Juvenil myoklonik epilepsili hastalarda tanı gecikmesi, klinik ve tüm gece uyku EEG özelliklerinin değerlendirilmesi
The evaluation of clinical features, overnight sleep EEG findings and diagnostic delay in juvenile myoclonic epilepsy
  1. Tez No: 141690
  2. Yazar: BURAK PAKÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ BAKLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Juvenil myoklonik epilepsi, Klinik özellikler, Tanı gecikmesi, Tanı yöntemleri, Uyku EEG bulguları, Uyku iğcikleri, Juvenile Myoclonic Epilepsy, Clinical features, Diagnostic delay, Diagnostic methods, sleep EEG findings, sleep spindles
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET: Juvenil myoklonik epilepsili hastalarda tanı gecikmesi, klinik ve tüm gece uyku EEG özelliklerinin değerlendirilmesi Dr.Burak Paköz, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı, Inciraltı, İzmir, Türkiye Amaç: Hastaların klinik değerlendirmelerinin yapılması. Tanı gecikmesinin süresinin saptanması. Hastaların klinik, demografik ve EEG özelliklerinin değerlendirilmesi. Uyku EEG'si ile hastaların deşarj tipi, sayısı ve varsa fokal özelliklerin olup olmadığının belirlenmesi Uyku EEG'sindeki deşarj sayısı ile aylık nöbet sayısı arasında bağıntı olup olmadığının değerlendirilmesi Uyku iğcik frekansını değerlendirerek, normal olguların iğcik frekanslarıyla karşılaştırmak ve patolojiyi saptamada katkısını araştırmak. Yöntem: Juvenil myoklonik epilepsi tandı 32 hasta incelendi. Detaylı klinik, demografik verileri ve tanısal testleri içeren standart bir form dolduruldu. Hastalara rutin EEG ve tüm gece uyku EEG kayıtlaması yapıldı. 29 hastaya gündüz dijital EEG kaydı yapıldı. Olgulardan 26'sının uyku iğcik frekansları belirlendi. Bu frekans değerleri uyku EEG'leri yapılan 10 kişiden oluşan kontrol grubuyla karşılaştırıldı. Tüm olgular aylık kontrollerde nöbet sayısı ve tipi açısından değerlendirildi. Sonuçlar: Kadın erkek oranı 2.55:1 olarak saptandı. 12 hastada (%37.5) pozitif aile öyküsü saptandı. Ortalama başlangıç yaşı 14.07±2.76 olarak belirlendi. Toplam tanı gecikmesi 5.82±4.91 yıl, kliniğimiz tanı gecikmesi 0.84±1.97 yıldı. Myoklonik nöbetler tüm hastalarda görülürken, hastaların %87.5'inde jeneralize nöbetler eşlik ediyordu, absans nöbetler %79.1'inde belirlendi. Nöbet provokan faktör olarak %84.4 uyanma, %75 uykusuzluk ve mental görevlerle provokasyon, %46.9 fotosensitivite saptandı. Rutin EEG incelemesinde %31.3, dijital EEG'de %62.1, uyku EEG'sinde %87.5 patolojik aktivite yakalandı. Uyku EEG'sinde %53.1 fokal patoloji izlendi. Uyku EEG'sinde fokal aktivite saptanan hastalarla fokal aktivitesi olmayan hastalar karşılaştırıldığında kliniğimiz tanı gecikmesi ve kafa travması öyküsü açısından anlamlı farklılık saptandı. Uyku EEG bulguları iletoplam aylık nöbet sayısı arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Absans nöbeti olan hastalarla olmayan hastalar karşılaştırıldığında; tanı latansı, kliniğimiz tanı latansı, ilk tanı yaşı ve uyku iğcik frekansı açısından anlamlı farklılık saptandı. Rutin EEG, dijital EEG ve uyku EEG incelemesi hastalardaki patolojik aktiviteyi yakalama oranları açısından karşılaştırıldığında uyku EEG incelemesi patolojik aktiviteyi yakalama açısından gündüz dijital EEG incelemesine göre belirgin olarak üstün bulundu (p=0.004). Rutin EEG incelemesine göre de belirgin olarak üstündü (p=0.0001). Hasta grubu kontrol grubu ile karşılaştırıldığında yaş ve cinsiyet açısından anlamlı farklılık saptanmadı. Yine uyku iğcik frekansları karşılaştırıldığında hasta ve kontrol grubu arasında anlamlı fark saptanmadı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY : The evaluation of clinical features, overnight sleep EEG findings and diagnostic delay in Juvenile Myoclonic Epilepsy Burak Paköz, M. D., Dokuz Eylül University Faculty of Medicine Department of Neurology, Inciralti, Izmir, Turkey Objective: To evaluate clinical features in JME. To determine the duration of diagnostic delay. To evaluate the clinical, demographic and EEG data of the patients. To determine the discharge type, number of discharges and focal activities of the patients using overnight sleep EEG. To find if there is a relation between number of discharges in sleep EEG and clinical seizures per month. To compare the sleep spindle frequencies of JME patients and normal controls and to investigate its effect on pathophysiology. Methods: 32 patients with a diagnosis of JME were studied. A standardized form was performed including detailed clinical, demographic data and diagnostic tests. Routine EEG and overnight sleep EEG recording was applied to each patient and a long term daytime EEG was applied to 29 of the patients. Sleep spindle frequencies were investigated in 26 of the patients and compared with 1 0 controls. Each patient was evaluated for the number of seizures and seizure types in follow up every month. Results: Female to male ratio was 2.55:1. 12 (37.5%) patients had a positive family history. The mean age at onset of disease was 14.07±2.76 years. There was a total diagnostic delay of 5.82±4.91 years and a diagnostic delay of 0.84±1.97 years in our clinic. Myoclonic jerks were present in all patients, GTCS were present in 87.5%, and absances were present in 79.1% of the patients. Factors found for triggering seizures were; awakening (84.4%), lack of sleep (75%), mental tasks and stress (75%) and photosensitivity (46.9%). Routine EEGs were abnormal in 31.3% of cases, long term digital EEG were abnormal in 62.1%, and sleep EEG were abnormal in 87.5% of cases. Focal abnormality in sleep EEG was observed in 53.1% of cases. Comparing cases according to focalabnormalities, we found significant difference in diagnostic delay of our clinic, carbamazepine usage and history of head trauma. No statistical significance was found between sleep EEG pathology and number of seizures per month. Comparing cases according to absances we found significant difference in total diagnostic delay, diagnostic delay of our clinic, age at diagnosis of JME and frequency of sleep spindles. We compared routine EEG, digital EEG and sleep EEG according to detecting pathological activities. Sleep EEG was found distinctively more successful in showing pathological findings than routine and digital EEG. When comparing patients with controls no statistical significance was found according to age, sex and frequencies of sleep spindles.