COVİD 19'lu hastaların serumunda ferritin transferrin ve hemogram (nötrofil lenfosit oranı ve ortalama trombosit hacmi/trombosit sayısı (MPV/PLT) oranı değerlerinin incelenmesi
Investigation of ferritin, transferrin and hemogram (neutrophil lymphocyte ratio and mean platelet volume/platelet number (MPV/PLT) ratio) in the serum of patients with COVİD 19
  1. Tez No: 745803
  2. Yazar: ILHAM SULAIMAN HAJI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAYET BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: COVİD 19, SARS-CoV-2, Transferrin, Ferritin, Nötrofil, Lenfosit, Trombosit, COVID 19, SARS-CoV-2, Transferrin, Ferritin, Neutophil, Lymphocyte, Platelet
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Şiddetli akut solunum sendromu koronavirüs-2 (SARS-CoV-2) bazı hastalarda ciddi yaygın intravasküler pıhtılaşma ve tromboz ile ilişkili koagülopatiye yol açmakta ve bu hastalarda yüksek transferin seviyelerinin hücresel demir alımını kolaylaştırdığı ve koagülasyonu indükleyerek hemorajik inmelere ve beyin hasarına neden olduğu öne sürülmektedir. Çalışmamızda, bu konuya açıklık getirmek için durumu kritik COVİD 19 hastalarında transferin, ferritin seviyelerinin takibi ve bunların hematolojik parametrelere etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya kontrol grubu olarak hastalık öyküsü ve herhangi bir patolojisi olmayan COVİD 19 PCR(-) 100 sağlıklı erkek birey ve hasta grubu olarak COVİD 19 PRC(+) durumu kritik 100 erkek hasta dâhil edilmiştir. Sağlıklı kontrol ve hasta gruplarından, hastalarından hastaneye yatışı takiben 1., 10., 14. ve 30. günlerde kan örnekleri alınarak ferritin, transferin seviyeleri ile nötrofil, lenfosit ve trombosit sayıları belirlenmiştir. Elde edilen hematolojik verilerden nötrofil/lenfosit ve ortalama trombosit hacmi/trombosit sayısı oranları hesaplanmıştır. Sağlıklı bireylere oranla, COVİD 19 hasta grubunda transferrin düzeyleri ileri düzeyde olmak üzere ferritin, nötrofil sayıları ve ortalama trombosit hacimleri anlamlı düzeyde yüksek bulunmuşken, lenfosit ve trombosit sayıları anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur. Nötrofil/lenfosit ve ortalama trombosit hacmi/trombosit sayısı oranı COVİD 19 hasta grubunda anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Transferrin ile ferritim düzeyleri ve ortalama trombosit hacmi arasında pozitif, trombosit sayısı arasında negatif bağıntı gözlenmiştir. Ferritin düzeyi ile ortalama trombosit hacmi/trombosit sayısı oranı arasında negatif bağıntı gözlenmiştir. Günümüzde bütün dünyanın en büyük sağlık problemi haline gelmiş olan COVİD 19 enfeksiyonunun prognozu hakkında bilgi vermesi açısından biyokimyasal ve hematolojik test sonuçlarının iyi değerlendirilmesine ihtiyaç vardır. Yüksek transferin, ferritin, ortalama trombosit hacmi, nötrofili ve lenfopeni COVİD 19 hastalığının şiddetiyle yakından ilişkili ve kötü prognoza bir işarettir.
Özet (Çeviri)
Severe acute respiratory syndrome coronavirus-2 (SARS-CoV-2) causes severe disseminated intravascular coagulation and thrombosis-related coagulopathy in some patients and it has been suggested that high transferrin levels facilitate cellular iron uptake and induce coagulation in these patients causing hemorrhagic strokes and brain damage. In our study, it was aimed to monitor transferring and ferritin levels and to evaluate their effects on hematological parameters in critically ill COVID 19 patients to shed light on this issue. COVID 19 PCR(-) 100 healthy male individuals without disease history and any pathology as the control group and 100 male patients with critical PRC(+) status as the patient group were included in the study. Blood samples were taken from healthy control and patient groups on the 1st 10th 14th and 30th days after hospitalization and transferring ferritin levels neutrophil lymphocyte and platelet mumber were determined. The neutrophil/lymphocyte and mean platelet volume/platelet number ratios were calculated from the hematological data obtained. In the COVID 19 patient group, ferritin, neutrophil counts and mean platelet volumes were found to be statistically significant high level, with advanced significant levels of transferrin, while lymphocyte and thrombocyte counts were found to be significantly lower in the COVID 19 patient group compared to healthy individuals. Neutrophil/lymphocyte ratio and mean platelet volume/platelet number ratio were found to be significantly higher in the COVID 19 patient group. Positive correlations were observed between transferrin and ferritim levels and mean platelet volume, and negative correlations were observed with platelet count. A negative correlation was observed between ferritin level and mean platelet volume/platelet number ratio. There is a need for a good evaluation of biochemical and hematological test results in order to provide information about the prognosis of COVID 19 infection, which has become the biggest health problem in the world today. High transferrin, ferritin, mean platelet volume, neutrophilia and lymphopenia are closely related to the severity of COVID 19 disease and are signs of poor prognosis.