CHA2DS2VASC skorunun ve yüksek duyarlıklı troponin konsantrasyonlarının aks ile başvuran hastalarda koroner arter hastalığı ciddiyetini ve yaygınlığını tahmin etmedeki rolünün değerlendirilmesi
Evaluation of the role of CHA2DS2VASC -T score and high-sensitivity cardiac troponin concentrations in prediction for the spread and severity of coronary artery disease among patients with ACS.
  1. Tez No: 487217
  2. Yazar: BURHAN BIÇAKÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER IŞILAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut koroner sendrom, troponin, SYNTAX, CHA2DS2Vasc, Acute coronary syndrome, troponin, SYNTAX, CHA2DS2Vasc
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Sultan Abdülhamid Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Koroner ateroskleroz yaygınlığı, ciddiyeti ve taşıdığı trombotik yük ile ilişkili olarak farklı klinik sonuçlara yol açabilmektedir. Akut Koroner Sendrom (AKS) tanılı hastalarda risk sınıflaması erken invaziv tedavi, prognozun tayini, olası komplikasyonların öngörülmesi ve önlenmesi açısından önemlidir. Daha önce yapılan çalışmalarda CHA2DS2VASc skorunun AKS'de risk sınıflandırılmasında ve aterosklerozun yaygınlığı belirlenmesindeki ilişkisi değerlendirilmiştir. Çalışmamızda CHA2DS2VASc skoru ve başvuru kardiyak troponin (kTn) değerlerini kombine ederek oluşturduğumuz CHA2DS2VASc-T skorunun AKS ile başvuran hastalarda Koroner arter hastalığı (KAH) yaygınlığı ve ciddiyetini belirlemede kullanılan klinik ve anjiyografik risk skorları ile ilişkisi araştırılmıştır. Çalışmaya 2013-2016 yılları arasında Sultan Abdülhamid Han SAUM Kardiyoloji Kliniği'nde AKS tanısı ile hospitalize edilmiş ve koroner Anjiyografi uygulanmış olan 156 hasta dahil edilmiştir. Hastane veri tabanındaki dosyalarından klinik laboratuar elektrokardiyografi, ekokardiyografi bilgileri taranarak GRACE, TIMI, CHA2DS2VASc ve CHA2DS2VASc-T skorları hesaplanmıştır. Hemodinami arşivinde koroner anjiyografi görüntüleri izlenerek SYNTAX ve Gensini skorları hesaplanmıştır. Ardından CHA2DS2VASc-T skoru ile klinik ve anjiyografik risk skorları karşılaştırıldı. Çalışmaya dahil edilen hastalar CHA2DS2VASc-T ve SYNTAX skorlarına göre gruplandırıldılar. CHA2DS2Vasc-T skorları ile klinik risk skorları GRACE ve TIMI skorları karşılaştırıldığında, aralarında pozitif yönde sırası ile %61,6 ve %55,4 düzeyinde anlamlı ilişki saptandı ( r=0,616; p0,05). CHA2DS2Vasc-T skorunun AKS ile başvuran hastalarda koroner arter hastalığı yaygınlığı ve ciddiyetinin değerlendirilmesinde klinik risk skorları GRACE ve TIMI, anatomik risk skorları SYNTAX ve Gensini ile korelasyonu uyumlu bulundu.
Özet (Çeviri)
Coronary atherosclerosis can lead to different clinical outcomes in relation to the prevalence, severity, and thrombotic burden it carries. Risk classification for acute coronary syndromes is important in terms of early invasive treatment, prognosis determination, prevention and prediction of possible complications. Previous studies have evaluated the relationship between CHA2DS2Vasc score in risk classification and the prevalence of atherosclerosis in ACS. In this study we investigated the association of CHA2DS2Vasc-T score with clinical and angiographic risk scores used to determine the prevalence and severity of CAD in patients presenting with ACS by combining CHA2DS2Vasc score and admission cardiac troponin (cTn) values. The study included 156 patients admitted to the emergency department with suspicion of ACS between 2013 and 2016, who were hospitalized with AKS diagnosis at Sultan Abdülhamid Han's SUAM Cardiology Clinic and underwent coronary angiography. GRACE, TIMI, CHA2DS2Vasc and CHA2DS2Vasc-T scores were calculated by screening the clinical laboratory electrocardiography and echocardiography data from the files in the hospital database. SYNTAX and Gensini scores were calculated by monitoring coronary angiography images from the hemodynamics library. Subsequently, the CHA2DS2Vasc-T score was compared with the clinical and angiographic risk scores. Patients included in the study were divided into groups according to CHA2DS2Vasc-T and SYNTAX scores. When CHA2DS2Vasc-T scores and clinical risk scores GRACE and TIMI scores were compared, there was a significant positive correlation between goups and related at the level of 61.4% and 55.4%, respectively. ( r=0,616; p 0, 05). Correlation of clinical risk scores GRACE and TIMI, and anatomic risk scores SYNTAX and Gensini were significant in assessing the prevalence and severity of coronary artery disease in CHA2DS2Vasc-T scoring patients with acute coronary syndrome.