Anozmi tedavisinde deksametazon, hiperbarik oksijen ve e vitaminin etkilerinin araştırılması (Deneysel çalışma)
The investigation of effects of dexamethasone, hyperbaric oxygen and e vitamin in anosmia treatment
  1. Tez No: 486973
  2. Yazar: MUAMMER DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ENGİN ÇEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Hiperbarik Oksijen, Deksametazon, E vitamini, Koku testi, Anozmi, Hyperbaric Oxygen, Dexamethasone, Vitamin E, Smelling Test, Anosmia
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Sultan Abdülhamid Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Koku duyusu bozuklukları toplumda oldukça sık görülmektedir, ancak koku duyusu ile ilgili çok sınırlı bilgimiz bulunmaktadır. Kokuların algılanabilmesi için koku etkeninin burundan beyne iletilerek belirli bir sinyali tetiklemesi gerekir. Anlamı, koku duyusu ile ilgili olan ''olfaktör'' kelimesi, koku duyusu iletiminde rol alan bütün sistemlerin isimlendirilmesinde ortak olarak kullanılır. Koku duyusu, olfaktör reseptör nöronları tarafından koku moleküllerinin tespit edilmesi ve farklı koku etkenlerine farklı duyarlılıkta cevap vermesi ile sağlanır. Olfaktör reseptör nöronlarının tüm yaşam süresince kendiliğinden veya nöral hasarlara karşı kendilerini yenileyebilme yetenekleri vardır. Fakat yenilenebilmede yetersizlik parsiyel veya total nöral anozmiye yol açar. Çalışmamızda anozmi sonrası E vitamini, Deksametazon ve hiperbarik oksijenin tedavi edici etkinliğinin araştırılması amaçlandı. Bu amaçla da, tedavi etkinliğini değerlendirmede olfaktör epitelin, olfaktör mukozanın, olfaktör sinirin kalınlığını ve olfaktör epitelde bulunan olfaktör marker protein miktarlarını ve boyanma oranlarını değerlendirdik. Çalışmaya 36 adet rat dahil edilerek; pozitif, negatif, Deksametazon, hiperbarik oksijen ve E vitamini olarak 5 gruba ayrıldı. Kontrol grubu olarak anozmi oluşturulup tedavi verilmeyen ratlar (pozitif grup) alındı. Tüm ratlara önce koku testi yapıldı. 3-Metilindole ile anozmi oluşturulduktan sonra 7 gün beklendi ve tekrar koku testi yapıldı. Tedavi gruplarına 10 gün boyunca E vitamini 100 mg/kg/gün dozunda intraperitoneal, Deksametazon 2 mg/kg/gün dozunda intraperitoneal, hiperbarik oksijen, 2 saat/gün %100 O2 verildi. Tedaviden sonra 30 gün beklendi ve koku testi yapılarak ratlar sakrifiye edildi. Sonuçlar histopatolojik ve immünohistokimyasal yöntemlerle değerlendirildi. Çalışmamızın sonucunda, ölçülen olfaktör epitel kalınlığı miktarı, Deksametazon ve hiperbarik oksijen ve E vitamin grubunda negatif ve pozitif gruba göre istatistiksel olarak anlamlı artış gösterdi. Olfaktör mukoza kalınlığı deksametazon grubunda daha fazla olmak üzere, E vitamini ve hiperbarik oksijen gruplarında pozitif gruba göre anlamlı olarak arttığı görüldü. Olfaktör sinir çapı karşılaştırıldığında, Deksametazon ve hiperbarik oksijen gruplarında istatistisel olarak anlamlı arttığı bulundu. Olfaktör protein marker boyanma oranı en yüksek Deksametazon grubunda idi ve istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Olfaktör protein marker hücre sayısı karşılaştırıldığında ise gruplar arasında anlamlı bir fark görülmedi. Sonuç olarak antiinflamatuar, antioksidan ve nöroproliferatif etkileri bilinen deksametazon, E vitamini ve hiperbarik oksijenin nöral anozmi gerçekleşen durumlarda tedavi amaçlı faydalı olabileceğini saptadık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Smell disorders are frequent in population but our knowledge about this, is limited. Odor stimulants are needed to transmit from nose to brain and trigger a signal for perception. ''Olfactory'' word which means related to smelling sensation, is an associated term with all systems taking put in olfaction system. Smelling sensation is provided with detection of odors by olfactory receptor molecules and answering the different odor molecules with different sensivity. Olfactory receptor neurons have the ability to regenerate themselves throughout their lives both spontaneously and due to neural damages. However, the olfactory receptor neurons inability to regenerate themselves causes partial or total neural anosmia. In our study, it is been aimed to research the treatment efficiency rates of vitamin E, Dexhamethasone and hyperbaric oxygen after neural anosmia. For this purpose, we evaluated the quantities and the colourations of olfactory epithelium in the assessment of the treatment efficiency, olfactory mucosa, the thickness of the olfactory neuron and the olfactory marker protein which is existent in the olfactory epithelium. 36 rats have been included to the study and was applied five groups as positive control, negative control, Dexamethasone, hyperbaric oxygen and Vitamin E. The rats which were made anosmic but weren't treated, were taken as the negative control group. Initially odor test was applied to all rats. Seven days after having become anosmic with 3-Methylindole the odor test was applied again. The Vitamin E treatment group was given Vitamin E 100 mg/kg/day intraperitoneally. The Dexamethasone group was given 2 mg/kg/day intraperitoneally. Hyperbaric oxygen group was given 2 hr / day 100 % O2. 30 days after the treatment the odor test was applied again and the rats were sacrificed. Specimens were evaluated with histopathological and immunohistochemical methods. Result of the study revealed that, the measured quantity of the olfactory epithelium thickness in all of treatment groups were significantly higher than the positive control group. Regarding the olfactory mucosa thickness, it was seen that all of teatment groups were significantly higher than the positive group but Dexamethasone group was the highest among all the treatment groups. Regarding olfactory neuron diameter, the Dexamethasone and hyperbaric oxygen groups were significantly higher, compared to the positive group. The olfactory protein marker colouration rate was the highest in the Dexamethasone group, and the differences was statiscally significant. When olfactory protein marker cell numbers were compared, no significant differences were found. As a result, we detected that Dexamethasone, vitamin E and hyperbaric oxygen, which their anti-inflammatory, antioxidant and neuroproliferative effects are known, would be helpful in neural anosmia treatment.