Konaklama işletmelerinde işe adanmışlık, iş kontrol odağı, tutku ve asalaklık arasındaki ilişkinin analizi
Analysis of the relationship among work engagement, work locus of control, passion and parasites in hotels
- Tez No: 486501
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN TÜTÜNCÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşe Adanmışlık, İş Kontrol Odağı, Tutku, Örgütlerde Asalaklık, Konaklama İşletmeleri, Yapısal Eşitlik Modeli, Work Engagement, Work Locus of Control, Passion, Parasites in Organizations, Accommodation, Structural Equation Modeling vii
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Küreşellesme ile birlikte artan rekabet koşulları turizm işletmelerini müşteri istek ve beklentileri doğrultusunda kaliteli ve farklılaştırılmış hizmet sunumuna yönlendirmektedir. Yetenekli, işine bağlı ve görev yaptığı kurumda fark yaratacak çalışanların istihdamı işletmelerde performansa bağlı karlılık ve sürdürülebilirlik açısından gereklidir. Müşteri - çalışan etkileşiminin en yoğun yaşandığı konaklama işletmeleri için işe adanmış çalışanların varlığı ve sayısı ise son derece önemlidir. Bu noktada konaklama tesislerinin insan kaynakları bölümü, işletme için uygun çalışanların seçimi, istihdamı ve eğitimi sürecinde bireylerin işe adanmışlığının sağlanması, işlerine karşı tutku sahibi olmaları ve birbirlerinin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi gibi konularla yakından ilgilenmelidir. Bu doğrultuda çalışmada, konaklama isletmelerinde işe adanmışlık, iş kontrol odağı, tutku ve iş arkadaşlarının asalaklığı arasındaki ilişkilerin ortaya konulması amaçlanmıştır. Uygulama alanı olarak iç turizm piyasasında bir turizm destinasyonu olan Çeşme seçilmiştir. Alan araştırmasında ilçede faaliyet gösteren, yerli ve yabancı turistlere nitelikli hizmet veren beş yıldızlı otel işletmelerinin çalışanlarının tümüne ulaşılmaya çalışılmış ve tutumları anket yöntemi yardımıyla ölçülmüştür. Yapılandırılmış anket teknigi ile elde edilen verilerle öncelikle istatistiksel veri analizi programı yardımıyla tanımlayıcı istatistikler oluşturulmuştur. Sonrasında bu veriler Lisrel 8.71 Programı kullanılarak çok degiskenli istatistik yöntemlerinden Yapısal Esitlik Modeli ile analiz edilmiştir. Teoriye dayalı biçimde oluşturulan modelde değişkenler arasında neden sonuç ilişkileri ve aracılık etkileri sınanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, konaklama işletmelerinde algılanan çevreye dönük asalaklık ve işe adanmışlık arasındaki ilişki tamamen dış iş kontrol odağı aracılık etkisi ile sağlanmaktadır. İç iş kontrol odağı ve işe adanmışlık arasındaki ilişki ise uyumlu tutkun kısmen aracılık etkisi ile sağlanmıştır. Ayrıca uyumlu ve takıntılı tutkunun iç iş kontrol odağı ile, dış iş kontrol odağı ile takıntılı tutku arasında da pozitif yönlü ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Increasing competition along with globalization have directed tourism enterprises to quality and differentiation in products based on customer demands and expectations. Skillful employees that are able to make a difference in the organization and are affiliated with work and organization are crucial for the sustainability and profitability in businesses. The presence of engaged employees is important in hospitality businesses where client interaction is intensively experienced. Accommodation operations should be closely related to issues such as being engaged, passion and the quality of relationships among colleagues in the recruitment and training of the right employee. In the study, it was aimed to determine the relationship among work engagement, work locus of control, passion and perceived parasites. Cesme as a tourism destination with increasing tourism activities and awarenes day by day was chosen as a research area. Attempts were made to reach all employees of five-star hotels operating in the province, and attitudes of employees were measured using survey technique. First, descriptive statistics were obtained by using the Statistical Data Analysis Programme using the data obtained by the structured questionnaire. Then the data were analyzed by the Structural Equation Modelling- one of the multivariate analysis method- using the Lisrel 8.71 Program. In the model based on theory, causal relations and mediating effects were tested among variables. According to the data, the perceived outbound parasites and work engagement interaction was fully mediated by external work locus of control in hotels. The internal work locus of control and work engagement interaction was partially mediated by harmonious passion. In addition, there was a positive vi relationship between internal work locus of control and harmonious and obsessive passion, and a positive relationship between external work locus of control and obsessive passion.