Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde bebeği yatan annelerin bakıma katılımlarının kaygı ve stres düzeyi ile ilişkisi
The relationship of anxiety and stres levels of participation in care of mothers who have an infant in neonatal intensive care unit
- Tez No: 752808
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN LÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Anneler, bakıma katılım, kaygı, psikiyatri hemşireliği, stres, Mothers, participation in care, anxiety, psychiatric nursing, stress
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışma yenidoğan yoğun bakım ünitesinde bebeği yatan annelerin bakıma katılım düzeylerini belirlemek ve bakıma katılım düzeylerinin kaygı ve stres düzeyi ile ilişkisini incelemek amacıyla tanımlayıcı ilişkisel türde yapılmıştır. Araştırma Konya ilinde yer alan Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde 1. düzeyde bebeği yatan ve birebir bebeğinin bakımına katılan 109 anne ile yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Bakıma Katılımı Değerlendirme Ölçeği, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Anne-Baba Stres Ölçeği ve Durumluluk- Sürekli Kaygı Ölçeği kullanılmıştır. Tanımlayıcı istatistikler için sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma; karşılaştırmalı verilerin analizinde bağımsız gruplarda t testi, One Way ANOVA testi, pearson korelasyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre bakıma katılım puan ortalamasının 15,12±3,51 olduğu belirlenmiştir. Annelerin eğitim düzeyi, çalışma durumu, ekonomik düzey, aile tipi, doğum şekli, doğum zamanı, yenidoğan yoğun bakımda kalma süresi, bebeğini bir günde görme sayısı, bebeğin sağlığı ile ilgili yeterli açıklama yapılma durumu, daha önce yenidoğan yoğun bakımda yatan bebeğinin olma durumu ile bakıma katılım puan ortalaması arasında anlamlı fark olduğu bulunmuştur (p0,05). Sonuç olarak annelerin YYBÜ Anne Baba Stres ölçeği, görüntüler ve sesler, bebeğinizin görünümü ve davranışlar, bebeğiniz ile ilişkiniz ve rolünüz alt boyutları puan ortalamaları, durumluluk ve sürekli kaygı ölçeği puan ortalamaları ile bakıma katılım düzeyi üzerinde ileri düzeyde anlamlı etkisinin olduğu belirlenmiştir. Bu bağlamda stres ve kaygı düzeylerinin ortaya çıkışında etkili olan çoklu faktörlerin belirlenmesi, bu faktörlerin birbiri ile ilişkisinin araştırılması ve ilişkili olan faktörler konusunda farkındalığın arttırılmasına yönelik çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in a descriptive relational type in order to determine the level of participation in the care of the mothers whose babies were hospitalized in the neonatal intensive care unit and to examine the relationship between the level of participation in care and the level of anxiety and stress. The research population consists of mothers who have their babies in the 1st level in the The research was carried out in the Selcuk University Medical Faculty Neonatal Intensive Care Unit in Konya, with 109 mothers who participated in the 1st Level questionnaire and the heater in its design. Personal Information Form, Care Participation Evaluation Scale, Neonatal Intensive Care Unit Parental Stress Scale and State-Trait Anxiety Scale were used in the field of data. Number, percentage, mean and standard deviation for descriptive statistics; In the comparative analysis using independent groups t test, pearson analysis and selection analysis regression analysis. According to the findings obtained from the research, it was determined that the mean score of participation in care was 15.12±3.51. Mothers' education level, employment status, economic level, family type, mode of delivery, time of birth, length of stay in the neonatal intensive care unit, the number of seeing their baby in one day, the status of adequate explanation about the health of the baby, the status of having a baby previously hospitalized in the neonatal intensive care unit. It was found that there was a significant difference between the mean scores of participation in care (p0.05). As a result, it has been determined that mothers have a highly significant effect on the NICU Parental Stress Scale, images and sounds, your baby's appearance and behaviors, your relationship with your baby and your role sub-dimensions mean scores, state and trait anxiety scale mean scores, and the level of participation in care. In this context, it is recommended to determine the multiple factors that are effective in the emergence of stress and anxiety levels, to investigate the relationship between these factors and to increase awareness about the related factors.