Lise öğrencilerini sigara konusunda bilgilendirmenin sigaraya ilişkin görüşlerine etkisi
Efficiency of various educational manner to the views about smoking of high school students
- Tez No: 48714
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLŞEN TERAKYE
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Hemşirelik, Nursing
 - Anahtar Kelimeler: Sigara, eğitim, adölesan, sigaraya ilişkin görüş, Cigarette, education, adolescent, view about smoking
 - Yıl: 1996
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 111
Özet
(iv) ÖZET Araştırma lise öğrencilerinin sigaraya ilişkin görüşlerinin belirlenmesi ve değişik bilgilendirme yöntemleri kullanılarak öğrencilerde görüş değişiminin saptanması amacıyla deneysel olarak yapılmıştır. Araştırma, Samsun İli belediyesi sınırları içinde bulunan, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı 20 lise içinden basit rastgele örnekleme yöntemi ile seçilen Namık Kemal Lisesi'nde yapılmıştır. Araştırma örneklemini oluşturmak için Namık Kemal Lisesi'ndeki dönem III öğrencilerinin %10'unu temsil edecek şekilde, ortak dersleri olan gruplar arasından basit rastgele örnekleme yöntemiyle 2 deney, 1 kontrol grubu seçilmiştir. Gruplardaki öğrenci sayısını eşitlemek için her gruba 45 öğrenci denk gelecek şekilde toplam 135 öğrenci örneklem kapsamına alınmıştır. Araştırma kapsamına alınan öğrencilere iki bölümden oluşan soru kağıdı uygulanmıştır. Soru kağıdının ilk bölümünde tanıtıcı bilgiler, ikinci bölümünde görüş belirlemede kullanılan ifadeler yer almıştır. Öğrencilere ön test uygulanarak sigaraya ilişkin görüşleri belirlenmiş, görüş değişiminin olup olmadığı son test sonuçlarının değerlendirilmesiyle saptanmıştır. Öğrencilere uygulanan soru kağıdı, görüş belirleyen ifadelerden si¬ gara karşıtı ifadeye“katılıyorum”yanıtına 1 puan, sigara yanlısı ifadeye“katılmıyorum”yanıtına 1 puan, diğer ifadelere O puan verilerek değerlendirilmiştir. Veriler bilgisayarda değerlendirilmiş ve istatistiksel değerlendirmede Yüzdelik, İki Eş Arasındaki Farkın Önemlilik Testi, Kruskal VVallis Varyans Analizi, Man-Whitney U Testi kullanılmıştır.(v) Değerlendirme sonuçlarına göre; Öğrencilerin yarısından fazlasının (%63) sigara yanlısı görüşe sahip oldukları ancak eğitim sonrası sigaraya ilişkin olumlu görüşlerinin değişim gösterdiği saptanmış, öğrenciye sigaranın zararlarını anlatan eğitim materyelinin de, sigaranın yeğlenmeyen-modası geçmiş kötü alışkanlık olduğunu anlatan iki yanlı sunulan eğitim materyelinin sunumunun da öğrencilerin sigara yanlısı görüşlerini değiştirdiği, sigara ile ilgili olumsuz görüşleri artırdığı belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin tamamı iki yanlı sunumu ilgi çekici bulmuşlardır. Sigaranın merak nedeniyle denendiği, öğrencilerin yaklaşık yarısının si¬ garayı denediği, sigarayı deneyenlerin yarısının sigara kullanımını sürdürdüğü, ailesinde ve yakınlarında sigara kullanan kişiler bulunan öğrencilerin sigaraya ilişkin olumlu görüşlerinin daha fazla olduğu, sigara kullanan öğrencilerin tamamına yakınının ailelerinden gizledikleri, ailelerinin bu konuda tutumlarının cezalandırma ve nasihat şeklinde olacağını düşündükleri belirlenmiştir. Örneklemdeki sigaraya ilişkin olumsuz görüş bildiren öğrencilerden kızların oranı daha yüksek görülmektedir. Cinsiyet, yaş, kaygılı kişilik, sigara içme deneyimi, halen sigara içiyor olma dışındaki diğer değişkenler yönünden öğrencilerin sigaraya ilişkin görüşlerinde farklılaşma görülmemiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda araştırmacı tarafından çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
(vi) ABSTRACT This study was conducted to aseertain view about smoking among the high school students and îheir view variations by the various educational manner. This was carried out as a pracîical study. This study was done in Namık Kemal Lisesi which was selected among the 20 high schools of Ministery of Education in Samsun by a random sample method. 135 subjects were selected by a random sample method representing 10% of the students in Namık Kemal Lisesi. Two tests and öne control group were formed and each group was involved 45 students. The questionnaire whieh invoived two sections were applied to the students. Descriptive characteristics of the students were composed in the first section and expressions that were defined view were established in the second sections of questionnaire. Views about smoking were defined by the pre-test to the students. And then whether being view variations were found to assess by the post-test. in the questionnaire the foilowing expressions were pointed,“Yes”answer was 1 point for supportive view to cigarette,“No”ansvver was 1 point for contrary view to cigarette and the others were O point, were given. The results and analysed were computed by using Percentage, Paired Test, Kruscal-VVallis Variance Analysis, Man-Whitney U Tests. Pre test results were showed that more than 63% the students who were had a supportive view for cigarette. Hovvever their views were changed after the education materiais were presented to them. Öne of them was involved cigarette's harm and the.other education material was expressed that(vü) dependent on cigarette was old-fashioned and nonpreferable. As a result, their views were significantly altered by both of educational materials. Also ali the students were interested in the both sides. it was found out that; students were initialy tested the smoking because of curiosity. Approximately 50% of the students were tested to smoke and continued the smoking half of them. When the cigarette was being used among family member and the others in their environment, more supportive view of students was established about cigarette. Approximately ali of the students who were used cigarette were concealed from their family. Because they were considered that will have punished ör adviced from their family. Female students who have contrary view to smoking were a lot more than the boys among the ali students. There was no factor vvhich was influenced student's view, except that sexuality, age, anxious personality, smoking experience, continous smoker. After the result of this research, suggestions were made by the researcher.