Böbrek taşı nedeniyle perkütan nefrolitotomi yapılan hastalarda taşsızlık ve komplikasyonları öngörmede S.T.O.N.E nefrolitometri skorunun uygulanması
Application of S.T.O.N.E nephrolithometry score for prediction of stone-free status and complication rates in patients who underwent percutaneous nephrolitotomy for renal stone
- Tez No: 487082
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER ÖTÜNÇTEMUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: böbrek taşı, perkütan nefrolitotomi, S.T.O.N.E. nefrolitometri skoru, kidney stone, percutaneous nephrolithotomy, S.T.O.N.E nephrolithometry score
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Üriner sistem taş hastalığı, üriner enfeksiyonlar ve prostat patolojilerinden sonra ürologların en sık meşgul olduğu hastalıktır. Böbrek taşının ESWL, RIRS ve perkütan nefrolitotomi gibi çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Bu çalışmada amacımız böbrek taşı nedeniyle perkütan nefrolitotomi yapılan hastalarda rezidüel taş oranı ve komplikasyonları öngörmede yeni bir skorlama sistemi olarak düşünülen S.T.O.N.E nefrolitometri skorunun değerini saptamaktır. Gereç ve yöntem: 14/12/2015 tarihi ile 14/06/17 tarihleri arasında böbrek taşı nedeniyle başvurup perkutan nefrolitotomi yapılan 18 yaş üstü 120 hasta prospektif olarak değerlendirildi. Hastaların ameliyat öncesi çekilen kontrastsız BT 'si değerlendirilerek taşın boyutu (Size), taşın cilde uzaklığı (Tract of lenght), hidronefroz varlığı (Obstruction), taşın bulunduğu kaliks sayısı (Number of calics) ve taşın yoğunluğu (Essence) içeren 5 parametre değerlendirilerek S.T.O.N.E nefrolitometri skoru hesaplandı. Bu skorun taşsızlık ve komplikasyonları öngörmedeki değeri istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Hastaların yaşı, cinsiyeti, VKI, komorbiditleri ve ASA skoru ile hastaların ameliyat sonrası taşsızlık durumu değerlendirildiğinde gruplar arasında istatistiksel farklılık saptanmadı. Hastalarda % 78 taşsızlık oranı saptandı. Hastaların ortalama S.T.O.N.E. nefrolitometri skoru 7,75 olarak hesaplandı. S.T.O.N.E nefrolitometri skoru taşsızlığı öngörmede istatistiksel anlamlı saptandı (p=0,001). S.T.O.N.E. nefrolitometri skoru ile operasyon süresi, tahmini kan kaybı, floroskopi süresi, hastanede kalış süresi ve ponksiyon sayısı ile anlamlı ilişki saptandı. Çalışmada toplam 13 hastada komplikasyoın görüldü. Sonuç: Böbrek taşı nedeniyle perkütan nefrolitotomi yapılan hastalarda taşsızlık ve komplikasyonları öngörmede uygulanacak S.T.O.N.E. nefrolitometri skoru ile hastaya daha objektif ve sağlıklı pre-operatif danışmanlık yapılabilecek, akademik çalışmalarda standardizasyon sağlanacaktır. ,
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Renal stone disease is a common disorder in urology practice. Kidney stone has various treatment methods such as ESWL, RIRS and percutaneous nephrolithotomy. In this study, we aimed to determine the value of S.T.O N.E nephrolithometry score, which is considered as a new scoring system for predicting residual stone rate and complications in patients undergoing percutaneous nephrolithotomy due to renal calculi. Material-Methods: 120 patients over 18 years old who underwent percutaneous nephrolithotomy between 14/12/2015 and 14/06/17 were evaluated prospectively. Five parameters available from preoperative noncontrast-enhanced computed tomography were measured: stone size (S), tract length (T), obstruction (O), number of involved calices (N), and essence or stone density (E) and than S.T.O N.E nephrolithometry score was calculated. The prediction of the stone-free rates and complication rates of this scoring was evaluated statistically. Results: When the age, sex, BMI, comorbidities and ASA scores of the patients were evaluated according to the patients' postoperative stone free status, no statistical difference was found between the groups. Patients had a stone-free rate of 78%. Patients' mean neuropilitometry score was calculated to be 7,75 S.T.O.N.E. nephrolithometry score statistically significant (P = 0.001) for prediction of stone free status. S.T.O.N.E. nephrolithometry score was significantly correlated with operation time, estimated blood loss, duration of fluoroscopy, duration of hospital stay, and number of puncture. Complications were seen in 13 patients. Conclusions: S.T.O.N.E. nephrolithometry score can be used as an objective criterion for predicting the complexity of the PCNL process. In addition this scoring system is expected to provide more objective pre-operative counseling and can provide standardization in academic studies.