Adıyaman il merkezindeki gebelerin gebelik ve anneliğe uyumlarının karşılaştırılması
Comparison of adaptation to pregnancy and motherhood of pregnants in Adiyaman (city center)
  1. Tez No: 487519
  2. Yazar: NURTEN ÖZÇALKAP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERİDE YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, annelik, uyum ve hemşirelik, Pregnancy, maternity, adaptation and nursing
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET Nurten ÖZÇALKAP, Adıyaman İl Merkezindeki Gebelerin Gebelik ve Anneliğe Uyumlarının Karşılaştırılması, Hemşirelik Programı Yüksek Lisans Tezi. Gaziantep, 2018. Araştırma Adıyaman il merkezindeki gebelerin gebelik ve anneliğe uyumlarının belirlenmesi ve karşılaştırılması amacıyla ilişki arayıcı, kesitsel ve tanımlayıcı tipte planlanmıştır. Araştırma örneklemini 24 Aralık 2016- 28 Şubat 2017 tarihleri arasında Adıyaman ili Halk Sağlığı müdürlüğüne bağlı 17 Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran ve araştırma kriterlerine uyan farklı yaş grubundaki 308 gebe oluşturmuştur. Araştırmada veriler“Gebe Tanıtım Formu”ve“Prenatal Kendini Değerlendirme Ölçeği”kullanılarak toplanmış uygun istatistiksel yöntemler ile değerlendirilmiştir. Çalışmaya katılan gebelerin %62' sinin 21-30 yaş arasında, %54.2' sinin ilköğretim mezunu, %89.9' un çalışmadığı, %57.8'inin sosyal güvencesinin olduğu saptanmıştır. Gebeliklerin %94.5'inin istenen gebelik olduğu, %31.5'inin ise ilk gebelik olduğu ve %47.7'nin üçüncü trimesterde olduğu belirlenmiştir. Gebeliklerin çoğunluğunun planlı ve istenen gebelikler olduğu, gebelik ve annelik ile ilgili duygularının olumlu olduğu, sosyal destek ve bilgiyi en çok ailelerinden aldığı, plansız ve istenen gebeliklerinin gebelik ve annelik uyumunun arttırdığını, kadınların, annelik ve gebelik rol kabulünün orta seviyede olduğu, kadınların sosyal desteği ve bilgi seviyesi artıkça annelik ve gebelik rol kabulünün arttığı, sağlık profesyonellerinden bilgi alan gebe sayısı orta seviyede olmasına karşın gebelik ve annelik uyumunu arttırdığı belirlenmiştir. Annelerin yaş gruplarına göre gebeliğe uyumlarının benzerlik gösterdikleri saptanmıştır. Sonuç olarak ailelerin uygun gördüğü kişi ile evlenenlerin, plansız gebeliklerin, gebeye verilen bilgi ve sosyal desteğin gebelik ve annelik uyumlarını artırdığı, Adıyaman il merkezindeki gebelerin gebelik ve anneliğe uyumlarının benzerlik gösterdikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Nurten ÖZÇALKAP, Comparıson Of Adaptation to Pregnancy And Motherhood of pregnants in Adıyaman (City Center). Graduate Thesis, Gazianatep, 2018. This study has been planned in cross-sectional and descriptive type to state and compare the adaptation of pregnants to pregnancy and motherhood in in Adıyaman city center. The study consisted of 308 pregnant women that match the criteria for including into the study admitted to 17 family health centers affiliated to Adiyaman Health Management, between December 24th 2016 and February 28th 2017. Data have been collected by using 'question form' and 'prenetal self-assesment scale' and with statical methods. It has been detected that 63% of pregnant participants were between 21-30 age, 54.2% of were secondary school graduated, 89.9% were unemployed, 57.8% had social security. It was found that 94.5% of women had preferred pregnancy, 31.5% had the first pregnancy of and 47.7% were in third trimester. It has been determined that most of pregnancies had been intented and planned. It has also been found that their feelings about pregnancy and motherhood were positive and they had got knowledge and social support from their families. The results show that unplanned and intented pregnancies increased the adaptation to pregnancy and motherhood, the rol acceptanc for motherhood and pragnancy was at midlevel, and it was increased parallel with knowledge and social support. This level was increased in those informed by health care proffesionals too. No significant difference in adaptation was detected between age groups. Addition to the result, it has been determined that pregnants married to persons with approval of their families, with unplanned pregnancies, and social support and increased knowledge improved the adaptation to pregnancy and motherhood. It has been concluded that there has been similarity pregnancy adaptation between pregnanta in Adiyaman city center.