Zayıf yanıt veren ıvf olgularında embriyo ve hormonal parametrelerin incelenmesi
Study of embryonic and hormonal parameters in ivf cases with poor response
- Tez No: 487565
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY İREZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: poor responder, açıklanamayan infertilite, AMH, poor responder, unexplained infertility, AMH
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ZAYIF YANIT VEREN IVF OLGULARINDA EMBRİYO VE HORMONAL PARAMETRELERİN İNCELENMESİ Amaç: Bu çalışmadaki amacımız, zayıf over rezervli,''poor responder'' diye tanımlanan olgularda bazal hormonal parametrelerin ve embriyonik parametrelerin ve tedavi protokollerinin incelenmesi ve bu sonuçlar ile gelişen embriyo parametrelerinin karşılaştırılmasıdır. Materyal-Metod: Alman hastanesi Tüp bebek merkezinde 2012-2014 yılları arasında infertilite sebebiyle başvuran 478 hastanın IVF sonuçları retrospektif olarak incelenmiştir. Çalışmada kadınların yaşı, hormonal parametreleri, total oosit sayısı ile IVF oosit sayısı ve embriyo gelişim düzeyleri üzerinde değerlendirme yapılmıştır. Zayıf yanıtlı (Poor responder) hasta grubunda 292 hasta verileri ile açıklanamayan infertilite hasta grubunda ise 186 hasta verileri kaydedilerek inceleme altına alınmıştır. Çalışmanın istatiksel analizi IBM SPSS STATISTICS sürüm 24 programı kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Bu çalışmada zayıf yanıt veren olgularda kadın yaşının, FSH bazal değerinin, ovulasyon indüksiyon süresinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Antral folikül sayısının ve HCG günü E2 değerinin ve Antimüllerian hormon değerinin ise düşük olduğu görülmüştür. Tüm ovaryen yetersizlik olgularında kontrole kıyasla benzer sayıda grade 1 embriyo ve transfer günü (3.gün) 8 hücreli Gr.1 embriyo sayısı bulunduğu görülmüştür. Sonuç: Düşük over rezervli hastaların daha düşük serum AMH değerlerine, daha yüksek FSH değerlerine sahip olduğu ancak 3. Gün gelişen grade 1 ve 2 embriyo sayılarının farklı olmadığı, hipogonadotropik hipogonadizm olgularının tedavi sonrası kontrolle benzer embriyo sayısı ve gebelik oranlarına sahip olduğu görülmüştür. Çalışmamızda yaşa bağlı ovaryen yetersizlik olguları ile POF olgularının 3. Gün grade 1,2 embriyolarının sayıca benzerlik gösterdiği halde gebeliklerinin düşük oranda olmasının yüksek FSH düzeylerinin embriyo implantasyonu ile ilişkisi olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
STUDY OF EMBRYONIC AND HORMONAL PARAMETERS IN IVF CASES WITH POOR RESPONSE Purpose: The purpose of this study is to review the basal hormonal parameters and embryonic parameters and treatment protocols in cases with poor over reserves, which are defined as“poor responders”, and to compare these results with developed embryonic parameters. Materials-Method: IVF results of 478 patients who were admitted to the In Vitro Fertilization Centre at the Alman Hospital due to infertility between 2012 and 2014. The study evaluated the age of women, hormonal parameters, total number of oocytes and IVF oocytes, and the level of embryonic development. Data of 292 patients in the poor responder group and 186 patients in the unexplained infertility group were recorded and evaluated. The statistical analysis of the study was performed with the IBM SPSS STATISTICS program version 24. Findings: The study revealed that the age of women, FHS basal value and the ovulation induction time are higher in poor responder cases. It was also revealed that the number of antral follicles and E2 value on the HCG day and the antimullerian hormonal value were lower. In all cases of ovarian failure, the number of grade 1 embryos and the 8-cell grade 1 embryos on the day of transfer (day 3) were similar to the controls. Conclusion: It was understood that the patients with low over-reserves had lower serum AMH values, higher FSH values but the number of grade 1 and 2 embryos developed on day 3 were not different, and the cases of hypogonadotropic hypogonadism had a number of embryos and pregnancy rates after the treatment that were similar to the control. Our study has demonstrated that the number of grade 1 and 2 embryos on day 3 were similar among the cases of age-related ovarian failure and POF cases, although pregnancy rates were low, which may be associated with embryonic implantation of high FSH levels.