0-6 yaş arası tekrarlayan hışıltı atağı ile gelen çocuklarda sosyodemografik özelliklerine göre risk faktörlerinin belirlenmesi
Determination of risk factors between 0-6 ages that children comes with recurrent wheezing according to demographic characterestics
- Tez No: 487070
- Danışmanlar: UZMAN YELDA TÜRKMENOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Child, wheezing, recurrent, risk factors
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
0-6 YAŞ ARASI TEKRARLAYAN HIŞILTI ATAĞI İLE GELEN ÇOCUKLARDA SOSYODEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİNE GÖRE RİSK FAKTÖRLERİNİN BELİRLENMESİ ÖZET Amaç: Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk acil ve çocuk polikliniğine başvuran 5-72 ay arası en az üç hışıltı atağı geçirmiş çocukların demografik özellikleri ve çevresel risk faktörlerinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Araştırma Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğinde yapılmıştır.Tanımlayıcı nitelikteki bu araştırmada 15.03.2017-15.04.2017 tarihleri arasında Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran yaşları 5-72 ay arasında olan tekrarlayan hışıltı atağı geçiren çocuklar incelenmiştir. Gruplarda anne ve babaya verilen anket formu üzerinden olguların sosyodemografik özellikleri ile ailesel ve kişisel atopik hastalık öyküsü, anne babanın eğitim durumu, pasif içiciliği, soba kullanımı, ev kalabalıklığı indeksi, doğum ağırlıkları, şimdiki ağırıkları, eşlik eden hastalık varlığı durumları araştırılarak tekrarlayan hışıltı atağı geçiren çocuklarda risk faktöleri saptanmaya çalışılmıştır. Bulgular:Çocukların yaş ortalaması24.41±19.74 tür.Doğum kiloları 2100 gr ile 4600 gr arasında değişmekte olup, ortalaması 3293,9±541.5 gramdır. Kardeş sayısı 1 ile 9 arasında değişmekte olup, ortalaması 2.37±1.27, medyanı 2 çocuktur. Çocukların %41'i kız, %59'u erkektir.Annelerin %20'si, babaların da %66'sı sigara içmektedir.Kız ve erkek çocukların son 1 yıldaki atak sayıları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı (p>0.05).Doğum şekline göre çocukların son 1 yıldaki atak sayıları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı (p>0.05). Atak sayısı ile anne sütü alma süresi arasında aynı yönlü, %28.7 düzeyinde ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptandı (p:0.004; p0.05). Anne ve babanın sigara kullanma durumuna göre çocukların son 1 yıldaki atak sayıları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı (p>0.05). Sıkpişik, konak ve ciltte kaşıntışikayetlerine göre çocukların son 1 yıldaki atak sayıları arasındaistatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı (p>0.05). Ailesinde astım görülen çocukların son 1 yıldaki atak sayıları, ailesinde astım olmayan çocuklardan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF RISK FACTORS BETWEEN 0-6 AGESTHAT CHILDREN COMES WITH RECURRENT WHEEZING ACCORDING TO DEMOGRAPHIC CHARACTERISTICS ABSTRACT Aim: To investigate the demographic features and environmental risk factors of children aged 0-6 years who have had at least three wheeze attack in Okmeydani Education and Research Hospital for children's emergency and child polyclinic Material and Method:This study was carried out in the OkmeydanıEducation and Research Hospital in the pediatric emergency department. In this descriptive study, children with recurrent wheezing episodes aged between 0-6 years were referred to Okmeydani Education and Research Hospital between 15.03.2017-15.04.2017. Through the questionnaire provided to the parents in the groups, the sociodemographic characteristics of the cases, the familial and personal atopic disease story, the education level of the parents, the passive sickness, the stove usage, the house crowd index, the birth weights, the present weights, Attempted to determine the risk factor in children. Results:The average age of the children is 24.41 ± 19.74. Birth weight ranges from 2100 gr to 4600 gr and the mean is 3293.9 ± 541.5 g. The number of siblings ranged from 1 to 9, with a mean of 2.37 ± 1.27, with 2 children. 41% of the children are girls and 59% are boys. 20% of mothers and 66% of fathers in smoke. There was no statistically significant difference between the number of attacks of boys and girls in the last 1 year (p> 0.05). There was a statistically significant relationship (p: 0.004; p 0.05). There was no statistically significant difference (p> 0.05). There was no statistically significant difference between the number of attacks of children in the last 1 year according to the cigarette smoking status of the parents (p> 0.05). According to complaints of frequent rash, mastitis and skin itching, there was no statistically significant difference between the number of attacks of children in the last 1 year (p> 0.05). The number of attacks in the last 1 year for children with asthma in their family is statistically significantly higher than for children without asthma in the family. (P: 0.011; p & lt; 0.05). Conclusion:Wheezing is a very common symptom for different age groups, with different causes and frequent in children. Genetic causes such as atopy, family history, environmental causes such as cigarette exposure, breastfeeding, socioeconomic status and educational level of family are risk factors for persistent wheezing.