Otoimmün tiroiditli hastalarda allerjik hastalık sıklığının araştırılması
Investigation of allergic disease prevalence in patients with autoimmune thyroiditis
- Tez No: 487176
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE DİBEK MISIRLIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
- Anahtar Kelimeler: otoimmün tiroidit, allerji, ISAAC, T helper, autoimmune thyroiditis, allergy, ISAAC, T helper
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Çocuk Sağlığı ve Has. Hematoloji Onkoloji Eğt. Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Giriş: Allerjik ve otoimmün hastalıklardan immün sistemdeki bozulmuş yanıt sorumlu tutulmaktadır. Allerjik ve otoimmün hastalıklar farklı T helper hücre yanıtı ile ortaya çıkan immün yanıtla oluşmaktadır. T helper hücre üretiminin belli bir denge içinde olması nedeniyle, her iki hastalık grubu arasında ters bir ilişki olabileceği hipotezi düşünülmektedir. Biz de bu hipotez ışığında çalışmamızda çocukluk çağında sık görülen otoimmün tiroiditli hastalarda allerjik hastalık sıklığını araştırmayı amaçladık. Yöntem: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hastanesi Endokrinoloji polikliniğinde takipli 300 otoimmün tiroiditi hasta grubu ve genel pediatri polikliniklerine başvuran otoimmün herhangi bir hastalığı olmayan 300 sağlıklı çocuğun oluşturduğu kontol grubuna ISAAC anketi uygulanarak allerjik hastalık semptomları sorgulandı. Ayrıca alerjik hastalıkların gelişiminde risk faktörü olabilecek nedenler her iki grubta sorgulanarak veri toplama formuna kayıt edildi. Bulgular: Çalışmaya yaşları 8-19 yaş arasında değişen 300 otoimmün tiroiditli hasta ile 300 otoimmün tiroiditi olmayan kontrol grubumuzu oluşturan çocuk dahil edildi (n=600). Çalışmaya alınan otoimmün tiroiditli hastaların yaş ortalaması 14,88±2,62 yıl kontrol grubunun yaş ortalaması 14,73± 2,73 idi. Çalışmaya alınan hastaların 406'sı (% 67,7) kız, 194'ü (% 32,3) erkek idi. ISAAC anketine göre astım semptomları sorgulamasında; astım bulguları açısından hasta ve kontrol grubunda bulunan çocuklar, son bir yılda hırıltısı olanların, astım tanısı olanların, spor ile hışıltısı olanların, hastalıksız gece öksürüğü olanların ve hasta iken gece öksürüğü olanların oranları otoimmün tiroiditli hasta grubunda belirgin olarak daha az saptandı. Bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p-değerleri sırası ile 0,001, 0,004, 0,036, 0,005 ve 0,008). Allerjik rinit semptomları doktor tanılı allerjik rinit dışında istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde otoimmün tiroiditli hasta grubunda daha az bulunmaktadır ( p-değerleri sırası ile 0,008, 0,001, 0,011, 0,014). ISAAC besin allerjisi şüphesi ve atopik dermatit sorgularında iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmedi. Allerjik hastalıklar için risk kabul edilen faktörler ile lojistik regresyon analizi yapıldı. Otoimmün tiroiditli olma ve evde çocuk sayısında artma, allerjik hastalık riskini azalttığı; 1 yaşından önce kedi-köpek teması, annede astım, allerjik rinit ve egzema olmasının ise allerjik hastalık riskini arttırdığı saptandı. Sonuç: Astım ve allerjik rinit semptomları otoimmün tiroiditli hastalarda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak daha düşük oranda bulundu. Atopik dermatit ve besin allerji şüphesi ototimmün tiroiditli grupta daha az gözlenirken, iki grubun karşılaştırmasında istatistiksel anlamda fark görülmedi. Çocuklarda otoimmün tiroidit ve allerjik hastalık sıklığı arasındaki ilişki ile ilgili yeterli çalışma yoktur. Otoimmünite ve atopi ilişkisini değerlendirecek daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Impaired response in the immune system is being held responsible for allergic and autoimmune diseases. Allergic and autoimmune diseases are caused by an immunological response resulting from different T helper cell responses. Since the T helper cell production is in a certain balance, the hypothesis is that there may be an inverse relationship between the two disease groups. In the light of this hypothesis, we aim to investigate the frequency of allergic disease in children with autoimmune thyroiditis, which is common in childhood. Method: Symptoms of allergic diseases were questioned by the ISAAC questionnaire. The questionnaire was administered to a group of 300 patients with autoimmune thyroiditis who are regularly followed by the endocrinology polyclinic of the Health Sciences University Ankara Children's Health and Diseases Hematology Oncology Training and Research Hospital and to a control group of 300 healthy children with no known autoimmune disease who were admitted to the general pediatric outpatient clinics. In addition, the reasons that could be a risk factor in the development of allergic diseases were questioned for both groups and recorded in the data collection form. Findings: 300 children with autoimmune thyroiditis and 300 healthy children with no known autoimmune disease constituting the control group aged between 8 and 19 years were included in the study (n = 600). The mean age of the patients with autoimmune thyroiditis was 14.83 ± 2.62 years and the mean age of the control group was 14.73 ± 2.73 years. 406 (67.7%) of the patients were female and 194 (32.3%) were male. According to the ISAAC questionnaire, in the questioning of the asthma symptoms; asthma, wheezing during the last year, wheezing with exercise, disease free night cough, and night cough were significantly less common in the group of patients with autoimmune thyroiditis. These differences were found to be statistically significant (p-values are 0.001, 0.004, 0.036, 0.005, and 0.008, respectively). Allergic rhinitis symptoms except physician-diagnosed allergic rhinitis are statistically significantly less in patients with autoimmune thyroiditis. There was no statistically significant difference between the two groups in terms of ISAAC food allergy and atopic dermatitis inquiries. Logistic regression analysis was performed with the risk factors of allergic diseases. It was found that autoimmune thyroiditis and an increase in the number of children at home reduce the risk of allergic disease; cat-dog contact before 1 year, asthma in mother, allergic rhinitis, and eczema increase the risk of allergic disease. Conclusion: Asthma and allergic rhinitis symptoms were statistically lower in patients with autoimmune thyroiditis than in control group. Atopic dermatitis and food allergy suspicion were less common in the autoimmune thyroiditis group, but the difference between the two groups was not statistically significant. There are not many studies in the literature investigating the relationship between autoimmune thyroiditis and the incidence of allergic diseases in children. Therefore extensive studies are needed to assess the relationship between autoimmunity and atopy.