Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde bebeği yatan annelerin kaygı düzeyleri
Anxiety levels of mothers whose babies are hospitalized in neonatal intensive care unit
- Tez No: 487165
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKNUR KAHRİMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Anne kaygı düzeyi, anksiyete, prematüre, yenidoğan, Maternal anxiety level, anxiety, premature, newborn
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Çalışma yenidoğan yoğun bakım ünitesinde bebeği yatan annelerin kaygı düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı tipte olup, gerekli izinler alındıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde bebeği yatan ve araştırmaya katılmada gönüllü 148 anne ile Kasım 2015-Mayıs 2016 tarihleri arasında yürütülmüştür. Veriler“Ebeveyn ve Bebek Bilgi Formu”ve“Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği”ile toplanmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan annelerin %56.1'inin 25-34 yaş grubunda, %35.8'inin lise mezunu ve çalışmadığı (%70.9) çoğunun sezaryen ile doğum (%75.7) yaptığı ve %6.8'inin daha önceki gebeliklerinde riskli bir bebeğe sahip olduğu belirlenmiştir. Annelerin Durumluk Kaygı puan ortalamaları 40.43±4.31, Sürekli kaygı puan ortalamaları ise 41.43±4.89 olarak bulunmuştur. Yapılan çalışmada annelerin emzirme durumu, doğum şekli ve taburcu olmasına kendisini hazır hissetme durumu ile Durumluk Kaygı puanları arasında, annenin çalışma durumu ve doğum şekli ile Sürekli Kaygı puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu bulunmuştur. Sonuç: Araştırmada annelerin Durumluk ve Sürekli Kaygı puanlarının hafif düzeyde olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was carried out to determine the anxiety levels of mothers whose babies were hospitalized in neonatal intensive care unit (NICU). Method: This was a descriptive study and after the necessary permissions were obtained, it was carried out with 148 volunteered mothers whose babies were hospitalized in Karadeniz Technical University Farabi Hospital Neonatal Intensive Care Unit between November 2015 and May 2016. The data were collected with“Parent and Baby Information Form”and“State and Trait Anxiety Scale”. Findings: It was determined that 56.1% of the mothers' participating in the study had a cesarean section (75.7%), 35.8% of them had graduated from high school and did not work (70.9%) and 6.8% had a risky baby in previous pregnancies. It was found that State anxiety point scores were 40.43±4.31 and Parmanent anxiety point score were 41.43±4.89. It was found that there was a statistically significant difference between maternal brestfeeding status mode of delivery and feeling ready to be discharged and State anxiety point scores; maternal working status, mode of delivery and parmanent anxiety scores. Conclusion: It was determined that the mothers' State and Parmanent anxity scores were mild in the study.