Transkutanöz posterior tibial sinir stimülasyonunun prematür ejekülasyon üzerine etkisi
Transcutaneous posterior tibial nerve stimulation effect on Premature ejaculation
  1. Tez No: 487081
  2. Yazar: İDRİS NAS
  3. Danışmanlar: UZMAN MUSTAFA MURAT AYDOS
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Prematür ejakülasyon, İntravajinal ejakülasyona kadar geçen zaman (İELT), Posterior tibial sinir stimülasyonu, Premature Ejaculation, Intravaginal Ejaculation Latency Time, Posterior Tibial Nerve Stimulation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Prematur ejakülasyon (PE) dünya genelinde %30-%40 oranları ile erkeklerde en sık gözlenen cinsel bozukluktur. PE aynı zamanda eşlerin cinsel ve sosyal hayatını olumsuz yönde etkiler. Tahmini olarak erkeklerin %75'ini hayatlarının bir noktasında etkileyen bu durumun günümüzde hala global düzeyde tanımlanması, etiyolojisi, tanısı, patofizyolojisi ve tedavisi hakkında veriler kısıtlıdır. PE tedavisinde literatürde yayınlanmış verilerde bugüne kadar dorsal penil sinirin kriyoablasyonu ve nöromodülasyonu, intrakavernozal enjeksiyonlar, botulinum nörotoksin enjeksiyonu, çeşitli cerrahi teknikler, hyaluronik asit enjeksiyonunu ve hatta akupunktur dahil bir çok yönteme yer verilmiştir. Biz çalışmamızda PE tanısı olan hastalarda transkutanöz posterior tibial sinir stimülasyonunun tedavi etkinliğini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Haziran 2015 ile Haziran 2016 tarihleri arasında PE tanısı konulan 20-50 yaş arasında 30 hasta ile benzer özellikler gösteren 30 kontrol grubu olmak üzere toplamda 60 olgu dahil edilmiştir. Kalp pili, aritmi, cilt yarası, prematür ejekülasyon haricinde cinsel fonksiyon bozukluğu olan, ürogenital anatomik bozukluğu olan hastalar ve onkolojik vakalar çalışma dışı bırakıldı. Prospektif olarak yürütülen bu çalışmada tüm hastaların demografik verilerinin kaydedilmesinden sonra hastalara PE tanısı ve şiddetini değerlendirmek amacıyla Prematür Ejakülasyon Arap indeksi (PEAİ) ölçeği uygulandı.Cinsel aktif 30 hastaya Pagani ET10 (Pagani Elettronica, Milano, Italy) kombine elektroterapi cihazı ile akım frekansı 20 Hz ve 200 mikrosaniye arasında olacak şekilde 12 hafta zaman aralığında, haftada bir gün 30 dakika boyunca transkutanöz posterior tibial sinir stimülasyonu uygulandı.Cinsel aktif 30 kontrol grubunada posterior tibial sinir üzerine stimülasyon elektrotu konuldu ancak akım verilmeyerek plasebo etkisi oluşturuldu. Katılımcılar işlem öncesi ve işlem sonrası kronometre cihazı ile ölçtükleri İELT sürelerini kaydetmeye olanak sağlayan, çalışmamızın amacına uygun olarak hazırlanmış PE değerlendirme formunu doldurdu. Tüm bu elde edilen veriler dosyalanıp incelenerek değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda hem plasebo hem de hasta grubunda İELT süreleri ve PEAİ ölçek skorlarının işlem öncesi ve sonrası ortalama değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Plasebo ve hasta grubunun her viii ikisinde ortalama İELT süreleri (Sırasıyla p-değerleri; 0.030, 0.001) ve PEAİ ölçek skorları (Sırasıyla p-değerleri; 0.001, 0.001) işlem sonrasında istatistiksel olarak anlamlı olarak yükselmiştir. Ayrıca işlem sonrası PEAİ skorlarının değişim yüzdesi açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p=0.007). Buna göre hasta grubunda işlem sonrasındaki ölçek skorundaki artış plasebo grubuna göre daha fazla bulunmuştur. Bununla beraber plasebo grubu ve hasta grubu arasında, yaş ortalaması, işlem öncesi ortalama İELT süreleri, işlem öncesi ortalama PEAİ ölçek skoru, açısından anlamlı fark saptanmamıştır. Ayrıca hasta grubundaki İELT değişim yüzdesi plasebo grubundan daha fazla olup ancak her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Tartışma ve Sonuç: Günümüzde PE tanılı hastalar için önerilen tedavi seçeneklerinin hiçbirisi tek başına hasta ihtiyacını karşılayamamakta ve etkinlikleri sınırlı kalmaktadır. Bu nedenle daha etkin, güvenilir, kolay uygulanabilen, kalıcı etkiye sahip ve iyi tolere edilebilen tedavi yöntemi arayışı sürmektedir. Çalışmamızda PE tanılı hastalarda transkutanöz posterior tibial sinir stimülasyonu uygulaması ile ejakulasyon sürelerinin istatistiksel olarak anlamlı şekilde uzatılması başarılmış, bununla beraber ölçek skorlarında işlem sonrası anlamlı yükselme sağlanmıştır. Çalışmamızdan elde edilen sonuçların ileride daha geniş kapsamlı yapılacak çalışmalar ile desteklenmesi ile daha güvenilir sonuçlar elde edilip güncel PE tedavisine katkı sağlayacağı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objectives: Premature ejaculation (PE) is the most common sexual disorder in men with a 30-40% rate in worldwide. PE also negatively affects the sexual and social life of partners. There is still limited knowledge about definition, etiology, diagnosis, pathophysiology and treatment of PE globally, which affects approximately 75% of men at some point in their lives. Numerous of methods have been evaluated for PE treatment including cryoablation and neuromodulation of the dorsal penile nerve, intracavernosal injections, botulinum neurotoxin injection, various surgical techniques, hyaluronic acid injection and even acupuncture in the literature until today. We aimed to evaluate the efficacy of transcutaneous posterior tibial nerve stimulation in placebo-controlled treatment of patients with PE. Materials and Methods: The total number of 60 cases including 30 PEdiagnosed patients between 20-50 ages and 30 control groups with similar characteristics, were enrolled in this study between June 2015 to June 2016. Patients with pace maker, arrhythmia, skin wounds, sexual dysfunction other than premature ejaculation, urogenital anatomic disorders, and oncological cases were excluded from the study.In this prospective study, the demographic data of all patients were recorded, and Arabic Index of Premature Ejaculation (AIPE) scale was used to evaluate the diagnosis and severity of PE. Transcutaneous posterior tibial nerve stimulation was applied to 30 sexually active patients by combined electrotherapy device, Pagani ET10 (Pagani Elettronica, Milano, Italy), using a flow frequency of 20 Hz. and 200 µsec within 30 minutes periods one day in a week, for 12 weeks. In addition, in the control group, a stimulation probe was placed on the posterior tibial nerve, but the placebo effect was established without current flow. Participants filled out the PE evaluation form which prepared for the purpose of our study and allows IELT times measured by the chronometer before and after the sexual intercourse. All the obtained data were recorded and evaluated. Results: There were statistically significant differences between the mean values of IELT times and PEAI scale scores before and after treatment in both placebo and patient groups in our study. The mean IELT times (p-values= 0.030, 0.001 respectively) and PEAI scale scores (p-values= 0.001, 0.001 respectively) were significantly increased after the treatment in both placebo and patient groups. Additionally, statistically significant difference was found between groups in terms x of percentage change of scale score after the procedure (p=0.007). Therefore the scale score of the patient group was found to be higher than placebo group after procedure. In addition there were no statistically significant differences between the groups in terms of age, pre-treatment mean IELT times, pretreatment mean AIPE scores, and post-treatment IELT percent change. Although the percent change of IELT was higher in the patient group than placebo group, the difference was not statistically significant among groups. Discussion and Conclusion: : Currently, none of the recommended therapy options for PE-diagnosed patients alone can meet the patient's requirements and their effectiveness remains limited. Therefore, the researches for a more effective, reliable, easy to apply, long-lasting effective and well-tolerated treatment method are maintaining. In our study, transcutaneus posterior tibial nerve stimulation was achieved a statistically significant increase in the duration of ejaculation, furthermore a significant improvement was obtained for questionnaire scores after the procedure in patients diagnosed with PE. In our consideration further researches should be perform with larger study groups to achieve more assuring results additionally to contribute PE treatment.