Kosova Cumhuriyeti ve Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Türk topluluğunun siyasal temsil sorunu
Political representation problem of the Turkish community of the Republic of Kosovo and the Republic of North Macedonia
  1. Tez No: 795564
  2. Yazar: AHMET ÖMER YÜCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal Temsil, Anayasa, Kuzey Makedonya, Kosova, Siyasal Partiler, Political Representation, Constitution, North Macedonia, Kosovo, Political Parties
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Hayatına bir nesnenin zihnimizde canlanan karşılığı olarak başlayan temsil kavramı zaman içerisinde siyasal içerik kazanarak günümüze ulaşmıştır. Siyasal içerik kazanmasının başlangıç zamanı Antik Yunan dönemi olarak kabul edilmektedir. Roma döneminde dahil siyasal temsil kavramı kullanılmaya devam etmiştir. Bu iki dönemde kullanılan temsil kavramı ile günümüzde kullanılan temsil kavramı arasında farklılıklar vardır. Demokrasi kavramının siyasal temsil kavramı ile olan ilişkisinin değişmesi ve gelişmesini neden olarak gösterebiliriz. 17. yüzyıla gelindiğinde temsil kavramı anlaşma maddeleri arasında kendine yer edinmiştir. 18. yüzyılda ise adalet ve özgürlük kavramlarını içine katarak siyasal temsil kavramının çerçevesi genişlemiştir. Yaşanan bütün gelişmeler Amerikan, İngiliz ve Fransız devrimlerinin sonucunda olmuştur. 20. yüzyılın sonuna gelindiğinde sahip olunması gereken bir hak olarak görülen siyasal temsil kavramı, uluslararası anlaşma ve bildirilerde yer almıştır. Evrensel bir hak olarak ilan edilmesinin ardından siyasal temsil kavramı tüm insanlığı kapsayacak bir çerçeveye ulaşmıştır. Yaşanan bu gelişmelerin ışığında Kuzey Makedonya ve Kosova'da yaşayan Türk Topluluğu vermiş oldukları çabalar sayesinde siyasal temsil haklarını kazanmıştır. Kazanılan haklar, bulundukları ülkelerin anayasalarınca güvence altına alınmıştır. Türk Topluluğu, anayasadan aldıkları yetki ile siyasal örgütlenmelerini tamamlamış ve geliştirmiştir. Günümüzde ise kurmuş oldukları siyasal partiler sayesinde sahip oldukları siyasal temsil haklarını korumak ve geliştirmek için çalışmalarına devam etmektedir. Siyasal temsil kavramını öncelikle teorik düzeyde inceleme amacında olan bu tezde; demokrasi, etnik toplulukların temsili, anayasal güvence gibi kavramlar incelenmiş, sonrasında çalışmayı desteklemek amacı ile Kuzey Makedonya ve Kosova Türk topluluklarını temsil eden partiler ile mülakatlar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of representation, which started as the equivalent of an object that came to life in our minds, has reached the present day by gaining political content over time. The beginning of gaining political content is the Ancient Greek period. The concept of political representation continued to be used in the Roman period. There are differences between the concept of representation used in these two periods and the concept of representation used today. As a reason, we can show the change and development of the relationship between democracy and the concept of political representation. In the 17th century, the concept of representation took its place among the articles of agreement. In the 18th century, the framework of the concept of political representation expanded, including the concepts of justice and freedom. All these developments resulted from the American, English, and French revolutions. At the end of the 20th century, the concept of political representation, which was seen as a right to be had, took place in international agreements and declarations. After its declaration as a universal right, the concept of political representation has reached a framework that will encompass all humanity. In the light of these developments, the Turkish Community living in North Macedonia and Kosovo has gained the right to political representation thanks to their efforts. They have made the rights they have gained acceptance at the constitutional level in the countries where they are located. They completed and expanded their political organizations with the authority they received from the articles of the Constitution. Today, thanks to the political parties they have established, they continue to work to protect and develop their political representation rights. In the thesis, which primarily aims to examine the concept of political representation at the theoretical level; Concepts such as democracy, representation of ethnic communities, and constitutional guarantees were discussed, and then, in order to support the study, interviews were conducted with parties representing the Turkish communities of RoNM and RoK.