Absans epilepsi hastalarının klinik ve demografik olarak incelenmesi
Clinical and Demographical Findings with Absence Epilepsy Patients
- Tez No: 487004
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Absans Epilepsi, Çocukluk Çağı, Juvenil Tip, Absence Epilepsy, Childhood, Juvenile Type
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Çalışmamızda kliniğimizde absans epilepsi tanısı ile izlenilen hastaların demografik özelliklerini; ilk başvuru şikayetlerini, ilk nöbet tiplerini, ilk nöbet yaşlarını, tanı yaşlarını, tanıda kullanılan yöntemleri, uygulanan görüntüleme yöntemleri ve saptanan bulguları, tedavi öncesi ve sonrası EEG bulgularını, tedavide kullanılan ilaçları ve varsa yan etkilerini, kullanılan ilaçların etkinliğini, nöbetleri tetikleyen faktörler olup olmadığını belirlemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, Ocak 2013- Ocak 2017 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Çocuk Nörolojisi Polikliniği'nde absans epilepsi tanısı konularak takibe alınan 50 hastanın verisi retrospektif olarak incelendi. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS version 20.0 programı kullanıldı. Bulgular: Absans epilepsi tanılı olguların 34'ü (%68) ÇAE tanısı ile takip edilmekte iken, 16'sı (%32) JAE tanısı ile takip edilmekte idi. Absans tanılı 50 olgunun 12'si (%24) erkek, 38'i (%76) kız idi. Hastaların 11'inin (%22) ailesinde epilesi öyküsü vardı. Ailesinde epilepsi öyküsü olan hastalardan 2'sinin (%18) ailesindeki epilepsi tipi absans epilepsiydi. Hastalardan 41'inin (%82) ilk başvuru şikayeti dalma, 5'inin (%10) ilk başvuru şikayeti senkop, 1 (%2) hasta konuşmada gecikme, 1 (%2) hasta da göz kapağında atma ilk başvuru şikayeti idi. Beyin MR çekilen 22 (%44) hastanın 3'ünde (%13) anormallik saptanmıştı. Beyin BT çekilen 7 (%14) hastanın hepsi normaldi. İlk başvuru anında çekilen EEG'lerin 45'inde (%90) anormallik saptandı. Hastaların hepsinin nörolojik muayeneleri normal idi. İlaç tedavisi başladıktan sonra bakılan üre, kreatinin, AST, ALT değerleri normal idi. İlaç tedavisi sonrası 7 hastanın ilk ilaç tedavisinde değişikliğe gidilmişti. Hastaların 31'inde (%62) nöbetleri tetikleyen faktör bulunmaktaydı. En sık tetikleyici faktörler uykusuzluk ve yorgunluktu. Hastaların 48'sine (%96) ilk ilaç tedavisi olarak valproik asit başlanmışken 1 hastaya ilk tedavi olarak levetirasetam (%2), 1 (%2) hastaya da lamotrijin tedavisi başlanmıştı. Hastaların 44'ünde (%88) ilk ilaç tedavisine tam yanıt alınmıştı. Hastaların 47'si (%94) monoterapi şeklinde ilaç tedavisi almaktayken, 3 hasta (%6) politerapi şeklinde tedavi almakta idi. Sonuç: Absans epilepsi iyi seyirli bir epilepsi tipidir. Absans epilepsiye eşlik eden diğer tip nöbetlerin varlığı hastalığın seyrini olumsuz şekilde etkilemektedir. Ülkemizde etosüksimid tedavisine ulaşımın zor olması ve valproik asitin absans epilepsiye eşlik eden diğer tip nöbetlere de etkili olabilmesi nedeniyle absans epilepside ilk tedavi seçeneği olarak düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Clinical and Demographical Findings with Absence Epilepsy Patients Aim: The aim of our study was to determine demographic characteristics, complaints at the time of referral, first seizure types, first seizure ages, diagnosis ages, diagnosis methods, imaging methods applied and detected findings, pre and post treatment EEG findings, medicines used for treatment and side effects if present, efficiency of the medicines used, any inducing factors for the seizures for the patients observed due to absence epilepsy diagnosis in our clinic. Material and Method: Data for the patients followed up after absence epilepsy diagnosis in Health Sciences University Adana Numune Training and Research Hospital Pediatrics Clinic Child Neurology Policlinic between January 2013 and January 2017 was examined retrospectively in the study. SPSS version 20.0 programme was used in statistical data analysis. Findings: While 34 (68%) of the patients diagnosed with absence epilepsy were followed up with CAE, 16 (32%) were followed up with JAE. 12 (24%) of the 50 cases diagnosed with absence diagnosis were male and 38 (76%) were female. 11 of the patients (22%) had familial epilepsy story. Familial epilepsy type was absence epilepsy in 2 of the patients with familial epilepsy story (18%). The complaints of the patients at the time of referral were absence in 41 (82%), syncope in 5 (10%), delayed speech in 1 (2%) and eyelid twitch in 1 patient (2%). Anomaly was detected in three patients (13%) among the 22 patients (44%) who had brain MR. The results were normal in seven patients (14%) who had brain CT. Anomalies were detected in 45 (90%) of the EEG taken at the time of referral. Neurological examinations were normal in all patients. Urea, creatinine, AST and ALT values checked after starting drug treatment were normal. A change was made in the drug treatment of seven patients. Factors inducing the seizures were present in 31 of the patients (62%). The most common inducing factors were insomnia and fatigue. Valproic acid was given as the first drug treatment in 48 of the patients (96%), levetiracetam in one patient (2%) and lamotrigine in one patient (2%). A complete response was taken to the first drug treatment in 44 of the patients (88%). While 47 (94%) of the patients took drug treatment in the form of monotherapy, it was in the form of polytherapy in 3 patients (6%). Result: Absence epilepsy is an epilepsy type with a good course. Presence of other types of seizures accompanying absence epilepsy negatively affects the disease course. Valproic acid can be considered as the first treatment option in absence epilepsy since it can also be effective in other types of seizures accompanying absence epilepsy and as it is difficult to reach ethosuximide treatment in our country.