Michael Porter'ın rekabet stratejileri ve modelleri ile rekabet analizi: Düsseldorf konaklama sektöründe bir alan araştırması
Competiton analysis with Michael Porter'ın strategies and models: field study in accomodation sector in Düsseldorf
  1. Tez No: 486502
  2. Yazar: GÜNEŞ SEYHAN STÖLB
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURCU SELİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Competition, Michael Porter, Generic Strategies, Five Forces Model, Diamond Model, Accommodation enterprises
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Ülke, sektör ve firma düzeyinde ele alınan rekabet gücü kavramının çok yönlülüğü dikkate alındığında, firma düzeyinde rekabet gücünü belirleyen faktörlerin anlaşılması önem taşımaktadır. Bu araştırmada Düsseldorf'daki konaklama işletmelerinin rekabet durumunu analiz etmeye yönelik bir araç olarak, Michael Porter'ın genel rekabet stratejileri, Beş Kuvvet Modeli ve Elmas Modeli kullanılmıştır. Araştırmanın amacı, şirket düzeyinde uygulanan rekabet stratejilerini belirlemek, endüstri düzeyinde Düsseldorf Konaklama İşletmelerinin uyguladığı stratejiler ile rekabet faktörleri arasındaki ilişkiyi belirlemek ve ulusal ölçekte Düsseldorf destinasyonunun rekabet gücünü arz yönlü paydaşlar açısından değerlendirmektir. Araştırmada öncelikle literatür taraması yapılmış, rekabet konusu genelden özele doğru daraltılarak turizm boyutu ile incelenmiştir. Michael Porter'ın genel rekabet stratejileri ile şirket bazında, Beş Kuvvet Modeli ile sektör bazında ve Elmas Modeli ile destinasyon bazında bir alan araştırması yapılmıştır. Çalışmanın uygulama bölümünde, Düsseldorf konaklama işletmelerinin başvurdukları rekabet stratejilerine yönelik bir anket yürütülmüş ve akabinde sektörün rekabetçilik analizi yapılmıştır. Anket, Düsseldorf'ta yer alan dört ve beş yıldızlı otel işletmelerinde çalışan üst düzey yöneticileri kapsamaktadır. Araştırma bölümünde ayrıca Porter'ın Elmas Modeli belirleyicileri kapsamında Düsseldorf destinasyonunun rekabet gücüne ilişkin güçlü/zayıf yönleri hakkında otel yöneticileri ve destinasyon yönetim örgütü ile mülakatlar ve betimsel analiz yapılmıştır. Son olarak; Düsseldorf destinasyonu ile bağlantısı bulunan ve Porter'ın jenerik stratejilerini başarıyla uygulayan şirketlerden örnekler incelenmiştir. Bu çalışma, rekabet ve rekabet gücü konusunda kuramsal bilgiler sunmanın yanında Düsseldorf'taki konaklama işletmelerinde yürütülen alan araştırmasından elde edilen bilgiler ışığında pratik uygulamalar hakkında da bilgi vermektedir. Düsseldorf örneğinin Türkiye'deki destinasyonlarda faaliyet gösteren konaklama işletmelerinde yürütülecek araştırmalar için karşılaştırma olanağı sağlayacağına inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Given the versatility of the concept of competitiveness on the country, sector and firm level, it is important to understand the factors that determine competitive power at firm level. In this survey, Michael Porter's general competition strategies, Five Forces Model and Diamond Model were used as a tool to analyze the competition level of accommodation enterprises in Düsseldorf. The aim of the survey is to determine the competition strategies applied at the company level, to determine the relationship between the strategies applied by the Düsseldorf Accommodation Enterprises at the industry level and the competition factors, and to evaluate the competition power of Düsseldorf destination at national scale in terms of supply-side stakeholders. First of all, some literature inquiry was made on the topic and later it was narrowed down to the competition subject and examined with tourism dimension. A field study was conducted using Michael Porter's general competition strategies for the company-based survey, five forces model for the sector-based survey and the diamond model for the field survey. In the application section of the study, a questionnaire on the competition strategies implemented by Düsseldorf accommodation operators was conducted and followed by an analysis of sector competitiveness. The questionnaire includes senior executives working in four and five star hotel enterprises in Düsseldorf. Finally, in the context of Porter's Diamond Model determinants, interviews and descriptive analyzes on the strengths / weaknesses of the Düsseldorf destination's competitiveness were conducted with hotel managers and destination management organizations. In addition to providing theoretical information on competition and competitiveness, this survey also provides information on practical applications of information obtained from field research conducted in accomodation enterprises in Düsseldorf. It is believed that the example of Düsseldorf will provide a comparison for research conducted in accommodation enterprises operating in destinations in Turkey.