Hemşirelerin hasta bireyin kliniğe kabulüne ilişkin bilgi ve uygulamaları
To Obtain information regarding the knowledge and applications of nurses when the patients are admitted to clinics
- Tez No: 48715
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NALAN ÖZHAN ELBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hastanın kliniğe kabulü, Hemşire, Hasta, Hastalık ve Hastane ortamı iv, Admission of patients to clinicis, Nurse, Patient, Disease, Hospital environment v
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Araştırma Ankara ili Gazi Üniversitesi Hastanesinde çalışan hemşirelerin hasta bireyin kliniğe kabulüne ilişkin bilgi ve uygulamalarım saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Gazi Üniversitesi Hastanesinde Genel Cerrahi, Kulak Burun Boğaz, Göz Nöroşirurji, Plastik Cerrahi, Ortopedi, Üroloji, Nöroloji, Dahiliye, Enfeksiyon Hastalıkları, Göğüs Hastalıkları, Dermatoloji klinikleri hasta kabul süreci uyulamalarnda benzer özellikler taşıdığından bu kliniklerde servis sorumlu hemşireleri dışında görev yapan 80 hemşirenin tamamı örneklem kapsamına alınmıştır. Veriler araştırmacı tarafından Gözlem ve Görüşme teknikleri ile elde edilmiştir. Gözlem formu ve Anket formunun işlerliğini test etmek amacıyla ön uygulama yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, Yüzdelik sayılar, Aritmetik Ortalama, Varyans Analizi, Duncan Testi ve Korelasyon yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular, hemşirelerin hasta bireyin kliniğe kabulüne ilişkin bilgi ve uygulama puan ortalamalarının düşük olduğunu göstermiştir. Hemşirelerin hasta bireyin kliniğe kabulüne ilişkin bilgi ve uygulama puanları arasındaki ilişkiyi belirleyen korelasyon katsayısı önemli derecede anlamlı bulunmuştur. Hemşirelerin mezun oldukları okulların bilgi ve uygulamalarını etkilediği ancak meslekte çalışma sürelerinin, bilgi ve uygulamalarım etkilemediği saptanmıştır. Hemşirelerin, hizmet-içi eğitim programına katılma durumunun bilgi puanına etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunurken, uygulamalara olumlu katkısı olmadığı belirlenmiştir. Hemşirelerin son bir yıl içinde kendileri ve birinci derecede yakınlarının hastaneye yatma durumlarının bilgi ve uygulama puanlarına etkisi de istatiksel olarak anlamı bulunmuştur. Yukarıda verilen sonuçlar doğrultusunda; hemşirelere hasta bireyin kliniğe kabulüne ilişkin hizmet içi sürekli eğitimin uygulamaya yönelik planlaması ve uygun aralarla denetlemenin yapılması, uygulamada kullanılacak bir“hasta kabul formu”hazırlanması, hastaların hastane ortamına uyum sağlamalarım kolaylaştırmak için“Hastane rehber kitapçığı”çıkarılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The research is conducted to obtain information regarding the knowledge and applications of nurses when the patients are admitted to clinics. The nurses are worked in Gazi University Hospital in Ankara. The sample consists of 80 nurses assigned (except department head nurses) in General Surgery, Ear, Nose, Throat, Eye, Neurosurgery, Plastic Surgery, Orthopaedics, Urology, Neurology, Internal Diseases, Infectious Diseases, Chest Diseases and Dermatology departments. Interviews and observation techniques are used by the researcher. Pre- application studies were conducted so as to test the effectiveness of observation and questionnaire forms. Percent numbers, arithmetic average, variance analysis, Duncan tests, and correlation methods were utilized during the evaluation of the data. With respect to information obtained through data collection, the average grade points of nurses regarding their knowledge and applications on patient admission to clinics are low. There is a significant correlation between knowledge and application points of nurses. It was also founded that the schools nurses are graduated affected their knowledge and application skills while their experiences did not. While the participation of nurses to in-service education programs were statistically effective in knowledge grades, it was found that there is not a correlation with practice. There is a significant correlation between the knowledge and practice grades of nurses when they or their relatives are admitted to the hospital. With regard to the results of the research the followings are proposed; - Planning the implementation of a continuous in-service education program regarding the admission of patients to clinics, and monitoring it periodically. - Preparing a“Patient Admission Form”- Preparing a“Hospital Guide”to facilitate the orientation of patients to the hospital environment.