Gastrointestinal sistem kanamalarının demografik incelenmesi
Demographic study of gastrointestinal system bleeding
  1. Tez No: 487654
  2. Yazar: ÖMER YÜCEER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ DUMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: GİS kanaması, ppi, tdp, Endoskopi, GİS bleeding, ppi, tdp, Endoscopy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Gastrointestinal Sistem (GİS) kanamaları gastroentrolojik aciller arasında yer almaktadır. Acil servislere yapılan başvuru nedenleri arasında mortalite ve morbiditesinin yüksekliği nedeniyle halen en önemli gastroenterolojik aciller arasındadır. Çalışmamızda Acil Servise başvuran GİS kanaması şikayeti ile gelen olgularının retrospektif olarak incelenmesi yapılımıştır. Böylece en uygun tedavi yöntemlerin neler olabileceğinin ortaya konması amaçlandı. Gereç ve yöntemler: Retrospektif 6 aylık çalışmamızda, dosyalardan hastaların yaşları, cinsiyetleri, Bu verilerle hastaların demografik özellikleri, alışkanlıklarının varlığı, hastanede yatış süreleri, mortalite oranı, ilaç kullanım oranı ve kullanılan ilaçlar, endoskopisi yapılan hastalardaki endoskopik bulguların dağılımı, uygulanılan tedavi yöntemleri, kan örnekleri Tam Kan (Hemogram), Biyokimya ve koagülasyon değerlerine göre aralarındaki ilişki, yaş ile mortalite ve endoskopik bulgular arasındaki ilişki, cinsiyeti ile; geliş şikayeti, endoskopi bulguları, endoskopik bulgularla; yatış süresi, kan transfüzyon ihtiyacı, mortalite, ek hastalık varlığının yatış süresi ve mortaliteye etkisi arasındaki ilişki araştırıldı. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 18.0 (SPSS Inc, Chicago, IL, USA) paket programı kullanıldı. Bulgular: 6 ay süresince 164 olgu GİS kanama şikayeti ile başvurdu. Olguların 65'u (%39,6) kadın, 99'ü (%60,4) ise erkek idi. Yaş aralığı 21 ila 97 arasında olduğu belirlenmiştir. Hastaneye gelen GİS kanamalı olguların % 48,8'i Melena şikayeti ile % 24,4'ü Melena ve Hematemez ile, % 15,8'i Hematemez ile, % 6,1'i Hematokezya ile % 4,9'u Senkop şikayeti ile hastanemize başvuruda bulunmuşlardır. Olguların ortalama yatış süresi 4,65±4,14 gündür. Olguların % 37'sinin yatış süresi 1-4 gün arasında değişmekte iken, % 37'i 5-10 gün, % 8'i 11-15 gün, % 9'ü 16- 20 gün ve % 9'ü 20 günden daha uzun süre hastanede kalmıştır. Bu olgulardan 143 taburcu (%87,2), 21 ex (%12,8) olmuştur. Olguların % 98,2'sine endoskopi yapıldı, durumu stabil olamayan hastaların % 1,8'ine endoskopi yapılamamıştır. Hastanemize gelen hastaların ihtiyaçlarına göre çeşitli tedavi uygulanmıştır. GİS kanamalı hastaların tedavisinde kullanılmakta olan ilaçlardan en fazla % 56 oranında ppi kulanımı, en az % 0,6 oranında ppi+mai+tdp karışımı ve ppi+es+tdp karışımlarıdır. Endoskopi yapılan ve yapılmayan hastalarda hastanede/yoğun bakımda/serviste yatış süreleri arasında istatitiksel olarak karşılaştırılmış ve aralarında anlamlı fark olduğu saptanmıştır. Sonuç: GİS kanamalı hastaların tanı ve tedavilerinin yönlendirilmesinde hızlı karar verilmesi gerekmektedir. Erkek hastalarda kadın hastalara oranla daha fazla görülmektedir. Erken dönemde endoskopik girişim planlanan hastalarda yoğun bakım yatış sürelerinde azalma görülmüştür. Mortalitenin azaltılması için, kanama kontrolünün sağlanmasının yanında, eşlik eden diğer hastalıkların da dikkatle tedavi edilmesi gerekmektedir. Özellikle yaşlı ve ek hastalığı olan olguların, mortaliteleri yüksek olduğundan, yoğun bakım koşullarında izlenmeleri gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Gastrointestinal system (GİS) bleeds are among the gastroenterological ailments. Among the causes of complaints made to the emergency departments, gastroenterologic emergencies are still among the most important due to the high mortality and morbidity. We retrospectively analyzed the cases with complaints of GİS bleeding in our study. Thus, it was aimed to show what could be the most appropriate treatment methods. Material and methods: The relationship between age, mortality and endoscopic findings, age, sex, demographic characteristics, habits, duration of hospitalization, mortality rate and drugs used, endoscopy findings in patients undergoing endoscopy, treatment modalities, Hemogram, biochemistry and coagulation values, By gender; Duration of hospitalization, blood transfusion requirement, mortality, duration of admission, and the effect of mortality were investigated. SPSS 18.0 package program was used for statistical analysis of the data. Results: During the 6 months period, 164 cases presented with GIS bleeding complaints. Sixty-five (39.6%) of the cases were female and 99 (60.4%) were male. Age range was between 21 and 97. 48,8% of the cases with gastrointestinal bleeding in the hospital complained of Melena, 24,4% with Melena and Hematemez, 15,8% with hematemesis, 6,1% with Hematochea and 4,9% with Syncope complaint Have applied to my hospital. The mean duration of hospitalization was 4.65 ± 4.14 days. 37% of the cases ranged from 1 to 4 days in duration, while 37% were 5-10 days, 8% were 11-15 days, 9% were 16-20 days and 9% were longer than 20 days He was in hospital for a while. 143 cases (87.2%) and 21 ex (12.8%) were observed in these cases. Endoscopy was performed in 98.2% of the cases and 1.8% of the patients who could not be stabilized could not undergo endoscopy. Various treatments have been applied according to the needs of the patients who come to our hospital. At least 56% of the drugs used in the treatment of GİS bleeding patients use ppi, at least 0.6% of ppi + mai + tdp mixture and ppi + es + tdp mixture. Patients who underwent and did not undergo endoscopy were statistically compared between hospitalization / intensive care unit / hospitalization periods and there was a significant difference between them. Conclusion: A quick decision must be made to guide the diagnosis and treatment of GI hemorrhagic patients. Male patients are more common than female patients. Patients scheduled for early endoscopic procedures showed a decrease in intensive care hospital stay. In order to reduce mortality, besides providing bleeding control, other accompanying diseases must be treated with caution. Especially old and addicted patients should be monitored under intensive care conditions because their mortality is high.