Psikiyatri kliniğinde çalışan hemşirelerin saldırgan hastanın yatıştırılmasında sakinleştirme yöntemlerini kullanma deneyimleri
Experiences of inpatient psychiatric unit nurses on the methods user for de-escalation of aggressive patients
  1. Tez No: 653330
  2. Yazar: YONCA KAHVECİ GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİYE ÇETİNKAYA DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Sakinleştirme, Psikiyatri Kliniği, Hemşirelik, Saldırganlık, Kalitatif, De-escalation, Psychiatry Clinic, Nursing, Aggression, Qualitative
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı; psikiyatri kliniklerinde çalışan hemşirelerin saldırgan hastayı yatıştırma amaçlı sakinleştirme yöntemlerini kullanma deneyimlerini açıklamaktır. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı kalitatif desende yapılmıştır. Çalışma Türkiye'nin İzmir ilinde iki üniversite hastanesinin Yetişkin Psikiyatri Kliniğinde yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini amaçlı örnekleme ile seçilen psikiyatri kliniğinde çalışan 12 hemşire oluşturmuştur. Veriler hemşirelerle bireysel görüşmelerle toplanmış, verilerin toplanmasında yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde ise içerik analizi yönteminden yararlanılmıştır. Bulgular: Araştırmanın sonucunda 3 tema ortaya çıkmıştır. Sakinleştirme süreci temasının altında gereklilikler ve müdahaleler olmak üzere iki alt tema yer almaktadır. Gereklilikler alt teması içerisinde kişisel iletişim farkındalığı ve tepki düzenleme, sıcak ve samimi bir iletişim, değerli ve önemli olduğunu yansıtma yer almaktadır. Müdahaleler alt teması içerisinde risk değerlendirme ve önlemler, fark ettirme ve eyleme yöneltme, zaman kazanmaya çalışma, ilaca yönelik müdahaleler, tehdit etmek yer almaktadır. Sakinleştirmeyi kolaylaştırıcılar temasının altında hemşireler kendi deneyim ve sezgilerinin olduğu saptanmıştır. Sakinleştirmeyi zorlaştırıcılar teması altında ise servisten köken alan faktörler, hasta ile ilgili faktörler ve kısıtlayıcı yöntemlere yönelik inançların yer aldığı belirlenmiştir. Sonuç: Saldırgan hastanın sakinleştirilmesi birçok faktörden etkilenen, dinamik ve zorlu bir süreçtir. Hemşirelerin bu yöntemleri kullanma deneyimlerine bakıldığında zorlaştırıcılar ve kolaylaştırıcılar göz önünde bulundurularak saldırgan bireyin yönetimine ilişkin eğitimlerin düzenlenmesi ve bu konuda farkındalık kazandırılması, saldırganlığın yönetilmesi uygulamalarının da bu doğrultuda yapılandırılması önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of the study; to explain the experience of nurses working in psychiatry clinics to use de-escalation methods to escalate the aggressive patient. Method: Descriptive qualitative was taken in the study. Studies of Turkey's Izmir province Adult Psychiatry, was conducted in two university hospitals. The sample of the study consisted of 12 nurses working in the psychiatry clinic selected by sampling. The data were collected through individual interviews with nurses, and a semi-structured interview form was used to collect the data. In analyzing the data, content analysis method was used. Results: Three themes emerged as a result of study. The theme of de-escalation process includes two sub-themes: requirements and interventions. The requirements sub-theme includes awareness of personal communication and response regulation, warm and sincere communication, reflecting that it is valuable and important. Interventions sub-theme includes risk assessment and measures, noticing and referral to action, trying to save time, drug interventions, threatening. The theme of facilitators of de-escalation includes nurses were found to have their own experience and intuition. The theme of making difficult the de-escalation includes factors originating from service, patient-related factors, and beliefs about restrictive methods. Conclusion: De-escalating the aggressive patient is a dynamic and challenging process that is affected by many factors. Considering the experiences of nurses using these methods, it is important to organize trainings on the management of the aggressive individual and to raise awareness and manage aggression accordingly.