Bir eğitim aile sağlığı merkezine yeni kayıt için başvuran bireylerde hekim değiştirme kararına hasta memnuniyeti ve yenilik arayışının etkisi
The effect of patient satisfaction and innovative behaviour on the desicion of physician changing in induviduals who applied for A new registration to an educational family health center
- Tez No: 487062
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DEMİRCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimi Değiştirme, Eğitim Aile Sağlığı Merkezi, Erişilebilirlik, Hekim Seçimi, Memnuniyet, Yenilikçilik, Family physician change, Educational family health center, Accessibility, Physician choice, Satisfaction, Innovativeness
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Bu çalışmada, yeni açılan bir eğitim aile sağlığı birimine kayıt yaptırmak için başvuran bireylerin önceki aile hekimlerinden memnuniyet durumlarının ve bireysel yenilik arayışlarının hekim değiştirme kararları üzerine etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışma,Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Bağlaraltı Eğitim Aile Sağlığı Merkezi, 16.02.174 numaralı birime aile hekimini değiştirmek için Eylül 2016 – Şubat 2016 döneminde başvuran bireyler arasından rastgele seçilmiş 500 gönüllü ile gerçekleştirildi. Katılımcılara EUROPEP ve Bireysel Yenilikçilik Ölçeğianket formları uygulandı. Bireylerin sosyo-demografik özellikleri kaydedildi. Katılımcıların önceki aile hekimlerini neden değiştirmek istedikleri ile ilgili sorulara cevapları kaydedildi. Bulgular:Aile hekimini değiştirmek üzere başvuran kişilerde önceki aile hekiminden memnuniyet %69 olarak bulundu. Aile hekimi değiştirme sebepleri arasında sırasıyla uzaklık (%52,7), kurumda uzmanlık eğitimi veriliyor olması(%25,8), hekimin cinsiyeti(%16), evde bakım hastasının varlığı(%3,6) ile ilgili konular belirleyici olmuştu.Bireylerin hekim değiştirme kararlarında önceki hekimlerinden memnuniyetleri ve bireysel yenilik arayışları etkili bulunmadı. Sonuç:Kişisel yenilik arayışı bireyleri hekim değiştirmeye iten bir etmen değildir.Aile hekimi tercihi konusunda 'mesafe' ve 'eğitim' ön plandadır. Eğitim veren aile hekimliği merkezleri halk tarafından olumlu karşılanmıştır. Erişilebilirlik hasta memnuniyeti ve hekim seçimi konularında belirleyici bir sebeptir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study,we aimed to investigatethe effect of patient satisfactin and innovative behaviour on the desicion of physician change in induviduals who applied for a new registration to an educational family health center. Material and Method:The study was conducted on 500 volunteersrandomly selected from individuals who were referred during the period of September 2016 - February 2016 to change family physicians in Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital Bağlaraltı Education Family Health Center unit 16.02.174. EUROPEP and Innovativeness Scale forms were performed. Individual socio-demographic characteristics were recorded.Participants' responses to questions about why they want to change their previous family doctor were recorded. Findings:In people who apply to change their family physician, satisfaction from the previous family physician was found to be 69%.The reasons for family physician change were determined as the distance(%52,7), the specialist training in the institution(%25,8), the gender of the physician(%16), and the presence of the home care patient(%3,6). Individuals' satisfaction with previous physicians and their innovative behaviour did not affecton their desicions to change the physician. Conclusion: Personal innovativeness is not a factor that pushes individuals to change their family physicians. Educational family medicine centers are welcomed by the public.Accessibility is a decisive factor in patient satisfaction and choice of physician.