Vücut kitle indeksinin perkütan nefrolitotomi sonuçlarına etkisi
Effects of body mass index to the outcomes of percutaneous nephrolithotomy
- Tez No: 692221
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN KOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Böbrek taşı, vücut kitle indeksi, perkütan nefrolitotomi, obezite, Kidney stone, body mass index, percutaneous nephrolithotomy, obesity
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Obezite sadece gelişmiş ülkelerde değil gelişmekte olan ülkelerde de önemli bir sağlık problemidir. Obez hastalarda üriner sistem taş hastalığının daha sık görüldüğü bilinmektedir. Perkütan nefrolitotomi ise 2 cm'nin üzerindeki taşlar için standart tedavi yöntemidir. Biz bu çalışmada vücut kitle indeksinin (VKİ)'nin PNL sonuçları ve komplikasyonları üzerine etkisini araştırdık. METOD 2008-2015 yılları arasında kliniğimizde perkütan nefrolitotomi yapılan 958 hastanın verileri geriye dönük olarak incelendi. Daha önceden ilgili taraftan açık taş cerrahisi geçiren ve bilinen üriner sistem anomalisi olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastalar vücut kitle indekslerine göre 2 gruba ayrıldı. VKİ 30 kg/m2 nin altında olan hastalar grup 1 (676 hasta) ve VKİ 30 kg/m2 veya 30 un üzerinde olan hastalar ise grup 2 (282 hasta) olarak sınıflandırıldı. Hiç taş kalmaması veya 4 mm ve altı rezidü başarı olarak kabul edildi. BULGULAR Grup 1 deki hastaların yaş ortalaması 47.9 yıl, grup 2 deki hastaların yaş ortalaması ise 48.9 yıldı. Grup 1'de 466 hastanın (% 69) grup 2'de ise 20 (%72) hastanın postoperatif 1 ayda çekilen BT'sinde rezidü taş izlenmedi. Gruplar arasında taşsızlık açısından anlamlı fark saptanmadı (p=0.348). Grup 1'de 24 (%3,5) hastanın, Grup 2 de ise 7( %2,4) hastanın hemodinamik instabilite nedeniyle kan transfüzyonu ihtiyacı oldu. Transfüzyon ihtiyacı açısınından her iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı (p=0.395). Grup 1'de 70 (%10,3) hastada, grup 2'de ise 27 (%9,5) hastada postoperatif ateş yüksekliği izlendi. Hiçbir hastada sepsis gelişmedi. Postoperatif ateş yüksekliği açısından gruplar arasında anlamlı fark yoktu (p=0.715). Grup 1'de 10 hastanın, grup 2'de 6 hastanın akses yerinden idrar kaçağı nedeniyle double j stent ihtiyacı oldu. Grup 2 de 1 hastaya arteriovenöz fistül nedeniyle selektif embolizasyon uygulandı. Ek girişim gerekliliği açısından gruplar arasında fark saptanmadı (p=0.924). Hastalarda başka bir komplikasyon izlenmedi. SONUÇ VKİ, perkütan nefrolitotomi sonuçlarını ve komplikasyon oranını etkilememektedir.
Özet (Çeviri)
Obesity has been an important health problem not just in industrialized but also in developing countries as well. Also it's known that obese patients have higher incidence of urinary stone disease. Percutaneous nephrolithotomy is the standard treatment method for renal stones over 2 cm. In this study we evaluated the effects of body mass index on the outcomes and complications of percutaneous nephrolithotomy. METHOD Between 2008-2015, data of 958 patients who underwent PNL in our department were retrospectively analysed. Patients with a history of urinary anomaly and with a history of ipsilateral open renal surgery were excluded. Patients were divided into two groups according to BMI. Group 1 (676 patients) is formed by patients with BMI lower than 30 kg/m2 and group 2 is formed by patients with BMI is equal or higher than 30 kg/m2. Residue stones smaller than 4 mm is considered as a success. RESULTS Mean age of patients in Group 1 was 47.9 years and in group 2 was 48.9 years. 466 patients of group 1 ( 69%) and 203 patients of group 2 ( 72%) had no residual stones in postoperative CT. There was no significant difference between groups in terms of stone-free rates (p=0.348). In group 1, 24 (3.5%) patients and in group 2, 7 (2.4%) patients were required blood transfusion for haemodynamic instability. In terms of blood transfusion requirement, groups were statistically similar (p=0.395). 70 patients (10.3%) in group 1 and 27 (9.5%) patients in group 2 were experineced postoperative fewer. None of the patients experienced sepsis. There was no statistically significant difference between groups in postoperative fewer rates (p=0.715). Double j stent were placed to 10 patients in group 1 and 6 patients in group 2 due to urine leakage from access site . Selective embolisation is performed to one patient in group 2 due to areteriovenous fistula. There was no significant difference between groups for auxiliary procedures (p=0.924). No other compliactions were observed. CONCLUSION Body mass index does not affect the success or complication rate in PNL.