Yöneticilerin dönüşümcü liderlik yaklaşımları ile çalışanların yetenek yönetimi arasındaki ilişkinin belirlenmesine yönelik bir alan araştırması.
A survey about the relationship between transformational leadership approaches of managers and talent management of employees.
  1. Tez No: 486510
  2. Yazar: SHAHZAD KHAN DURRANI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OLCA SÜRGEVİL DALKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lider ve Liderlik, Geleneksel Liderlik ve Yeni Yaklaşımlar, Dönüşümcü Liderlik, Yetenek ve Yetenek Yönetimi, Leader and Leadership, Traditional and Modern Approaches of Leadership, Transformational Leadership, Talent and Talent Management
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Yapılan bu tez çalışması kapsamında yöneticilerin sahip oldukları dönüşümcü liderlik algıları ve davranışları ile yetenek yönetimi arasındaki ilişkinin irdelenmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışma kapsamında, yöneticilerin sahip olduğu dönüşümcü liderlik ve dönüşümcü liderliğin boyutları olan; idealize edilmiş etki, ilham kaynağı olma, entelektüel uyarım ve kişiselleştirilmiş ilginin yetenek yönetimi ile etkileşiminin yanı sıra dönüşümcü liderlik ve yetenek yönetiminin çeşitli demografik özelliklerle (cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, çalışma süresi, iş yerindeki görev) aralarındaki ilişki çeşitli istatistiksel analizlerden faydalanılarak açıklanmaya ve yorumlanmaya çalışılmıştır. Araştırma grubunu İzmir ili sınırları içinde çalışan farklı özelliklerdeki 92 kişi oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında çalışanların demografik bilgileri, dönüşümcü liderlik davranışları ve yetenek yönetimi ile ilgili sorulardan oluşan bir anket kullanılmıştır. Yapılan araştırmadan elde edilen verilerin değerlendirilmesinde SPSS 22.0 istatistik paket programından yararlanılmıştır. Verilerin sonuçlarının değerlendirilebilmesi için Frekans Analizi, Tanımlayıcı İstatistiki Analizler, Güvenirlilk Analizi, Kolmogorov-Smirnov Testi, Pearson Korelasyon Analizi, T-Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi gibi analizlerden yararlanılmıştır. Çalışmada ana hipotez olan“yöneticilerin sahip olduğu dönüşümcü liderlik algısı ve çalışanların yetenek yönetimi arasında güçlü bir ilişki”tespit edilmiştir. Alt hipotez olan“dönüşümcü liderlik alt boyutları ile yetenek yönetimi arasında güçlü bir ilişki”bulunmuş olup, dönüşümcü liderlik alt boyutları arasından yetenek yönetimi ile ilişkisi en yüksek alt boyutun idealize edilmiş etki olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın ikinci hipotezi içinde yer alan ve yöneticilerin dönüşümcü liderlik davranışlarının demografik özelliklerden olan cinsiyet, şirketteki pozisyon (görev) ve çalışma süresine göre farklılık gösterdiği tespit edilmiş olup; yaş, eğitim durumu ile medeni durum değişkenlerine göre ise farklılık tespit edilmemiştir. Teze ait üçüncü hipotez olan çalışanların yetenek yönetiminin demografik özelliklerden cinsiyet, medeni durum ve çalışma süresine göre farklılık gösterdiği tespit edilmiş olup; yaş, eğitim durumu ve şirketteki pozisyon (görev) özelliklerine göre ise farklılık göstermediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this study, it is aimed to examine and determine the relationship between transformational leadership and its dimensions with the talent management of employees. All the four dimensions of transformational leadership including; idealized influence, inspirational motivation, intellectual stimulation and individual consideration has been analyzed and their relationship has been determined with talent management. The relationship between the various demographic characteristics (gender, age, marital status, education status, experience, position status) with transformational leadership and talent management have tried to interpret. The research group constitutes 92 workers having different characteristics, working in the private sector, within the boundaries of İzmir province, Turkey. A questionnaire survey was conducted based on; demographic information of employees in the private sector, questions related to determine transformational characteristics of the managers and questions related to employees' talent management and recognizing the respective talent. The SPSS 22.0 statistical package program was used to analyze the data obtained from the survey. Different types of analyzes have been used to evaluate the results of the data. These analyses are; Frequency Analysis, Descriptive Statistics Analysis, Reliability Analysis, Kolmogorov-Smirnov Test, Pearson Correlation Analysis, T-Test and One-Way Annova Analysis. A strong relationship was found between the perception of transformational leadership and the talent management of the employees, which shows acceptance of the main hypothesis of study. With regards to sub-hypothesis, a transformatinal leadership dimension, was found to have a strong relationship with talent management, and it was found that amoung the four dimensions; idealized influence, inspirational motivation, intellectual stimulation, and individual consideration, idealized influence has been associated with talent management of the employees, in the highest and strongest levels. The demographic variables of the workers has also been taken into account and it has been found that transfomational leadership perception of employess varies with gender, position hold and experience while with age, marital status and qualification hold it shows no change. With regard to talent management of employees it has been determined that talent management of employees changes with gender, marital status and experience hold while with age, position hold and qualification status it shows no change.