Kıymetli madenlerin muhasebeleştirilmesi ve finansal tablolarda gösterilmesi
Precious metals accounting and displayed in financial tables
  1. Tez No: 487413
  2. Yazar: FERHAT SUCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN TAŞTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kıymetli Madenler, Kıymetli Madenler Muhasebesi, Kıymetli Madenler Piyasası Borsa İşlemleri, Precious Metals, Gold, Silver, Platinum, Palladium, Ons, Financial Tables, Accounting Records, Precious Metals Market Stock Exchange Transactions
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada kıymetli madenlerin; altın, gümüş, platin, paladyum değerlemesi, muhasebeleştirilmesi ve finansal tabloların incelenmesi üzerine konu detaylandırılmıştır. Kıymetli madenlerin muhasebesi açısından işçilik, vergi muafiyeti, stok değerleme gibi konuların muhasebesi tartışmalı konulardır. Özellikle altın madeninin mevduat olarak tanınması ve mali bir kalem olarak bankalarda işlem görmesinin yanı sıra yine bankalar arasında uygulama farklılıklarına ilişkin sorunlara yer verilmiştir. İlk önce konu ile ilgili temel kavramlar ve uygulama esasları açıklanmış, daha sonra Türkiye mevzuatı incelenmiş ve kıymetli madenlere ait piyasa şartları, değerleme yöntemleri, borsada işlem usul ve yönetmelikleri, işlemlere ait muhasebe kayıtlarının örnekleri ve Türkiye'de faaliyet gösteren kıymetli madenler sektöründe işlem gören X firmasına ait örnek finansal tablolara yer verilmiştir. Sonuç olarak kıymetli madenler piyasanın vergilendirme, stok değerleme, altın miktarı ve enflasyon hesaplamaları baz alınarak mevzuatın revize edilmesinin gereklilikleri üzerine yorumlara yer verilerek kıymetli madenlerin tümü ve altın cinsinden olan işlemlerin sonuçlarını finansal tablolara daha iyi yansıtacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, precious metals; Gold, silver, platinum, palladium valuation, accounting and examination of financial statements. In terms of the accounting of precious metals, the accounting of subjects such as labor, tax exemption, stock valuation are controversial issues. In particular, the gold mine has been recognized as a deposit, and it has been treated as a financial item in banks, as well as problems related to application differences among banks. First of all, the basic concepts and application principles of the subject are explained, then Turkish legislation is examined and market conditions of precious metals, valuation methods, trading procedures and regulations in the stock exchange, examples of accounting records of transactions and X Sample financial statements belonging to the company are included. As a result, the Precious Metals market came to the conclusion that the interpretation of the requirements of the revision of the legislation on the basis of taxation, stock valuation, gold quantity and inflation calculations would better reflect the results of all gold and precious metals transactions on the financial statements.