Ekstremite cerrahisinde genel ve spinal anestezi uygulananlarda postoperatif kognitif fonksiyon değerlendirmesi
Evalutaion of postoperative cognitive functions among pati̇ens who underwent general and spi̇nal anesthesia during the extremity surgery
  1. Tez No: 487074
  2. Yazar: ÖZGÜR EMRE POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL ERDEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: MoCA, SMMT, Postoperative cognitive function
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Ekstremite cerrahisi sırasında genel ve spinal anestezi uygulanan hastalarda postoperatif kognitif fonksiyon etkilerinin gruplar arasında değerlendirilmesidir. Materyal ve metod: Çalışma 18-65 yaş arası, ASA 1-2 sınıfı, elektif cerrahi geçiren 60 hasta ile yapıldı. Hastalar, genel anestezi uygulanan (n=30) ve spinal anestezi uygulanan (n=30) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Hastaların ameliyat öncesi ve postoperatif dönemde 4. ve 24. saatte Standardize Mini Mental Test (MMT) ve Montreal Bilişsel Değerlendirme Ölçeği (MoCA) ile kognitif fonksiyonları değerlendirilmiştir. Ayrıca, hastaların anestezi değerlendirme formlarından boy, kilo, yaş ve ASA skorları, kullandığı ilaçlar ve komorbidite gibi değişkenleri ile anestezi takip formlarından anestezi sırasında kullanılan ilaçlar, nabız, kan basıncı ve oksijen satürasyonu gibi değişkenler kaydedilmiştir. Genel anestezi indüksiyonu ve spinal anestezi yapılmadan önce kalp tepe atımı, sistolik arter basıncı, diastolik arter basıncı, ortalama arter basıncı ve SPO2 kaydedilerek operasyon sonuna kadar 10 dakikada bir kayıt tutulmuştur. Bulgular: Hastaların demografik özelliklerinin gruplara göre dağılımı incelendiğinde; cinsiyet, yaş grubu, ASA, eğitim durumu, yaş, eğitim süresi ve cerrahi süre ile gruplar arasında herhangi bir anlamlı ilişki bulunmamıştır. MoCA ve MMT değerlerini gruplar arasında karşılaştırdığımızda anlamlı bir fark olmadığı bulunmuştur (p> 0,050). Grup içerisinde MoCA ve MMT değerlerini karşılaştırdığımızda ise grup genelde başlangıç değerlerine göre 4.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this study was to evaluate postoperative cognitive functioning among patients who underwent general and spinal anesthesia during the extremity surgery. Material and Method: The study was conducted with 60 patients aged 18-65 years, ASA 1-2 class, undergoing elective surgery. Patients were divided into two groups, general anesthesia (n = 30) and spinal anesthesia (n = 30). Cognitive functions were assessed by Standardized Minimental Test (MMT) and Montreal Cognitive Assessment (MoCA) tests at 4th and 24th hours in preoperative and postoperative periods. In addition, variables such as height, weight, age and ASA scores, medications used and comorbidities and anesthesia follow-up forms were recorded from the anesthesia evaluation forms of the patients and variables such as pulse, blood pressure and oxygen saturation. Before general anesthesia induction and spinal anesthesia, heartbeat, cystolic arterial pressure, diastolic arterial pressure, mean arterial pressure and SPO2 were recorded every 10 minutes until the end of the operation. Results: We did not find any significantly correlation in demographic datas, ASA, education status, ASA and surgery time between groups. Also there was no significant difference between MoCA and MMT values between the groups. When we compared the MoCA and MMT values with in the group, it was observed that in the general anesthesia group, the values at 4th hour decreased compared to the baseline values. Conclusion: In conclision general anesthesia, may cause decrease in cognitive functions in early postoperative period after extremity surgery.