Antalya ilindeki hayvan bakımevlerine gelen köpeklerde diyabetes mellitus prevalansı
Prevalence of diabetes melletus in dogs in animal nursing houses in Antalya
  1. Tez No: 487157
  2. Yazar: NİLAY VURKAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞİMA ŞAHİNDURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bakımevi, Diabetes mellitus, Köpek, Nursing home, Diabetes mellitus, Dog
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 31
Özet
Diabetes mellitus köpeklerde sık görülen endokrin bir hastalıktır. Metabolizmada gelişen bozuklukların şiddetine bağlı olarak asemptomatik olabildiği gibi polidipsi, poliüri, polifaji, kilo kaybı ve güçsüzlük gibi klinik semptomlarla da karakterize olan hastalık birçok organ ve sistemi etkilemektedir. Hastalığın oluşmasında genetik ve çevresel faktörlerin etkisi büyüktür. Diabetes mellitus daha çok dört yaş ve üzerindeki köpeklerde görülürse de yavru köpeklerde de nadiren gelişebilmektedir. Hastalığın insidansı dişi köpeklerde erkeklere göre daha fazla olduğu bilinmektedir. Genetik faktörlerle birlikte, diyet, fiziksel inaktivite, ilaçlar ve obesite hastalığın oluşumunda etkilidir. Bu çalışmada Antalya İlindeki hayvan bakımevlerine getirilen 150 köpekte diabetes mellitus taraması yapıldı ancak diyabetli köpeğe rastlanmadı. Köpeklerde yapılan diş muayenesi ile en büyük köpeğin 3,5 yaşında olduğu tespit edildi. Bu sonuca göre sokaklarda yaşayan köpeklerin kötü bakım, beslenme ve açlığın etkisi ile daha fazla yaşayamadıkları gözlendi. Bakımevlerindeki köpeklerin yaşam sürelerinin ve yaş ortalamasının genç olmasının ayrıca bu hastalığa predispozisyon gösteren ırklardan olmamaları diabetes mellitusla karşılaşılmamasında etkili olduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Diabetes mellitus is an endocrine disorder that often seen in dogs. Depending on the severity of the metabolic disorder, the disease can be asymptomatic or can be characterized by clinical symptoms such as polydipsia, polyuria, polyphagia, weight loss and weakness that affects many organs and systems. The influence of genetic and environmental factors on the formation of the disease is great. Diabetes mellitus is mostly seen in dogs over four years of age, but rarely in puppies. The incidence of the disease is known to be higher in female dogs than in males. Along with genetic factors, diet, physical inactivity, drugs and obesity are influential in the formation of the disease. In this study, diabetes mellitus scan was performed on 150 dogs brought to animal care centers in Antalya province, but no diabetic dog was found. Dental examinations made on dogs were found to be the largest dog is 3.5 years old. According to this result, it was observed that the dogs living in the streets could not live more with the effects of poor care, nutrition and hunger. It was thought that the survival of the dogs in the nursing homes and the younger average age, and not the races predisposed to this disease, were effective in the absence of diabetes mellitus.