Rutin hemodiyaliz hastalarında arteriovenöz trombozu ve ortalama trombosit hacmi ilişkisi
Arteriovenous thrombosis and mean platelet volume association in routine hemodialysis patients
  1. Tez No: 487080
  2. Yazar: GÜLDEN BİLİCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU GÖK OĞUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: son dönem böbrek yetmezliği, arteriovenöz fistül, ortalama trombosit hacmi, end stage renal failure, arteriovenous fistula, mean platelet volume
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
AMAÇ: Son Dönem Böbrek Yetmezliği (SDBY) olan hastalar yaşamlarını renal replasman tedavileri (RRT) ile idame ettirmektedirler. Dünyada ve ülkemizde en sık uygulanan RRT yöntemi hemodiyalizdir. Hemodiyaliz için en çok tercih edilen ve aynı zamanda en güvenilir vasküler erişim yolu olan arteriovenöz fistüllerin(AVF) en sık komplikasyonu trombozdur. Bu çalışmada AVF trombozunun erken tanı ve müdahalesinde ortalama trombosit hacmininin ucuz ve invaziv olmayan bir belirteç olarak kullanabilirliğini araştırmayı hedefledik. GEREÇ ve YÖNTEM: Çalışma retrospektif olarak hemodiyaliz ünitemizde takipli AVF operasyonundan sonra geç dönemde 1 veya daha fazla fistül trombozu epizodu geçiren 48 hasta ile 12 ay veya daha fazla sürede hiç AVF trombozu öyküsü olmayan 47 hasta alınarak gerçekleştirildi. BULGULAR: AVF trombozu olan ve olmayan grup yaş, cinsiyet, DM, HT, aterosklerotik kalp hastalığı, sigara içme alışkanlığı, antiagregan ilaç kullanımı, ortalama kan basıncı, diyaliz süreleri, HDL, LDL, ferritin, PTH, kalsiyum, fosfor, hemoglobin, beyaz küre, trombosit sayısı, aptt, pt, albümin, ürik asit, üre, trigliserid ve crp parametreleri açısından karşılaştırıldı ve anlamlı fark saptanmadı(p>0.05). OTH ve glukoz değerleri açısından olgu ve kontrol grupları karşılaştırıldığında ise anlamlı fark saptandı (p değerleri sırasıyla; 0.001; 0.011). OTH ile antiagregan ilaç kullanımı, fosfor düzeyi, trombosit sayısı ve ürik asit düzeyleri arasında anlamlı korelasyon bulunmuştur (p değerleri sırasıyla; 0.015; 0.044; 0.002; 0.038).OTH düzeyi ile hastaların yaş, cinsiyet, komorbidite durumları (DM, HT, aterosklerotik kalp hastalığı, periferik arter hastalığı ve sigara alışkanlıkları), laboratuar değerleri viii (albümin, HDL, LDL,TG, CRP,hemoglobin,ferritin,PTH, kalsiyum,beyaz küre,glukoz ve üre düzeyleri) karşılaştırılmış olup istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmamıştır. OTH kategorisine göre AVF trombozu olan hastaların demografik ve laboratuar özellikleri karşılaştırılmış ve aterosklerotik kalp hastalığı, ferritin ve trombosit sayısı ile OTH düzeyi arasında anlamlı ilişki bulunmuştur (p düzeyleri sırasıyla 0.019, 0.001; 0.004). SONUÇ: Bu çalışmada diyaliz hastalarında tromboze olan grupta OTH yi istatistiksel olarak anlamlı olarak daha yüksek saptanmıştır. Litetatürde OTH ve tromboz ilişkisini gösteren pek çok çalışma bulunmaktadır. Ancak bu çalışma diyaliz hastalarında AVF trombozu ile OTH arasındaki ilişkiyi gösteren ilk çalışmadır. AVF kaybının en fazla nedeni tromboz olup erken tanı ve müdahale kayıpları azaltmaktadır. Ucuz ve noninvaziv bir testle saptanan OTH'nin tromboz habercisi olarak diyaliz hastalarında kullanılabileceğini bu çalışmayla ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Patients with End-stage Renal Failure (ESRD) are dependent on renal replacement therapies (RRT). Hemodialysis is the most commonly used RRT method in the world and in our country. The most common complication of arteriovenous fistulas (AVF), which is the most preferred and the most reliable vascular access route for hemodialysis, is thrombosis. In this study, we aimed to investigate the use of mean platelet volume as an inexpensive and noninvasive marker in the early diagnosis and intervention of AVF thrombosis. MATERIALS AND METHODS: The study was retrospectively performed by taking a patient group consisting of 48 patients who underwent one or more fistula thrombosis episodes after AVF operation and 47 patients without any AVF thrombosis episodes for 12 months or more. FINDINGS: LDL, ferritin, PTH, calcium, phosphorus, hemoglobin, blood pressure, thrombocyte count, aPTT, pT, albumin, uric acid, urea, triglyceride and crp parameters were not different (p> 0.05) between the thrombosis and non-thrombosis groups. There was a significant difference between thrombosis and non-thrombosis groups in terms of MPV and glucose values (p values: 0.001, 0.011, respectively). Significant correlation was found between MPV and antiaggregant drug use, phosphorus level, platelet count and uric acid levels (p values: 0.015, 0.044, 0.002, 0.038, respectively). Age, gender, comorbid status (DM, HT, atherosclerotic heart disease, peripheral artery disease and smoking habits) laboratory values (albumin, HDL, LDL, TG, CRP, hemoglobin, ferritin, PTH, calcium, white blood cell, glucose and urea levels) were compared with MPV values and no statistically significant correlation was found. The demographic and laboratory characteristics of patients x with AVF thrombosis were compared according to the OTH category, and a significant correlation was found between atherosclerotic heart disease, ferritin and platelet counts and MPT levels (p levels were 0.019, 0.001, 0.004, respectively). RESULT: MPV was found to be significantly higher in the thrombosed group of dialysis patients in this study. There are many studies in the literature that show the association of thrombosis with OTH. However, this study is the first study to show the association between AVF thrombosis and MPV in dialysis patients. The most common cause of loss of AVF is thrombosis and early diagnosis and early intervention reduces fistula losses. It has been demonstrated in this study that MPV can be used in patients with dialysis as cost-effective and noninvasive test which can indicate thrombosis.