Geç term ve postterm gebelerin fetal doppler parametrelerinin perinatal sonuçlar üzerindeki klinik etkinliğinin karşılaştırılması
Doppler velocimetry, based on cerebroplacental ratio (c/u) evaluation, in predicting intrapartum fetal heart rate abnormalities and adverse neonatal outcome in uncomplicated pregnancies at 41 weeks and beyond
- Tez No: 486981
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRKAN KIRAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: brain-sparing effect, perinatal outcome, term pregnancy, Doppler study
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı 41 hafta ve üzeri komplike olmayan gebeliklerde intrapartum fetal kalp atım anomalilerini ve olumsuz yenidoğan sonuçlarını predikte etmede serebroplasental oran (S/U) değerlendirmesi ile Doppler velocimetre'nin yararlılığını belirlemektir. Materyal – Metod : Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'ne başvuran 41. gebelik haftasının üzerindeki düşük risk grubundaki tekil gebeler çalışma grubuna alındı. Çalışma toplam 100 hastada yapıldı. Tüm gebelerin gebelik haftası, son adet tarihi ve erken dönem ultrasonografi verileri ile konfirme edilerek hesaplandı. Geç term veya postterm gebelik endikasyonuyla doğum şekli ve zamanlaması açısından Perinatoloji Polikliniği'nde bu hasta grubuna sonografik değerlendirme ile tahmini fetal kilo, amniyotik sıvı volumü, biyofizik profil ve Doppler (fetal umbilikal arter, orta serebral arter ve maternal uterin arter) incelemeleri yapıldı. Serebroplasental oran daha önce tanımlandığı şekilde hesaplandı. Bu gebeleri doğum şekli, doğum kilosu, doğumda mekonyumlu amniotik sıvı, NST'de fetal distress bulgusu varlığı, yenidoğan 5. dk Apgar skoru, fetal distress varlığında kordon kan gazı pH değeri, yenidoğan yoğun bakım ünitesi ihtiyacı kayıt altına alındı. Bulgular: Kırkbirinci hafta ve üzeri haftalarda komplike olmayan gebeliğe sahip 100 kadın fetal beyin koruyucu etki varlığı ve yokluğuna göre kontrol ve çalışma gruplarına ayrılmıştır. Middle serebral ve umbilikal arteride pulsatilite ve rezistans indeksleri ile S/U oranı Doppler ultrasonografi ile günlük olarak değerlendirilmiştir.1.1'in altında S/U beyin-koruyucu etki olarak bildirilmiştir. Olumsuz gebelik ve yenidoğan sonuç belirteçleri için anormal flow indeksleri analiz edilmiş ve karşılaştırılmıştır. Sonuç: Normal S/U grubunda anormal NST kayıtları normal S/U grubuna kıyasla anlamlı olarak daha fazla gözlenmiştir.Anormal S/U grubundaki hastaların normal S/U hastalarına oranla sezeryan oranı anormal NST takibi olmasından dolayı artmıştır. Dopplerde Anormal S/U'e normal S/U gruplarındaki gebelerin bebeklerinin yoğun bakımda yatma oranı arasında anlamlı bir fark sapanmadı.41 hafta ve üzeri komplike olmayan gebeliklerde S/U indeksi en yüksek sensitiviteyi FKA anomalileri ile olumsuz yenidoğan sonuçlarını predikte etmede göstermiştir. Klinik pratikte kadınların antenatal monitörizasyonunda S/U indeksi yüksek intra ve postpartum komplikasyon riskine sahip kadınların belirlenmesi için yararlıdır. Anormal S/U ve normal S/U indeksi sonucuna göre fetusun doğum sonrası iyilik hali, yoğun bakımda yatma ihtimali açısından anlamlı ilişki saptanmamasına rağmen daha geniş serili çalışma gruplarına ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: The aim of the study was to determine the usefulness of Doppler velocimetry, based on cerebroplacental ratio (C/U) evaluation, in predicting intrapartum fetal heart rate abnormalities and adverse neonatal outcome in uncomplicated pregnancies at 41 weeks and beyond. Material and methods: 100 women in uncomplicated pregnancies, up 41 weeks,in Umraniye Training and Research Hospital were divided into control and study groups: with the absence and with the presence of a fetal brain-sparing effect , respectively. Pulsatility and resistance indices in the middle cerebral, the umbilical artery and the C/U ratio were evaluated daily by Doppler ultrasonography. C/U < 1.1 was reported as suggestive of a brain-sparing effect. Abnormal flow indices were analyzed and compared to adverse pregnancy and neonatal outcome determinants. Results: In the abnormal C/U group the abnormal CTG records were significantly more frequently observed than in normal C/U group .The comparison of selected Doppler indices revealed that C/U showed the highest sensitivity in prediction of both the intrapartum abnormal FHR and the adverse neonatal outcome.