Erişkin hastalarda laringoskopi öncesi yapılan preoksijenasyonun optimal süresi ölçümü
Measurement of optimal preoxygenation time before laryngoscopy in adult patients
- Tez No: 487249
- Danışmanlar: UZMAN ERGİN ALAYGUT, PROF. AYŞE PERVİN SUTAŞ BOZKURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Preoksijenizasyon, end tidal oksijen, fraksiyone ekspiratuar oksijen, denitrojenizasyon, optimal süre, sigara, cinsiyet, yaş, Preoxygenation, end tidal oxygen, fractionated expiratory oxygen, denitrogenisation, optimal duration, smoking, gender, age
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Erişkin hastalarda laringoskopi öncesi yapılan preoksijenizasyonun optimal süresinin ölçümü Dr. Atılgan ARIK, Uzm. Dr. Ergin ALAYGUT, Prof. Dr. Pervin Sütaş Bozkurt Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, İzmir/2017 Amaç: Çalışmamızda genel anestezi altında opere edilecek olan erişkin hastalarda, fraksiyone ekspiryum oksijen konsantrasyonu parametresini kullanarak, 2 dk boyunca yapılan preoksijenizasyonun optimal süresini ölçmeyi hedefledik ve bu ölçülen süreye yaş cinsiyet, sigara içimi gibi durumların etkilerinin olup olmadığını araştırdık. Method: Çalışmaya genel anestezi altında elektif cerrahi uygulanacak Amerikan Anesteziyoloji Derneği (ASA) sınıflandırmasına gore, ASA I-II grubundan 20-60 yaş arası 104 hasta dahil edildi. Akciğer hastalığı olan ve zor maske kriteri olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastaların yaşları, cinsiyetleri ve sigara içme durumları kaydedildi. 10lt/dk %100 oksijen akımı ile 2 dakika boyunca, yüze sıkıca oturan bir maske aracılığıyla preoksijenizasyon yapıldı. Hastalara normal şekilde nefes alıp vermeleri söylenildi. İşlem sırasında fraksiyone ekspiryum oksijen konsantrasyonu (FeO2) değerleri, 10 sn aralıklarla kayıt edildi. 2 dakikalık süre içerisinde %90 FeO2 değerine ulaşan hastaların ulaşma süreleri not alındı. Bulgular: %90 FeO2 değerine ulaşan hastaların (104 hastadan 67'si, %64) yaş ortalamaları dikkate alındığında ulaşamayan hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı. Cinsiyetin, %90 FeO2 değerine ulaşılmasına etkisi incelendiğinde ise kadın hastaların istatistiksel olarak anlamlı şekilde erkeklerden üstün olduğu gözlendi. Sigara içen kadın ve erkek hastaların %90 FeO2' ye ulaşma durumları karşılaştırıldığında istatistiksel anlamlı bir sonuç bulunamadı (p=0,134). Sigara içmeyenlerde ise kadınların %90 FeO2'ye ulaşma oranları erkeklere göre daha yüksekti ve bu oran istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,021) Tüm hastalar için, sigara içen hastalarda %90 FeO2'ye ulaşma oranı, içmeyen hastalara göre daha az bulundu ve aynı zamanda %90 FeO2'ye ulaşma süresi sigara içen hastalarda daha uzundu. Preoksijenizasyon işleminin optimal süresi 2 dakikalık sure içerisinde ulaşan hastalar için 84,82±20,2 sn olarak bulundu. Yorum: Yaptığımız çalışmada sonuç olarak preoksijenizasyon yapılan hastalarda yaş, cinsiyet ve sigara içimi faktörleri arasında cinsiyetin ve sigara içiminin, ölçülen FeO2 değerlerine önemli ölçüde etki ettiği sonucuna vardık. Kadınların erkeklere göre daha az fonksiyonel rezüdüel kapasiteye sahip olmaları nedeniyle %90 FeO2'ye ulaşma oranı kadınlarda daha yüksek çıkmış olabilir. Sigara içimi sonucu oluşan ventilasyon/perfüzyon uyumsuzluğu ve distal havayollarında obstrüksiyonlara bağlı FRC artışı sebebiyle sigara içenlerde daha az oranda ve daha uzun sürede %90 FeO2 değerine ulaşılmış olabilir. Optimal süre için bulduğumuz 84,82±20,2 sn'lik değerin; çalışmamızda bulunan %90 FeO2'ye ulaşma oranının önceki yapılan çalışmalardaki oranlarla kıyaslandığında daha az oranda olması sebebiyle geçerliliğinin tartışmalı olduğu kanaatine vardık. Bu yüzden 2 dk'lık preoksijenizasyonun yeterliliği ile ilgili daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç vardır
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Measurement of optimal preoxygenation time before laryngoscopy in adult patients Dr. Atılgan Arık, Uzm. Dr. Ergin ALAYGUT, Prof. Dr. Pervin Sütaş Bozkurt Tepecik Training and Research Hospital, The Clinic of Anesthesiology and Reanimation, İzmir/2017 Aim: In our rearearch, we aimed to measure the optimal duration of preoxygenation for 2 min in adult patients undergoing general anesthesia using fractionated expiratory oxygen concentration parameter and investigated whether the measured duration was affected by age, gender, smoking status. Method: 104 patients aged 20-60 years were included in the I-II group according to American Society of Amesthesiology (ASA) classification, which will undergo elective surgery under general anesthesia. Patients with pulmonary disease and difficult mask criteria were excluded from the study. The age, sex, and smoking status of the patients were recorded. Preoxygenation was carried out for 2 minutes with a 10 l / min 100% oxygen flow through a mask firmly seated on the face. The patient was told to breathe normally. During the procedure, the fractionated expiratory oxygen concentration (FeO2) values were recorded at intervals of 10 seconds. The reaching times of patients who reached 90% FeO2 value were noted. Results: There was no statistically significant difference between the patients who reached 90% FeO2 value (67 patients, 104%, 64%) compared to the patients who could not reach the patients when the mean age was taken into consideration. When the effect of gender on reaching 90% FeO2 value was examined, it was observed that female patients were statistically significantly superior to men. The rate of reaching 90% FeO2 in smokers was lower than in non-smokers and at the same time the duration of reaching 90% FeO2 was longer in smokers. The optimal duration of preoxygenation was 84.82 ± 20.2 s. Conclusion: As a result, we concluded that sex and smoking among the factors of age, gender, and smoking in the patients who underwent preoxygenizine treatment had an important effect on the measured FeO2 values. Women may have a higher rate of achieving 90% FeO2 than women because they have smaller functional residual capacity than males. Smoking may result in less than 90% FeO2 in cigarette smokers due to ventilatory / perfusion incompatibility and increased FRC due to obstructions in the distal airways. The value we found for the optimal time was 84.82 ± 20.2 seconds; we concluded that its validity was controversial because the rate of reaching 90% FeO2 in our study was lower compared to the rates in previous studies. Therefore, further study on the adequacy of 2 minutes of preoxygenation is needed.