8-10 yaş arası çok ileri derecede işitme kayıplı çocuklarda görme uyarılma potansiyellerinin ve görme-motor algısının değerlendirilmesi
The Assessment of visual evoked potential and visual-motor perception in protoundly hearing impaired children aged 8-10 years
  1. Tez No: 48759
  2. Yazar: ESRA ÖZCEBE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EROL BELGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Göz Hastalıkları, Kulak Burun ve Boğaz, Home Economics, Eye Diseases, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: İşitme kaybı, görme algısı, VEP, Bender-Gestalt, eğitim. iv, Hearing loss, visual perception, VEP, Bender-Gestalt, education
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Görme ve işitme öğrenme için ilk iki şart olup, bu duyulardan herhangi birinde meydana gelen disfonksiyon, kişinin gelişmesinde ve öğrenmesinde diğer duyuların daha fazla rol almasını gerektirir. İşitme kayıplı çocuklarda kalan işitme duyusu yanında, bilgiyi alan temel duyu organı görmedir. Genel popülasyona bakıldığında, işitme kayıplılarda görme problemlerine normal işitenlere göre daha sık rastlanmaktadır. Çalışmamızda dili kazanmadan önce işitme kaybı meydana gelen çok ileri derecede işitme kayıplı 23 çocukta ve normal işiten 23 çocukta santral retinal fonksiyonu ölçmek amacı ile elektrofizyolojik bir ölçüm olan görme uyarılma potansiyelleri (Visual Evoked Potential: VEP) kaydedilmiş, işitme kayıplı çocukların %26'sınm VEP bulgularının patolojik olduğu tespit edilmiştir. Çalışmamızda aynı zamanda işitme kayıplı çocukların görme-motor algılarını değerlendirmek için nöropsikolojik bir test olan Bender-Gestalt testi uygulanmış ve bu çocukların %60.8'inde Bender-Gestalt bulgularının patolojik olduğu saptanmıştır. VEP ve Bender-Gestalt testi arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmak için VEP ve Bender- Gestalt bulguları patolojik olan vakalar karşılaştırılmış, VEP bulguları patolojik olan altı vakanın ' beşinde Bender-Gestalt bulgularının da patolojik olduğu bulunmuştur (%83.3). Çalışmada, işitme kayıplı çocukların görme ve görme algılarında bozukluğa yol açabilecek patolojilerin olası nedenleri ve bu çocuklara verilen özel eğitimde görme ve görme algısının etkisi ve önemi değerlendirilerek tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Visual and auditory abilities are the first two requirements, and if one of these abilities is damaged, it requires that the healthy one play the major role in the individual's development and learning. For the children with hearing loss, the major sense is vision as well as the auditory ability left. Through the general population, visual problems are encountered more frequently in hearing impaired individuals, compared to normal hearing persons. In our study, in order to measure the central visual function, an electrophysiological measurement named visual evoked potentials (VEP) of the 23 prelingual children with profoundly hearing loss and of the 23 normal children were assessed. VEP findings were found to be pathological in the 26% of the children with profoundly hearing loss. At the same time we performed a neurophyschological test (Bender-Gestalt visual motor perception test) in order to assess visual motor perception of children with hearing loss. The results of our study revealed that 60.8% of hearing impaired children have abnormal Bender-Gestalt findings. The cases who had abnormal VEP recordings and the cases with pathological Bender- Gestalt findings were compared for assessing if there is a relationship between these two tests. The result of this comparison showed that 5 of 6 cases with pathological VEP recordings had also pathological Bender-Gestalt findings (83.3%). The probable causes of pathologies in vision and visual perception of children with hearing loss and the role and the importance of vision and visual perception in the special education of these children are discussed.