Ortalama trombosit hacmi ve nötrofil/lenfosit oranı değerlerinin tinnitus etyopatogenezindeki rolünün araştırılması
Investigation of the role of mean platelet volume and neutrophil /lymphocyte ratio values in tinnitus etiopathogenesis
- Tez No: 487075
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA ZER TOROS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: İdiopatik tinnitus, ortalama trombosit hacmi, nötrofil/lenfosit oranı, İdiopathic tinnitus, mean platelet volume, neutrophil/lymphocytes ratio
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Tinnitus, çoğunlukla sebebi belirlenemeyen ve toplumun önemli bir kısmını etkileyen bir rahatsızlıktır. Sebebi belirlenebilen olgular hariç tutulduğunda, etyopatogenezle ilgili çeşitli teoriler ileri sürülmüştür. Çalışmamızda tinnitusun vasküler kaynaklı bir hastalık olduğu teorisinden yola çıkarak, etyopatogenezde ortalama trombosit hacmi ve nötrofil/lenfosit oranının rolü araştırılmıştır. Materyal ve Metod: Çalışmamızda SBÜ Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Kliniği'nin veri tabanı kullanılarak, Aralık 2014-Mayıs 2017 tarihleri arasında tinnitus şikayetiyle başvuran hastalarla, işitme taraması için başvuran sağlıklı bireylerin bilgileri retrospektif olarak taranmıştır. Yaşları 18 ile 59 arasında değişen toplam 544 olgu çalışmaya dahil edilmiştir. Bireylerin kimlik bilgileri, özgeçmişleri, muayene notları, hemogram sonuçları ve saf ses odyometrileri taranmıştır. Bulgular: Tinnitus şikayeti bulunan hastaların ortalama trombosit hacmi değerlerinin normalden yüksek olma sıklığı, sağlıklı bireylerdekine göre istatistiksel olarak anlamlı saptanmıştır. Tinnitus şikayeti bulunan hastaların nötrofil/lenfosit oranı ortalamaları, sağlıklı bireylere göre anlamlı derecede yüksek saptanmış ve nötrofil/lenfosit oranı 2.17'nin üzerinde olanlarda tinnitus sıklığının arttığı tespit edilmiştir. Ayrıca hipertansiyon, diabetes mellitus ve hiperlipidemi varlığı, tinnitus şikayeti bulunan hastalarda kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde sık bulunmuştur. Sonuç: Elde ettiğimiz veriler, idiyopatik tinnitusun vasküler patolojilerden kaynaklanabileceğini düşündürmektedir. Sebebi belirlenemeyen tinnitus olgularında, sistemik sorgulama ve kolay ulaşılabilir tetkiklerle altta yatan sistemik patolojiler tespit edilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Tinnitus is a diease that cannot be determined oftenly and affects a significant part of population. When the determined cases are excluded, various theories about etiopathogenesis have been put forward. In our study, the role of mean platelet volume and neutrophil/lymphocytes ratio in etiopathogenesis has been investigated, starting from the theory that tinnitus is a vascular disease. Materials and Methods: The data of healthy individuals who applied for hearing screening, and patients who complained of tinnitus between December 2014 and May 2017 were scanned retrospectively using the database of HSU Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital ENT Clinic. Total of 544 patients aged 18- 59 years were included in the study. Individuals were scanned for identity information, medical history, examination notes, hemogram results, and pure tone audiometers. Results: The frequency of high mean platelet volumes of patients with tinnitus complaints were found statistically significant higher than healthy individuals. The neutrophil/lymphocytes ratio averages of patients with tinnitus complaints were significantly higher than those of healthy subjects and it was determined that the frequency of tinnitus increased when the neutrophil/lymphocytes ratio was above 2.17. In addition, hypertension, diabetes mellitus, and hyperlipidemia were found significantly more frequent in the patients with tinnitus. Conclusion: Our data suggest that idiopathic tinnitus may result from vascular pathologies. Systemic pathologies can be detected by systemic interrogation, and easily accessible blood tests in cases of idiopathic tinnitus.