Çocuk alerji ve immünoloji polikliniğine hışıltı / hırıltı nedeniyle başvuran 5 yaş altı hastaların değerlendirilmesi
Evaluation of patients under 5 years of age who admitted to the pediatric allergy and immunology outpatient clinic with wheezing
  1. Tez No: 650858
  2. Yazar: SİBEL ÇETİNCE ŞENSES
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK AZKUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Alerji, astım, çocuk, enfeksiyon, hışıltı, Allergy, asthma, child, infection, wheezing
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Giriş ve Amaç: Hışıltı, bronş duvarlarındaki daralmaya bağlı olarak gelişen ve çocukluk çağında sık görülen bir semptomdur. Hışıltı fenotiplerinin oluş mekanizmaları, altta yatan nedenleri, risk faktörleri ve klinik gidişleri birbirinden farklıdır. Bu çalışmada, hışıltı / hırıltı nedeni ile başvuran çocuk hastaların, sosyodemografik ve klinik özellikleri tanımlanarak, hışıltılı çocukların tanısı, tedavisi ve izlemi konusunda literatüre katkı sağlamak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Polikliniğine 01 Ocak 2015-31 Aralık 2018 tarihleri arasında hışıltı / hırıltı nedeniyle başvuran 1 ay-5 yaş arasındaki hastaların dosyaları geriye dönük incelenmiştir. Hastaların sosyodemografik ve klinik özellikleri, fizik muayene bulguları, tetkik sonuçları, konsültasyon raporları ve klinik izlemleri değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya alınan 308 hastanın %61,4'ü (n:189) erkekti. Hastaların ilk başvurudaki ortanca yaşları (çeyrekler arası aralık [ÇAA]) 28,8 ay (ÇAA, 14,6-43.5 ay), ilk hışıltı gelişme yaşı ortanca 7 ay (ÇAA, 4-18 ay) olarak saptandı. Hastaların 198'inin (%74,3) en az bir kez hışıltı / hırıltı nedeniyle hastaneye yatırıldığı bulundu. Hastaların en çok kış ve ilkbahar mevsimlerinde başvurduğu saptandı. Hamilelik dönemde 40 (%13) hastanın annesinin sigara kullandığı ve 180 (%58,4) hastanın evde sigara dumanına maruz kaldığı bulundu. Hastaların 72'sinde (%24.8) eozinofil yüzdesi %4'ün üzerindeydi. Akciğer grafisi bulunan 275 hastadan 122'sinin (%44.4) akciğer grafisinde patolojik bulgu olduğu saptandı. Deri prik testi yapılan 75 (%24.3) hastanın 14'ünde polenlere, 3'ünde küf mantarlarına, 6'sında çoklu aeroalerjenlere, 2'sinde besinlere alerjik duyarlanma olduğu görüldü. Hastalar, ilk atağı geçirme yaşı açısından iki yaş altında ve üstünde olmak üzere iki gruba ayrılarak değerlendirildiğinde, iki grup arasında cinsiyet, son bir yılda geçirilen hışıltılı atak ve hastaneye yatış sayısı, atopik dermatit varlığı, perinatal özellikleri, kardeş varlığı, sigara dışındaki çevresel maruziyetleri ve tetkikleri açısından istatistiksel açıdan anlamlı bir fark saptanmadı. İlk hışıltı / hırıltı atağını iki yaşın altında geçiren grupta evde aktif sigara dumanına maruziyet istatistiksel olarak daha yüksek saptandı (p=0.01). Hastalar son bir yılda üçün altında veya üç ve üzerinde atak geçirme açısından iki gruba ayrılıp incelendiklerinde gruplar arasında klinik özellikler ve tetkik sonuçları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Çalışmaya dahil edilen hastalardan 243'ünün (%78.8) en az bir kez kontrole geldiği görüldü. Kontrole gelen hastaların ortanca izlem süresi 16,6 ay (ÇAA, 5.0-33.9 ay) idi. Çalışmamızda hışıltılı çocuk tanısıyla takibe alınan ve inhale kortikosteroid başlanan ve / veya montelukast tedavisi verilen hastaların büyük kısmında tam kontrolün sağlandığı görüldü. Sonuç: Hışıltılı solunum, solunum sistemini ilgilendiren birçok hastalığa eşlik edebilen bir bulgudur. Altta yatan nedenlerin aydınlatılması, risk faktörlerinin sorgulanması ve uygun tedavi, tekrarlayan atakların, hastane yatışlarının ve geri dönüşümsüz bronş hasarının önüne geçilmesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Background and Objective: Wheezing is a common symptom in childhood and develops due to the narrowing of the bronchial walls. The mechanisms, underlying causes, risk factors and clinical course of wheezing phenotypes are different from each other. In this study, it was aimed to contribute to the literature about the diagnosis, treatment, and the follow-up of wheezy child by defining the sociodemographic and clinical characteristics of pediatric patients presenting with wheezing Materials and Methods: In this study, the data of patients aged between 1 month and 5 years were retrospectively analyzed who admitted to University of Kirikkale, Pediatric Allergy and Immunology outpatient clinic due to wheezing between 1 January 2015 and 31 December 2018. Sociodemographic and clinical characteristics, physical examination findings, laboratory tests results, consultation reports, and clinical follow-up of patients were evaluated. Findings: Of the 308 patients included in study, %61.4 (n:189) were boys. The median age at first admission (interquartile range [IQR]) was 28.8 months (IQR, 14.6-43.5 months), and the median age of first wheezing attack was 7 months (IQR, 4-18 months). It was observed that 198 (74.3%) of the patients were hospitalized at least once due to wheezing. It was determined that the patients mostly admitted in winter and spring seasons. It was found that 40 (13%) patients' mothers smoked during pregnancy and 180 (58.4%) patients were exposed to cigarette smoke at home. The percentage of eosinophils were above 4% in 72 (24.8%) of patients. Pathological findings were found on chest radiography in 122 (44.4%) out of 275 patients. Of the 75 (24.3%) patients who underwent skin prick test, 14 had pollen sensitivity, 3 had mold sensitivity, 6 had multiple aeroallergens sensitivity, and two had food sensitivity. When the patients were evaluated in terms of the age of having the first attack by dividing them into two groups as under and above two years of age, no statistically significant difference was detected between the two groups in terms of gender, the number of wheezing episodes and hospitalizations in the last year, presence of atopic dermatitis, perinatal characteristics, presence of siblings, environmental exposure other than cigarettes, and the laboratory tests results. In the group who had their first wheezing attack under the age of two, exposure to active cigarette smoke at home was statistically higher (p = 0.01). When the patients were divided into two groups in terms of having less than three attacks or three or more attacks in the last year, there was no statistically significant difference between the groups in terms of clinical characteristics and the laboratory tests results. It was observed that 243 (78.8%) of the patients included in the study came for a follow-up control at least once. The median follow-up duration of the patients who came for control was 16.6 months (IQR, 5.0-33.9 months). In our study, it was observed that full control was achieved in most of the patients who were followed up with the diagnosis of wheezy child and received inhaled corticosteroid and / or montelucast treatment. Conclusion: Wheezing is a finding that can accompany many diseases related to the respiratory system. Clarification of the underlying causes, questioning of risk factors and appropriate treatment are important in preventing recurrent attacks, hospitalizations and irreversible bronchial damage.