Hemodiyaliz hastalarında ayak bileği kol basınç indeksinin,klinik,laboratuvar bulguları, mortalite ve vasküler hastalılarla ilişkisi
Relation of ankle arm pressure index, clinical, laboratory findings, mortality and vascular diseases in hemodialysis patients
- Tez No: 486979
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAVAŞ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: SDBY, Hemodiyaliz, PAH, ABKİ, ESRD, Hemodialysis, PAD, ABI
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
AMAÇ: Aterosklerotik hastalıkları hemodiyaliz hastalarında öngörmede, objektif, non-invaziv bir test olan ayak bileği-kol basınç indeksi (ABKİ)'nin yol gösterici olacağı düşünülmektedir. Çalışmamızda, yeni gelişen PAH, kardiyovasküler hastalık (KVH), vasküler erişim yolu problemi (VEYP) ile hastaların klinik ve laboratuvar bulguları, ABKİ 0.saat, 2. saat, 4.saat ölçümleri arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. MATERYAL METOD: Çalışmamıza en az üç aydır hemodiyaliz programında olan, 18 yaş üstü hemodiyaliz hastaları dahil edildi. Çalışmanın başlangıcında, hastaların cinsiyeti, yaşı, SDBY sebebi, ek hastalıkları, ilaçları, diyaliz ilişkili verileri, laboratuvar verileri kaydedildi. ABKİ düzeyi diyaliz başlangıcında, 2. saatinde, 4. saatinde bakılan kan basınçları ile hesaplanarak üç kategoride incelendi. Bir yıl süren takipte gelişen KVH (miyokard infarktüsü, unstabil anjina, PAH), tek başına PAH gelişimi, vasküler erişim yolu problemi (VEYP) ile çalışmanın başlangında hasta takip formuna kaydedilen veriler ve ABKİ 0. saat, 2. saat, 4. saat düzeyleri aralarındaki ilişki analiz edildi. BULGULAR: Bir yıllık gözlem süresini, yaş ortalamaları 56,4±13,3 yıl olan 51'i kadın toplam 94 hemodiyaliz hastası tamamladı. Yeni gelişen KVH ile tek ve çok değişkenli istatiksel analizlerde, ABKİ 0. saat ve 2. saat düzeyleri arasında ilişkili tespit edilmez iken; ABKİ 4. saat düzeyi ilişkili bulundu. Çalışmamızda PAH gelişiminde ABKİ 0. saat, 2. saat, 4. saat düzeylerinden her biri istatistiksel analizlerde anlamlı bulundu. SONUÇ: Literatürde ABKİ 0. saat ile kardiyovasküler mortalitenin ilişkili olduğu gösterilmiş, yaptığımız çalışmada yeni gelişen KVH ile 0. saatten öte 4. saat düzeyi ile ilişkisi gösterilmiştir. Bu sonuç; 4. saat düzeyinin erken dönemde KVH ön görmede 0. saat ve 2. saat düzeyine göre daha prediktif olabileceğini düşündürmektedir. Sonuç olarak, diyaliz seansının başında ölçümlere göre, diyaliz ortası veya sonunda yapılan ölçümlerde yöntemin duyarlılığı artabilir. Bu konuda daha geniş hasta gruplarında daha ayrıntılı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
AİM: Ankle brachial index(ABI), which is an objective non-invasive test, is thought to guide the prediction of atherosclerotic diseases in hemodialysis patients.We aimed to investigate the relationship between newly diagnosed PAD, cardiovascular disease (CVD), vascular access problems(VAP) and clinical, laboratory findings of patients, ABI at 0. hour, 2. hour and 4. hour levels. MATERİALS AND METHODS: Patients older than 18 years of age who were on a hemodialysis program at least three months, were included. At the beginning of the study, the gender of the patients, age, reason for ESRD, additional diseases, drugs, dialysis related data, laboratory data were recorded. ABI level was calculated in three categories by the blood pressure values measured at the beginning, second hour and fourth hour of dialysis. We analyzed the relationship between one year of follow-up CVD(myocardial infarction, unstable angina, PAD), only PAD, VAP with data recorded in the patient follow-up form at the beginning of the study and ABI 0. hour, 2. Hour and 4. hour levels. RESULTS: 94 hemodialysis patients completed one year observation period, 51 of which were women with a mean age of 56.4 ± 13.3 years. Univariate and multivariate statistical analyzes with newly developed CVD showed that ABI was correlated with the fourth hour level of ABI, while no correlation was found between the 0. hour and 2. hour levels. In our study, at the development of PAD each of the ABI 0. hour, 2. hour and 4. hour was found to be statistically significant . CONCLUSİON : In the literature, it has been shown that ABI is associated with cardiovascular mortality at 0 h, our study showed a relationship with newly developed CVD and a level of 4 h beyond 0 h. As a result; depending on the measurements at the beginning of the dialysis seance, the sensitivity of the method may increase when measurements are made at the middle or at the end of dialysis. In this respect, more extensive studies are needed in larger patient groups.