Dönüşümlü şiftlerde çalışan hemşirelerde uyku düzeni değişimlerinin incelenmesi
Investigation of sleep orders changes in nursing who works by rotation shift
- Tez No: 48717
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLŞEN TERAKYE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: uyku, hemşirelik, şift çalışması, uyku bozuklukları. iv, sleep, nursing, shiftwork, sleep disorders
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi'nde 8-16, 16-24 ve 24-08 şiftlerinde çalışan 85 hemşirenin uyku düzeni değişimlerinin sonuçlan sunulmuştur. Kontrol grubu olarak, 25 servis sorumlu hemşiresi alınmıştır. Veriler hemşireleri tanıtıcı bilgiler, şift çalışmasına ve uyku düzenine ilişkin sorulan içeren anket formu, Beck Depresyon ölçeği ve Sirkadiyen Tip Değerlendirme Formu aracılığı ile toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde, Fisher Kesin Ki-kare, iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi, iki eş arasındaki farkın önemlilik testi ve yüzdelik kullanıldı. Sonuçta, şift grubundaki hemşirelerin çalışmaya başlamadan önce ve şiftlerde çalışmaya başladıktan sonra, gündüz grubundaki hemşirelerin şiftlerde çalışırken ve sürekli 8-16 şiftinde çalışmaya başladıktan sonra, uyku sorunu sayılan arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu saptandı. Şift grubundaki hemşirelerin uyku sorunu sayılan ile gündüz grubundaki hemşirelerin uyku sorunu sayılan arasındaki ilişkinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu sonucuna ulaşıldı. Şift grubundaki hemşirelerin toplam uyku süresi, uyku kalitesi ve uyku latansı yönünden, gündüz grubundaki hemşirelere göre daha fazla sorun yaşadıktan belirlendi. Şift çalışmasının ve uyku düzenindeki değişikliklerin, hemşirelerin iş yaşamını, özel ve duygusal yaşamını olumsuz yönde etkilediği, şift çalışmasını ödüllendirici bir sistemin olmadığı ve hemşirelerin şift çalışmasına istekli olmadıktan sonucuna ulaşıldı. Hemşirelerin 24-08 şiftinde daha çok sayıda hastaya bakım verdikleri ve şiftlerin başından sonuna doğru kendilerini daha olumsuz hissettikleri saptandı. Şift grubundaki hemşirelerin uyku sorunu sayılan ortalaması ile depresyon puanı ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı. Hemşirelerin 16-24 ve 24-08 şiftinde çalışma sıklığı ve bu şiftlerin düzeni, izin günlerinin sayısı ve düzeni ile uyku sorunu sayılan arasında bir ilişki olmadığı belirlendi, hemşirelerin saat yönünün tersine olan şift dönüşümünde çalışmalan ile uyku sorunu sayılan arasında ilişki olduğu saptandı. Hemşirelerin gece şiftinde aktif ve beyaz-parlak ışıkla aydınlatılmış klinikte çalışmaları, 24-08 şiftinden önce birkaç saat uyumaları, uykuya dalmak ya da uyuyamamanın yarattığı gerginliği azaltmak için uyguladıktan uğraşlarla uyku sorunu sayılan arasında ilişki olmadığı ancak şift grubundaki hemşirelerin 16-24 ve 24-08 şiftinden sonraki uğraşlarının olumsuz olduğu saptandı. Yaş, çalışma süresi, medeni durum, çocuk yaşı, ikamet yeri, uyunan odanın özellikleri, şiftlere gelip-gitmek için araç kullanma ve ulaşım aracının eve ulaşma süresi ile uyku sorunu sayılan arasında bir ilişki olmadığı belirlendi. Hemşirelerin sirkadiyen tiplerinin, ortada tip olduğu saptandı. Şiftlerin dönüşüm yönünün saat yönünde planlanması, şiftlere uyum programlan düzenlenmesi ve ödüllendirici sistemlerin yer alması, hemşirelerin uyku hijyeni konusunda bilgilendirilmesi ve farklı örneklemlerde araştırmanın tekrarlanması önerildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the results attaned with respect to sleeping order changes of 85 nurses, employed at, 8-16, 16-24 and 24-08 shifts, at the Adult Hospital of Hacettepe University, were presented. As the control group of the study, 24 nurses who were responsible from services of the hospital were taken as the base. Data collection was performed by using the survey form which contained questions and indicated personal information about the nurses, as well as information their shift works and the sleeping orders. The Beck Depression Envantory and Orcadian Type Assesment From was used. In making assessments on the data, the Fisher Absolute Q-Square test of significance of differences between two means; the test of significance of differences between two pairs and the percentage were used. As a result, it has been determined that there is a statistically meaningful relationship between the sleeping problem numbers of the nurses determined before they start to work in the group of a shift and those determined after staring to work in the shift. There was statistically meaningful relationship also between the nurses working in the day group in shifts and those that started to work continously at 8-16 shift. It has been concluded that the relationship between the sleeping problem number of the nurses in the shift group and the sleeping problem number of the nurses in the day group are statistically meaningful. It has been determined further that the nurses in shift group experience more problems with respect to the total sleeping duration, sleeping quality and sleeping latency as compared to nurses in the day group. It has been concluded that the changes in the shift work and sleeping order effected the working, private and spiritual life of the nurses in negative direction and that there was no sistem that rewarded the shift working and the nurses were not desirous to work at shifts. It has been determined that the nurses provided are to more patients at 24-08 shift, but felt themselves more negative at the ending hours of the shift work as compared to beginning hours. No statistically meaningful relationship has been determined between the average of the sleeping problem number of nurses in the shift group and the average of their depression points. It has been determined that there is no relationship between the working frequency of nurses at 16-24 and 24-08 shifts and the order of these shifts, the number and order of days on leave and the sleeping problem numbers. It has been understood that there is a relationship between working of the nurses in shifts that are determined in counter clockwise rotation and the sleeping problem numbers. It has been determined that there is no relationship between working in and the sleeping problem numbers with respect to nurses atcively working at night, at the night shift but in clinics lighted with white bright lighting and who slept for a few hours before they stard the 24-08 shift and those that have engaged in activitie to reduce the tension of getting sleeping or not being able to sleep. But entering into activities afterwards by nurses who worked the 16-24 and 24-08 shifts were determined to be negative. It has been determined that there is no relationship between the age, period of work, marital status, age of the child, place of residence, characteristics of the room in which they sleep, using vehicle while going to and coming from shift-works, the time it takes for the transportation vehicle to arrive at home and the sleeping problem numbers. It has been determined that the circadian type of the nurses were a type that was at the middle. It has been suggested that the shifts be planned in clockwise rotation and shift adaptation programs prepared while a place given for rewarding systems and provision of information to nurses about sleeping hygiene. It is suggested that this research be repeated in different samples.