Tekrarlanan fırınlama işlemlerinin, IPS Empress Sistem ile hazırlanan kronların kenar uyumuna etkisi
The Effects of repeated firing on marginal fit of crown by prepared IPS Empress System
- Tez No: 48676
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CİHAT ÇEKİÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: IPS Empress System, repeated firing, marjinal fit
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Fırınlamalar esnasında, metal desteksiz porselen kronlarda da, diğer sabit restorasyonlarda olduğu gibi şekil değişikliği olabilir. Bu değişim sonunda kronun, prepare edilen dişle uyumu bozulur ve plak birikimi ile birlikte gelişecek olan çürük, restorasyonun ömrünü kısaltarak, klinik başarıyı etkiler. Çalışmamızda, IPS Empress Sistem ile hazırlanan kronların kenar uyumu üzerine tekrarlanan fırınlama işlemlerinin etkisi incelenmiştir. Bu amaçla, prepare edilmiş üst santral diş şeklinde, krom nikel alaşımından, 30 adet die hazırlanmıştır. Bu die'lar üzerinde, IPS Empress Sistemi ile yine 30 adet porselen kron hazırlanmıştır. Bu örneklerin 15'ine mine porseleni uygulanıp deney grubu olarak alınırken, diğer 15'i mine porseleni uygulanmaksızın kontrol grubu olarak alınmıştır. Her iki gruba bağlantı, boyama, düzeltme, mine porseleni uygulama, glaze 1 ve glaze 2 olmak üzere 6 fırınlama aşaması uygulanmıştır. Başlangıç aşaması ile birlikte tüm fırınlamalardan sonra, örneklerin kenarlarındaki rehber noktalar arası mesafe, stereoptik mikroskopta ölçülmüştür. Çalışmamızda, bu sistemle hazırlanan kronların, kenar uyumlarının tekrarlanan fırınlama işlemlerinden etkilendikleri ve bu nedenle son derece dikkatli hazırlanmaları gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar kelimeler : IPS Empress Sistem, tekrarlanan fırınlama aşamaları, kenar uyumu. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT During the firing procedures, there may be marginal discrepencies in the porcelain fused to metal restorations just like the conventional fixed partial dentures. This marginal gap may lead to a carious due to accumulation of plaque and compromise the success of the materials. This study evaluates, the relation between the marginal fit with the repeating firings of the crowns that were constructed by IPS Empress System. For this purpose, 30 Ni-Cr dies were used to built 30 porcelain crowns by using IPS Empress System. These dies were divided into 2 groups as experimental and control. In the experimental group which was formed with 15 dies, incisal porcelains were applied on the crowns. In the control group, all crowns were built without incisal porcelain. The crowns in both groups were fired 6 times for wash firing, characterization firing, incisal firing, corrective firing, glaze I firing and glaze II firing. The marginal gap of the crowns, were measured between the reference points by steroptic microscope. From the starting phase and after each firing procedures, measurements were repeated to evaluate the marginal gap of the crowns. As a conclusion, the marginal adaptation of the crowns in the experimental groups, were affected by repeating firings. So care must be taken in the laboratory procedures, for the marginal fit of the IPS Empress System crowns.