Amlodipin ve rosuvastatin etkin maddelerinin farmasötik preparatlarda kare dalga voltametri yöntemi ile aynı anda miktar tayini
Simultaneus quantitation of amlodipin and rosuvastatin effective substances in the pharmaceutical preparations with squance valve voltametry method
- Tez No: 487634
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Amlodipin, dönüşümlü voltametri, kare dalga voltametri, rosuvastatin, tablet, Amlodipin, cyclic voltammetry, rosuvastatin, square wave voltammetry, tablet
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amlodipin ve Rosuvastatin Etkin Maddelerinin Farmasötik Preparatlarda Kare Dalga Voltametri Yöntemi ile Aynı Anda Miktar Tayini Amaç: Bu çalışmada amlodipin ve rosuvastatin elektrokimyasal davranışları, platin elektrotta asetonitrilde Kare Dalga Voltametri yöntemi ile incelendi. Materyal ve Metot: Amlodipin ve rosuvastatinin dönüşümlü voltamogramları yaklaşık olarak platin elektrotta +1.15 ve +1.61 V da yükseltgenme piki gözlenmiştir. Doğrusallık, kesinlik, doğruluk, stabilite, tayin edilebilme sınırı ve miktar tayin sınırı gibi parametreler ICH Guidelines'e göre çalışıldı. Bulgular: Kare Dalga Voltametri yönteminin kalibrasyon eğrisi 5-40 g ml-1 derişim aralığında doğrusaldır. Amlodipin ve rosuvastatin için güniçi ve günler arası kesinlik değerleri % 5.34'ten ve doğruluk (bağıl hata) % 6.25'ten küçüktür. Sonuç: Geliştirilen bu yöntem ile amlodipin ve rosuvastatin etkin maddelerini içeren Rosucor Plus preparatında miktar tayini yapıldı. Elde edilen analiz sonuçları değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
Simultaneus Quantitation of Amlodipin and Rosuvastatin Effective Substances in the Pharmaceutical Preparations with Squance Valve Voltammetry Method Aim: In this study, electrochemical behaviors of amlodipin and rosuvastatin were investigated on platin electrode in acetonitrile by Square Wave Voltammetry method. Material and Method: Cyclic voltammograms of amlodipin and rosuvastatin were observed oxidation peak at about +1.15 V and +1.61 V on platin electrode. Parameters such as linearity, precision, accuracy, stability, limit of detection and limit of quantification were studied according to the ICH Guidelines. Results: Calibration curve of Square Wave Voltammetry method was linear between the concentration range of 5-40 μg ml-1. Within- and between-day precision values for amlodipin and rosuvastatin were less than 5.34% and accuracy (relative error) was better than 6.29%. Conclusion: Quantitation of amlodipin and rosuvastatin was performed with this method which is developed in Rosucor Plus pharmaceutical preparation containing the amlodipin and rosuvastatin effective substrances. Obtained analysis results were evaluated.