İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinin iletişim becerileri ve empati düzeylerinin incelenmesi
Investigation of communication skills and empathy levels of İnonu University Physical Education and Sports students
- Tez No: 486949
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: İletişim Becerisi, Empati Düzeyi, Beden Eğitimi, Spor, Communication Skill, Empathy Level, Physical Education, Sport
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinin iletişim becerileri ve empati düzeylerinin incelenmesidir. Materyal ve Metot: Araştırmanın evreni İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda okuyan 943 öğrenci, örneklemini ise 684 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada, Korkut (1996) tarafından geliştirilen“İletişim Becerilerini Değerlendirme Ölçeği”ve Dökmen (1988) tarafından geliştirilen“Empatik Eğilim Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma, Karasar (2007) tarafından“araştırma yaklaşımı”olarak tanımlanan“tarama modelinde”betimsel bir çalışmadır. Çalışma verilerinin çözümlenmesinde frekans, aritmetik ortalama, standart sapma, yüzde gibi betimsel istatistiklerden faydalanılmıştır. Verilerin normal dağılıma uygunluğu skewness ve kurtosis değerleri, homojenliği ise Levene testi ile değerlendirilmiştir. Parametrik testlerden bağımsız gruplar t-testi ve tek yönlü ANOVA testleri kullanılmıştır. Birbirleri ile ilişkilerini çözümleme için ise korelasyon analizi yapılmıştır. İstatistikî analizlerde anlamlılık düzeyi p.05). Sonuç: Öğrencilerin, iletişim becerileri ve empati düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Ayrıca, öğrencilerin iletişim becerileri ile empatik eğilimleri arasında pozitif yönlü yüksek bir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The universe of the research consists of 943 students from İnönü University Physical Education and Sports School and 684 students from the University. These students were selected through“easy sampling method that is not based on probability”. Material and Method: The universe of the study consisted of 943 students attending İnönü University Physical Education and Sports College and 684 students. The“Communication Skills Evaluation Scale”developed by Korkut (1996) and the“Empathic Tendency Scale”developed by Dökmen (1988) were used in the research. The research is a descriptive study by Karasar (2007) in“screening model”which is defined as“research approach”. Descriptive statistics such as frequency, arithmetic mean, standard deviation, percentage are used in the analysis of the study data. Normal distribution fitness of the data was evaluated by skewness and kurtosis values and homogeneity by Levene test. Independent groups t-test and one-way ANOVA tests were used for parametric tests. Correlation analysis was performed to analyze relations with each other. Significance level was chosen as p .05). Conclusion: There was a significant difference between students' communication skills and empathy levels. Moreover, there was a positive positive correlation between students' communication skills and empathic tendencies.