Law system, citizenship law is generally a matter of constitutional law or public law, and in many other countries the situation of the foreigner is closely linked to public freedoms. In this work we shall try to make a summary comparison between the positive Turkish law relating to the acquisition of Turkish nationality and the French legislation on the acquisition of French nationality. In the writing of this thesis, we will mainly use Law 5901 of 12.06.2009 on the acquisition of Turkish nationality and articles (articles 17 to 33-2) of the French Civil Code which recognize the acquisition of nationality French. Although the legislation on acquisition of nationality in France and Turkey is somewhat similar, there are still some small differences that we will try to highlight.