Karşılaştırmalı hukukta vatandaşlık tanımları ve Türk hukukunda hukuki statü olarak vatandaşlık
Definitions of citizenship in comparative law and citizenship as a legal status in Turkish law
- Tez No: 970418
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LALE AYHAN İZMİRLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Vatandaşlık, Millet, Kimlik, Etnisite, Türklük, Hukuki Bağ, Türk vatandaşlığı, Citizenship, Nation, Identity, Ethnicity, Turkishness, Legal Bond, Turkish citizenship
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Devletler Özel Hukuku Bilim Dalı
Özet
Antik Yunan'dan günümüze kadar önemini yitirmeyen vatandaş kavramı; tarih boyunca bir yöneticiye, bir dine, bir ırka mensup olmak gibi farklı bağlılıkları ifade etmek için kullanılmış olsa da günümüzde bir devlete olan bağlılığı ifade etmek için kullanılmaktadır. Modern sistemlerde vatandaşlık, vatandaşların devlete koşulsuz bir bağlılık göstermesinden daha çok vatandaşların haklarının ve statülerinin korunması açısından sınırların belirlenmesi konusundaki önemli bir kimlik biçimi olarak ifade edilmiştir. Günümüzde devletlerin vatandaşlık anlayışlarını temel olarak, ulus merkezli olan Fransız anlayışı ve etnisite merkezli Alman anlayışı olarak ikiye ayırabilmek mümkündür. Bu şekilde ikili bir ayrım yapılsa da devletlerin vatandaşlık tanımlamaları arasında pek çok fark bulunmaktadır. Devletler, birey ile aralarındaki hukuki bağı açıklamak ve bireylerin hukuki statüsün tespiti için farklı şekillerde vatandaşlık tanımları yapmışlardır. Bu tanımlar kimi devletlerin anayasalarında düzenlenirken, kimi devletler anayasalarında düzenlemeyi tercih etmemişlerdir. Anayasalarında vatandaşlık tanımı yapan devletler ise etnik bir kimliği referans alarak vatandaşlık tanımı yapılan anayasalar, etnik bir kimliği esas almayarak vatandaşlık tanımı yapan anayasalar ve eşitlik temelinde etnik kimliklere yer veren anayasalar olmak üzere 3 alt gruba ayrılmışlardır. Etnik kimliği esas almadan vatandaşlık tanımı yapan anayasalar çoğunlukla eşitlik temelinde bir kapsayıcı kimlik oluşturarak vatandaşlığı tanımlamaya çalışmışlardır. Bu kimlik sayesinde kişilerin etnik ya da dini farklı kimlikleri tek bir çatı altında birleşerek kapsayıcı bir vatandaşlık oluşturulmaya çabalamışlardır. Bu çalışmada, öncelikle 103 farklı devletin anayasası incelenerek vatandaşlık tanımlamaları analiz edilmiştir. Devamında 1982 Anayasası m. 66 hükmünde yapılmış olan Türk vatandaşlığı tanımının sübjektif milliyet anlayışı çerçevesinde kapsayıcılığı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of citizenship, which has retained its importance from ancient Greece to the present day, is used today to express allegiance to a state. In modern legal systems, citizenship is expressed as an important form of identity in terms of defining boundaries to protect the rights and status of citizens, rather than unconditional allegiance to the state. Today, it is possible to divide the citizenship conceptions of states into two as the nation-centered French conception and the ethnicity-centered German conception. Although a binary distinction is made in this way, there are many differences between states definitions of citizenship. While these definitions are regulated in the constitutions of some states, some states have chosen not to regulate them in their constitutions. States that define citizenship in their constitutions are divided into three subgroups: constitutions that define citizenship with reference to an ethnic identity, constitutions that define citizenship without reference to an ethnic identity and constitutions that include ethnic identities on the basis of equality. Constitutions that define citizenship without taking ethnic identity as a basis have mostly tried to define citizenship by creating an inclusive identity. In our study, we will first analyze the definitions of citizenship by examining the constitutions of 103 different states. Subsequently, the inclusiveness of the definition of Turkish citizenship in Article 66 of the 1982 Constitution will be examined.