İdrar yolu enfeksiyonu tanısı alan hastaların kan sayımı tetkikinde; nötrofil/lenfosit oranı , trombosit/lenfosit oranı ve ortalama trombosit hacmi değerlerinin idrar kültürü pozitifliğini öngörmedeki etkisi
In blood count examination of patients diagnosed with urinary tract infection;the effect of neutrophil/lymphocyte ratio,platelet/lymphocyte ratio and average platelet volume values in predicting urine culture positiveness
- Tez No: 907246
- Danışmanlar: DOÇ. GAMZE ÖZGÜRHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: İdrar yolu enfeksiyonu, idrar kültürü, NLR, PLR, MPV, Urinary tract infection, urine culture, NLR, PLR, MPV
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: İdrar yolu enfeksiyonu çocukluk yaş grubunda sık görülen enfeksiyon hastalıklarından birisidir. Tanısında tam idrar tetkiki anormalliği ve idrar kültür pozitifliği altın standarttır. Çalışmamızda idrar kültürünün yapılamadığı durumlarda ya da kültür sonuçlarının geç elde edilebildiği düşünüldüğünde kolaylıkla değerlendirilebilen tam kan sayımı tetkikinde yer alan NLR, PLR ve MPV değerlerinin idrar kültür pozitifliğini öngörüp öngöremeyeceğini belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, idrar yolu enfeksiyonu tanısı alan çocukların, Hastane Bilgi Yönetim Sistemin (HBYS)'den tıbbi kayıtları tarandı. Hastaların yaş, cinsiyet gibi demografik verileri, başvuru şikayetleri kaydedildi. Tam kan sayımında; nötrofil sayısı, lenfosit sayısı, trombosit-lenfosit oranı, nötrofil-lenfosit oranı, ortalama trombosit hacmi, C-reaktif protein değerleri, idrar analizinde; tam idrar tetkiki ve idrar kültürü sonuçları kaydedildi. Görüntüleme yöntemlerinden üriner ultrasonografi sonuçları kayıt altına alındı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 471 olgunun 364'ü hasta grubu 107'si kontrol grubu idi. Çocukların 376'si (%79.8) kız, 95'i (%20.2) ise erkekti. Hastaların yaş ortalamaları 7.6 ± 5.3 yıl olarak saptandı. Hastaların ilk üç başvuru şikayeti idrar yaparken yanma, ateş ve karın ağrısı idi. Hasta grubunda; idrar kültüründe üreme olan grup ile üreme olmayan grup arasında piyüri, nitrit pozitifliği, LYM, PLT, beyaz küre (WBC) açısından anlamlı farklılık saptanırken (p < 0.05); hematüri, hematokrit (HTC), ortalama eritrosit hacmi (MCV), CRP, nötrofil, MPV, NLR, PLR yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Hasta grubu ve kontrol grubu arasında ise hematüri, piyüri, nitrit, CRP, WBC, nötrofil, platelet, NLR, PLR değerleri yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. Sonuç: Hasta grubu ile kontrol grubu arasında MPV değeri istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermezken, NLR ve PLR değerleri anlamlı farklılık gösterdi. Ancak MPV, NLR ve PLR değerleri idrar kültür üremesini öngörme açısından anlamlı bulunmadı.
Özet (Çeviri)
Aim: Urinary tract infection is one of the commonly seen infectious diseases in the pediatric age group. The diagnosis relies on abnormalities in complete urinalysis and positivity in urine culture, considered as the gold standard. Considering the existence of centers where urine culture tests cannot be performed or where culture results are obtained late, we aimed to determine whether easily assessable parameters such as NLR, PLR, and MPV values in complete blood count tests can predict urine culture positivity. Materials and Methods: In this retrospective study, medical records of children diagnosed with urinary tract infection were retrieved from the Hospital Information Management System (HIMS). Demographic data such as age and gender of the patients, as well as their presenting complaints, were recorded. Laboratory investigations included complete blood count parameters such as neutrophil count, lymphocyte count, platelet-lymphocyte ratio, neutrophil-lymphocyte ratio, mean platelet volume, and C-reactive protein levels. Urine analysis comprised complete urinalysis and urine culture results. Results from urinary ultrasonography imaging studies were also documented. Results: The study included a total of 471 cases, with 364 in the patient group and 107 in the control group. Among the children, 376 (79.8%) were female, and 95 (20.2%) were male. The average age of the patients was determined to be 7.6 ± 5.3 years. The first three presenting complaints of the patients were dysuria, fever, and abdominal pain. In the patient group, significant differences were observed (p < 0.05) between the group with growth in urine culture and the group without growth in terms of pyuria, nitrite positivity, lymphocyte count (LYM), platelet count (PLT), and white blood cell count (WBC); however, no statistically significant differences were found in terms of hematuria, hematocrit (HTC), mean corpuscular volume (MCV), C-reactive protein (CRP), neutrophil count, MPV, NLR, and PLR. Between the patient group and the control group, statistically significant differences were found in terms of hematuria, pyuria, nitrite, CRP, WBC, neutrophil, platelet, NLR, and PLR values. Conclusion: While there was no statistically significant difference in MPV values between the patient group and the control group, NLR and PLR values showed significant differences. However, MPV, NLR, and PLR values were not found to be significant in predicting urine culture positivity.