Acil serviste radius başı kırığı tespit edilen hastalarda eşlik eden diğer dirsek yaralanmalarının incelenmesi
Investigation of other elbow injuries in patients diagnosed as radial head fracture at the emergency department
- Tez No: 487285
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE DUMAN ATİLLA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Radius başı kırığı, Mason sınıflandırması, olecranon, Radial head fracture, Mason classification, olecranon
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
olanıdır. Bu çalışmada; hastanemiz acil servisine başvuran erişkin radius başı kırığı hastalarında bu kırıklara eşlik eden dirsek bölgesindeki diğer kemik yaralanmaları ve sıklıkları ile hastalara uygulanan cerrahi tedavi oranlarını araştırdık. Gereç ve Yöntem 01.01.2011 ile 31.12.2015 tarihleri arasında İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'nde radius başı kırığı tanısı alan hastalar hastane otomasyon sisteminden geriye dönük olarak incelendi. Fizik muayene ve direkt grafi sonucu radius başı kırığı tanısı alan 18 yaşından büyük olan hastalar çalışma hastaları olarak kabul edildi. Hastaların yaşı, cinsiyeti ve var ise bilgisayarlı tomografi görüntülerine ve ameliyat sonuçlarına ulaşıldı. Bulgular Çalışmaya 326 hasta dahil edildi. Toplam 330 radius kırığı tespit edildi. Radius başı fraktürlerine en sık eşlik eden dirsek yaralanması koronoid fraktür (n=21; %6,4) idi. Tüm dirsek yaralanmalarının 185'inde (%56,1) sol ekstremite yaralanması ve %70'inde (n=231) Mason tip 1 yaralanma saptandı. Hastaların %21,8'inde (n=72) Mason tip 2, %8,2'sinde (n=27) ise Mason tip 3 kırığı mevcuttu. Mason tip 1 yaralanmalarının hiçbirinde cerrahi tedavi uygulanmadığı tespit edildi. Hastaların %8,4'üne (n=28) cerrahi tedavi uygulandığı saptandı. Sonuç Radius başı kırıklarına en sık eşlik eden kemik yaralanmaları koronoid ve olekranon kırıklarıdır. Radius başı kırığı olan hastalarda tedavi seçeneklerinin belirlenmesinde önemli rol oynayabilmeleri nedeni ile olası ek yaralanmalar dikkatle araştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction Radial head fractures are the most common ones occuring among the elbow fractures. In our study; we have searched for the adjunct injuries to the radial head fractures, their frequencies and the ratio of surgical treatment applied to necessary cases. Material and method Patients who were diagnosed as radial head fracture between the dates of January 1,2011 – December 31,2015 at Izmir Tepecik Training and Research Hospital Emergency Medicine Department have been detected via the hospital automation system retrospectively. Individuals who are above 18 and diagnosed as radial head fracture with both physical examination and X-ray are included in the study. Their gender, age and CT scan results (if present) were acquired in the same way. Results 326 patients were included in the study. A sum of 330 fracture cases were input as data. The most accompanying elbow injury to radial head fracture was found to be as coronoid fracture (n-=21, 6,4%). 185 of all elbow fractures were located on the left (56,6%) and 70% of all injuries were noted as Mason Type 1. Of 21,8% the patients (n=72) were Mason Type 2 and 8,2% (n=27) were declared as Mason Type 3. 8,45% of the patients were treated surgically. Conclusion The most accompanying injuries to the radial head fractures are coronoid and olecranon fractures respectively. Because of playing an important role in the treatment of radial head fractures, adjunct injuries must be investigated promptly and carefully.